Hovedinnhold

Revidert budsjett: Her er lekkasjene

BUDSJETT: Her kommer Kristin Halvorsen med det reviderte nasjonalbudsjettet i 2008. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
BUDSJETT: Her kommer Kristin Halvorsen med det reviderte nasjonalbudsjettet i 2008. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
(VG Nett) Det reviderte nasjonalbudsjettet blir offentliggjort i dag klokken 10.15. Det har likevel lekket noe av det som kommer senere i dag.

Denne saken handler om:

I dag legger Kristin Halvorsen frem revidert nasjonalbudsjett. VG Nett har oppsummert de viktigste lekkasjene her.

Tett på nett med finansminister Kristin Halvorsem i dag kl 14:Send dine spørsmål her!

Regjeringen øker utgiftene i forhold til budsjettet med 3,8 milliarder kroner, får VG Nett opplyst. Én milliard er økninger i rammetilskudd til kommunene, mens 219 millioner er satt av til Innovasjon Norge.

Ifølge NTB bruker regjeringen 9,5 milliarder kroner mer av oljepengene i revidert budsjett for å dempe veksten i arbeidsledigheten og dekke inn fall i inntektene.

Det er anslått at arbeidsledigheten ved ved utgangen av året vil ligge på cirka 110.000 personer. Regjeringen forventer også en økning i 2010.

Studentene

Studentene er blant vinnerne. VG Nett har fått opplyst at det vil komme 800 nye plasser på høgskolene og 400 nye plasser på fagskolene.

I tillegg vil det bli etablert 3.000 nye studieplasser på Norges høyskoler og universiteter, først og fremst som et tiltak for å bekjempe arbeidsledighet, skriver NRK.

Totalt opprettes det 4.200 nye studieplasser.

Spesielt lærer- og sykepleierutdannelsen kommer til å bli prioritert ved siden av realfagene.

Lederen for Studentunionen, Ingvild Reymert, er derimot bekymret for at kvaliteten kan bli dårligere.

- Like viktig som hvor mange studieplasser som kommer, er hvordan de blir finansiert. De siste årene så har vi sett at det har blitt kutt i utdanningskvalitet, seminarundervisning og veiledning. Kommer det ikke nok midler her, så vil det gå kraftig ut over utdanningskvaliteten for oss studenter, sier Reymert til NRK.

Det er 200.000 studenter i Norge totalt, og til høsten har 11.500 flere søkt seg til høyere utdanning.

Bekjempe arbeidsledighet

Jens Stoltenberg lovet i sin hovedtale til LO-kongressen at det vil bli 5000 flere tiltaksplasser for personer som mister jobben som følge av de økonomiske nedgangstidene. I talen fremhevet statsministeren viktigheten av å få folk i jobb fortest mulig, og med det som bakgrunn øker regjeringen fra 75.000 til 80.000 plasser. Økningen finansieres delvis med friske penger og delvis med ubrukte penger fra dagens nasjonalbudsjett, skriver Frifagsbevegelsen.

Pappaperm

TV2 Nyhetene sier at kirken blir bevilget 45 nye millioner i det reviderte budsjettet i år etter at Norge mangler nesten hundre prester.

TV2 Nyhetene opplyste tidligere om at at pappapermisjonen ville bli utvidet med fire uker. Det har nå kommet frem at dette ikke vil skje før 1. juli 2010.

Regjeringen har 100 millioner mer å rutte med enn Bondevik hadde i 2005, skriver Aftenposten.

Likevel har finansminister Kristin Halvorsen fått 6,5 millioner mindre i utbytte fra Telenor, Hydro og DnBNor i år enn hun hadde regnet med i statsbudsjettet. I revidert budsjett foreslår finansministeren å dekke opp denne summen ved å hente inn mer oljepenger, skriver Dagens Næringsliv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks