Hovedinnhold

Arve Juritzen om fikenbladkampen:

- Dette skaper politikerforakt

STENGTE DØRER: Finansminister Kristin Halvorsen (SV)får ikke gå på skattejakt i Sveits. Foto: Scanpix
STENGTE DØRER: Finansminister Kristin Halvorsen (SV)får ikke gå på skattejakt i Sveits. Foto: Scanpix
(VG Nett) Arve Juritzen mener Kristin Halvorsen og Lars Sponheim har vist fram hvordan de er privat i fikenbladkampen. Det mener han bidrar til folks politikerforakt.

Denne saken handler om:

Nylig kom Arve Juritzen ut med boken «Så dumt at bare en politiker kan ha sagt det». I boken har han samlet morsomme, dumme og merkelige sitater fra norske politikere de siste ti årene.

SE JURITZENS FAVORITTER NEDERST I SAKEN

Forfatteren mener at både Kristin Halvorsen og Lars Sponheim har vist seg fra sin private side når de de siste dagene har kommet med fikenbladmetaforer.

«Denne generalforsamlingen er fikenbladet Brustad prøver å gjemme seg bak, og Brustad bak et fikenblad er ikke det peneste jeg kan tenke meg», sa Sponheim til Nettavisen da det ble kjent at den omstridte Aker-handelen skal opp på generalforsamling i Aker Solutions.

- Dette er typisk Lars Sponheim. Han går rett på folks utseende. Det er ikke morsomt, men mest ondskapsfullt, sier Juritzen.

Tvetydighet

Også Frp-formann Siv Jensen og flere profilerte Ap-kvinner kritiserte Sponheim for uttalelsene. Men Venstre-lederen selv føler seg imidlertid sikker på at næringsminister Sylvia Brustad ikke ble såret over fikenbladmetaforen, selv om han nå erkjenner at den kunne tolkes tvetydig.

- Jeg brukte et kraftig bilde som utelukkende var ment på den politiske realiteten. Men jeg vet godt den tvetydigheten som lå i det. Jeg er alltid litt tvetydig, men jeg tror ikke Brustad tillegger meg de meningene, forteller Sponheim.

Kristin Halvorsen svarte med å latterliggjøre Lars Sponheims edlere deler fra talestolen på LO-kongressen. «Vi kvinner som har vært ute en vinternatt før, vet at de mannfolka som er størst i kjeften og mest sjåvinistiske, trenger det minste fikenbladet selv», sa Halvorsen.

FREMMER MISTILLIT Venstres leder Lars Sponheim Foto: SCANPIX
FREMMER MISTILLIT Venstres leder Lars Sponheim Foto: SCANPIX

Samtidig holdt finansministeren opp fingrene med en avstand som avslører at hun mistenker Sponheim for å være svært dårlig utstyrt.

LES: - Dette er jeg sikker på at du tåler, Lars

- Dette er en veldig personlig Kristin Halvorsen. Hun liker guttevitser og trives med å være klovn foran kameraet. Det er et veldig, veldig lite mellomrom mellom de fingrene. Lars Sponheim prøver å være tapper og ta det pent. Men alle gutter vet at dette svir. Det gjør vondt! Du tuller ikke med størrelsen - det er forbudt. I hvert fall ikke med en fyr som Sponheim som liker å være en stor kar, mener Juritzen.

- I denne saken så står de litt avkledd begge to. Dette er slik de to er, legger han til.

Politikerforrakt

Og det er nettopp vitser og metaforer som disse som gjøre at folk mister respekten for politikeren, mener Juritzen. Etter å ha valgt ut 210 sitater fra sin store samling i en humorbok, peker forfatteren på at politikere er ekstremt stygge med hverandre.

SKREVET BOK: Arve Juritzen har skrevet bok med sitater fra norske politikere de siste ti årene. Foto: VG.
SKREVET BOK: Arve Juritzen har skrevet bok med sitater fra norske politikere de siste ti årene. Foto: VG.

- Politikere kommer med karakteristikker som er langt over grensen for hvordan vanlige folk snakker til hverandre. Derfor mener jeg at politikere selv skaper politikerforrakt. Det er i dag nesten umulig for en politiker å kritisere harselering, fordi de er så stygge med hverandre, mener Juritzen.

- Lars Sponheim er en av de med størst kjeft. Og det Halvorsen sier er innenfor grensen av det han må tåle. Men som velger er jeg ikke så sikker på at jeg får tillit til de politikerne som er så slemme med hverandre. Hvorfor skal de være klovner hele tiden, legger han til.

JURITZENS TOPPLISTE FRA BOKEN:

Jens Stoltenberg: Jeg lovet ingenting i dag, og det skal jeg vel holde.
Thorbjørn Jagland: For å si det med tre ord - ingenting feil.
Kjell Magne Bondevik: Jeg har sagt det tusen ganger før, og nå sier jeg det for tredje og siste gang.
Kristin Halvorsen: Jeg har klatret opp suksessens stige, feiltrinn for feiltrinn.
Lars Sponheim: Hvis dagens regjering faller, så får vi en mindretallsregjering. Det har jeg bestemt.
Erik Solheim: Blir det brann i Carl I. Hagens bibliotek, går neppe uerstattelige verdier tapt.
Siv Jensen: Det har kommet mye ekkelt ut av Ap.
Forsvarsminister Kristin Krohn Devold: Tyskland har vært en av våre aller viktigste allierte i Europa - bestandig.
Lars Sponheim: Det er når du møter deg selv i døra at du kan føre de mest interessante samtalene.
Kristin Halvorsen: Thorbjørn Jagland er ute og sykler med påhengsmotor både foran og bak.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks