Hovedinnhold

Opposisjonen: - Regjeringen har resignert

KRITISK: Fremskrittpartiets Ulf Leirstein kommenterer revidert statsbusjett i Stortingets vandrehall. Foto: Scanpix
KRITISK: Fremskrittpartiets Ulf Leirstein kommenterer revidert statsbusjett i Stortingets vandrehall. Foto: Scanpix
STORTINGET (VG Nett) Regjeringen er tydeligvis fornøyd med den jobben de har gjort, og har resignert i forhold til finanskrisen.

Denne saken handler om:

Det er opposisjonens knusende dom over revidert nasjonalbudsjett som ble presentert i dag. I budsjettet øker regjeringen utgiftene med 3,8 milliarder kroner i forhold til statsbudsjettet som ble vedtatt i fjor høst. Det er ikke nok, mener opposisjonspartiene på Stortinget.

- Jeg hadde håpet regjeringen ville bruke denne budsjettrevisjonen til å fremme nye tiltak for å løse krisen, men jeg registrerer at den nå har resignert. Det er alvorlig, sier Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein til VG Nett.

TETT PÅ NETT:Finansminister Kristin Halvorsen svarer om budsjettet klokken 14.00.Still dine spørsmål her

Ledigheten øker

Han viser til at regjeringen tidligere har varslet at den vil bruke de pengene som er nødvendig for å dempe virkningene av den internasjonale finansuroen. Nå skriver regjeringen i budsjettet at mye av den handlefriheten oljeinntektene gir allerede er utnyttet, og at bruken av oljepenger nå ligger på et meget høyt nivå.

- Det er tydelig at regjeringen nå forsøker å argumentere seg bort fra sine tidligere løfter, og i stedet argumentere for hvorfor det ikke er mulig å bruke mer penger, sier Leirstein.

VGTV:Følg presentasjonen av budsjettet live her

Han mener signalene fra regjeringen tyder på at det ikke vil komme nye krisetiltak i år, til tross for at regjeringens egne prognoser viser at ledigheten vil nå 110.000 personer ved utgangen av året, og fortsette å øke neste år.

Leirstein etterlyser blant annet en kraftigere samsing både på samferdselssektoren og tiltak for å hjelpe de små og mellomstore bedriftene.

Skattekutt

Heller ikke Høyre er imponert over regjeringens krisetiltak. Partiets finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner varsler at Høyre vil foreslå lavere arbeidsgiveravgift, mer bedriftsintern opplæring og mer penger til høyere utdanning og forskning.

- Regjeringen opptrer arrogant overfor alle som slåss for å redde arbeidsplasser. Det er opp mot én million mennesker som jobber i små og mellomstore bedrifter. Disse har regjeringen ignorert. Bedriftene vil ha lavere arbeidsgiveravgift og økt satsing på kompetansebygging. Regjeringen vender det døve øret til, sier Sanner.

Ifølge Høyre-talsmannen er det er ingen reell satsing på høyere utdanning i Revidert Nasjonalbudsjett.

Etter år med kutt og underfinansiering, er det behov for sterkere innsats. Regjeringen svikter nok en gang når de ikke retter opp tidligere års feilskjær. Dette var deres siste sjanse. Vi kan nå konstatere at ny giv for høyere utdanning krever en ny regjering, sier Sanner.

Høyre får full støtte fra Bedriftsforbundet. Administrerende direktør Tom Bolstad er skuffet over at budsjettet ikke inneholder noen avgiftskutt, og mener regjeringen nekter å lytte til behovene til næringslivet.

- I stedet for å legge fram tiltak som kan hindre at folk blir ledige, velger regjeringen å vente til folk har mistet jobben, sier Bolstad.

Sponheim: - Grått

Venstre-leder Lars Sponheim karakteriserer budsjettforslaget som grått og innholdsløst.

- Det er vanskelig å få øye på noen spesiell kurs i det regjeringen har lagt fram. Når statsministeren svinger seg til de store retoriske høyder om de store forskjellene mellom regjeringen og opposisjonens politiske retning kan det umulig være dette budsjettet han sikter til, sier Sponheim.

Venstre-lederen gir likevel regjeringen ros for å ikke falle for fristelsen til å bruke flere oljemilliarder.

- Det er ikke de samlede økonomiske rammene som er problemet, men regjeringens prioriteringer, sier han.

Fattigdom

Hans Olav Syversen i KrF savner først og fremst oppfølging av regjeringens løfter om å fjerne fattigdom. Han viser til at Revidert Nasjonalbudsjett var den siste mulighet til å ta et krafttak mot fattigdom før valget.

- Kristin Halvorsen har sagt at å avskaffe fattigdom er et spørsmål om vilje. Regjeringen har tydeligvis ikke vilje nok, sier han.

Han understreker at KrF vil følge opp dette når Stortinget behandler budsjettforslaget fra regjeringen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks