Hovedinnhold

Boligmareritt: Flere millioner maur overtok huset

MAUR OVERALT: Maurene tok over huset til Thor Amund Fon og samboer Stine Davidsen. Foto: Privat
MAUR OVERALT: Maurene tok over huset til Thor Amund Fon og samboer Stine Davidsen. Foto: Privat
(VG Nett) Det som skulle være boligdrømmen for samboerparet utviklet seg til et sant mareritt da opp mot 18 millioner maur tok over boligen.

Denne saken handler om:

Thor Amund Fon (25) og hans samboer Stine Davidsen (22) kjøpte seg et 100 år gammelt hus på Modum i oktober 2007. Uvitende om marerittet som lå foran dem, gikk de i gang med oppussingen, skriver Drammens Tidende som først omtalte denne saken.

Gjennom vinteren la de nytt gulv, skiftet både rør- og elektrisk system og skiftet ut vinduene. Til sammen pusset paret opp for en kvart million kroner.

- Så kom våren. Maurene dukket opp overalt og tok snart over hele første etasje. Det var så mye maur inne at vi ikke engang kunne gå uten sko. Eikegulvet vi hadde på kjøkkenet var helt svart, det var så vidt vi kunne skimte den lyse fargen på gulvet innimellom, sier Fon til VG Nett.

Måtte flytte i campingvogn

Badet var spesielt ille. Han kan fortelle at det skummet av maur rundt sluket på badet, og at han hadde problemer med å gå på toalettet siden de små insektene i løpet av kort tid hadde krøpet opp bena hans.

- Jeg anslår at hver gang vi lukket igjen badedøra klemte vi i hjel cirka 50 til 60 maur. Etter den første uken hadde de fordoblet seg, og vi måtte til slutt flytte inn i en campingvogn på tomten, sier Fon.

KOKTE: Thor Amund Fon sier at det kokte med maur under gulvplankene. Foto: Privat
KOKTE: Thor Amund Fon sier at det kokte med maur under gulvplankene. Foto: Privat

Samboerparet tilkalte et skadedyrfirma som først forsøkte å sprøyte huset innvendig, men med lite resultat. Maurene viste seg å være svært standhaftige. Til slutt valgte skadedyrfirmaet å bruke motorsag og kubein for å åpne det nylagte gulvet, og synet som møtte dem var ikke videre hyggelig.

- Han tok av en kvadratmeter eller to, og der nede så vi ikke isolasjonen eller bjelkene eller noe. Det var bare helt kullsort og det rett og slett kokte av maur under gulvet, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

UTEN GULV: Slik så første etasje ut etter at Fon og Davidsen måtte rive opp gulvet for å fjerne maurreirene. Foto: Privat
UTEN GULV: Slik så første etasje ut etter at Fon og Davidsen måtte rive opp gulvet for å fjerne maurreirene. Foto: Privat


18 millioner maur

Typen viste seg å være Sort tremaur, en type maur som kan være vanskelig å bekjempe. Samboerparet besluttet i samråd med to skadedyrfirmaer å rive opp gulvet og fjerne tilbygget som badet var i.

Til sammen ni reir ble funnet i gulv og vegger. Det kan være opptil to millioner maur i hvert reir, noe som tilsier at det kunne ha vært opptil 18 millioner maur til sammen i huset. Folkehelseinstituttet kom på besøk og anslo at maurreirene hadde holdt til der i 20 til 30 år.

- Det er for meg uforståelig hvordan noen kunne ha brukt dette som et feriehus frem til vi kjøpte det, sier Fon.

Samboerne betalte bare 635.000 kroner for huset da de kjøpte det i oktober, men huset har blitt adskillig dyrere med tiden. Til sammen måtte samboerparet ut med 300.000 kroner til materialer for å reparere skadene. Selve jobben utførte de selv.

- Det har vært et sant mareritt, sier Fon.

REIR: Dette var bare ett av de ni reirene som ble funnet i huset. Foto: Privat
REIR: Dette var bare ett av de ni reirene som ble funnet i huset. Foto: Privat


Utmattelsesteknikk

Nå har Fon og kjæresten havnet i en disputt med forsikringsselskapet Protector eierskifteforsikring. Ifølge Drammens Tidende tilbyr Protector samboerparet 85.000 kroner i kompenasjon for utleggene, mens Fon mener de har krav på skadetaksten på 540.000 kroner.

Advokat Bent Johannessen representerer samboerparet Fon og Davidsen. Han mener at kjernen i saken er at forsikringsselskapet mener Fon og Davidsen har reparert mer enn det som var nødvendig.

- Dette bestrider vi fundamentalt. Forsikringsselskapet mener at de skulle ha brukt kjemisk bekjempelse, men det prøvde de jo uten hell. I tillegg sier skadedyrkontrollen som sjekket huset for forsikringsselskapet at de bare fant ett reir, og ikke ni som den andre skadedyrkontrollen gjorde. Vi har holdt på med dette et år nå, og jeg føler forsikringsselskapet bare bruker dette som en utmattelsesteknikk, sier Johannessen til VG Nett.

LES OGSÅ:Ikke bli lurt ved boligkjøpet

Sak med flere sider

Marianne Kvanvik i Protector forsikringsselskap reagerer kraftig på Johannessens utspill om at forsikringsselskapet trekker ut saken unødig.

- For oss er det jo kostbart jo lenger tid en sak tar, for vår del koster det minst å betale ut med en gang. Men disse sakene har ofte flere sider, sier hun til VG Nett.

Hun argumenterer for at samboerparet må ta hensyn til at de har kjøpt et 100 år gammelt hus som de bare har betalt litt over 600.000 for. Når de da krever omtrent 500.000 av denne kjøpesummen tilbake, mener hun at dette er et urimelig krav.

- Vi er uenig i utbedringsmetoden som er blitt gjort. Vi føler oss trygge på den vurderingen vi har gjort av saken, og vi står ved den, sier Kvanvik.

Høyere markedstakst

Fon sier at han vet det er et gammelt hus, og det sto i taksten at det var flere ting som var dårlig med huset.

- Vi fikk opplyst at det blant annet var dårlig elektrisk anlegg, kloakkanlegg og vannrør, men ingen sa noe om maur!

Han føler det ikke måtte medregnes at paret måtte flytte inn i en campingvogn over hele sommeren. Selv er han teknisk byggtegner, og kunne ikke finne noe graverende da de kjøpte huset. Maurene lå da i dvale.

- Vi hadde jo tross alt pusset opp, så huset hadde nok en adskillig høyere markedstakst da maurene dukket opp, sier han.

Samboerparet har nå trukket Protector inn for Forsikringsklagenemnda, skriver Drammens Tidende.

Samboerparet bor nå uten maur i huset på Modum. De har tatt alle forholdssregler, og har sprayet huset med maurmiddel som skal holde skadedyrene borte i 100 til 200 år.

- Det skulle i hvert fall ha sikret huset for vår tid, håper Fon.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks