Hovedinnhold

Kristin Halvorsen (SV) til Lars Sponheim etter penis-pek:

- Dette er jeg sikker på at du tåler, Lars!

STENGTE DØRER: Finansminister Kristin Halvorsen (SV)får ikke gå på skattejakt i Sveits. Foto: Scanpix
STENGTE DØRER: Finansminister Kristin Halvorsen (SV)får ikke gå på skattejakt i Sveits. Foto: Scanpix
(VG Nett) Med to fingre rimelig kort fra hverandre latterliggjorde Kristin Halvorsen Lars Sponheims edlere deler foran hele LO-kongressen. Det mener hun Venstre-lederen tåler.

Denne saken handler om:

For like etter talen, der Halvorsen tok et kraftig oppgjør med Venstre-lederens Fikenblad-omtale av næringsminister Sylvia-Brustad, gikk hun til Sponheim og sa følgende:

- Dette er jeg sikker på at du tåler, Lars!

På talerstolen sa finansministeren følgende:

«Vi kvinner som har vært ute en vinternatt før, vet at de mannfolka som er størst i kjeften og mest sjåvinistiske, trenger det minste fikenbladet selv», mens hun holdt opp fingrene med en avstand som avslører at hun mistenker Sponheim for å være svært dårlig utstyrt.

Derfor ble det bråk

Omtalen av Sponheim kom etter at Venstre-lederen hadde uttalt seg om Sylvia Brustads håndtering av Aker-bråket den siste tiden. Til Nettavisen mandag sa han følgende:

«Denne generalforsamlingen er fikenbladet Brustad prøver å gjemme seg bak, og Brustad bak et fikenblad er ikke det peneste jeg kan tenke meg».

Frp-formann Siv Jensen, likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap), stortingsrepresentant Eirin Sunde (Ap) og partikollega Anette Trettebergstuen mente Sponheim da gikk langt over streken.

- Lars får tåle det

Høyre-leder Erna Solberg mener imidlertid Sponheim bør tåle harseleringen Halvorsen serverte i retur.

- Jeg synes i og for seg at Kristin er morsom, og Lars får tåle det, sier Solberg til VG i dag.

Den politikeren som kanskje har blitt harselert mest med i Norge, Frps Carl I. Hagen, mener også at Sponheim må tåle disse uttalelsene.

- Ledende politikere må finne seg i sånt. Han forsøkte selv å være morsom, og mente det ikke ille. Folk må slutte å ta alt i verste mening, sier Hagen til VG Nett.

LES:Nekter å lytte til «egen» rapport

Morsomt

Lars Sponheim bærer ikke nag til noen. Han ler av Halvorsens uttalelser, men synes det er merkelig at finansministeren får støtte fra blant annet statsminister Jens Stoltenberg, mens han selv fikk kraftig kritikk fra flere politikere i gårsdagens VG for sin uttalelse.

- Jeg synes dette er morsomt. Meg kan hun herje med som hun vil. Jeg tåler alt, sier Sponheim, men legger samtidig til:

- Kristin Halvorsen kan tillate seg frekkheter som nesten overgår meg. Jeg får min del juling, mens hun går fri. Kristin Halvorsen er helt fredet, og kan si og gjøre nesten alt uten kritikk. Det gjelder ikke bare morsomheter som dette, men også i politikken, mener Sponheim.

FÅ OVERSIKT:ALT OM AKER-SAKEN

LES:Sponheim refses for Brustad-kommentar

Innrømmer

Venstre-lederen føler seg sikker på at næringsminister Sylvia Brustad ikke ble såret over fikenbladmetaforen, selv om han nå erkjenner at den kunne tolkes tvetydig.

- Jeg brukte et kraftig bilde som utelukkende var ment på den politiske realiteten. Men jeg vet godt den tvetydigheten som lå i det. Jeg er alltid litt tvetydig, men jeg tror ikke Brustad tillegger meg de meningene, forteller Sponheim.

Nå håper Venstre-lederen at han får mer svar på hva som skjedde da regjeringen kjøpte seg inn i Aker Solutions i 2007. Sponheim mener kjøpet til fem milliarder kroner må granskes nøye.

- Jeg håper virkelig i denne saken at vi har mer bråk foran oss enn vi har hatt bak oss. Denne politiske løsningen er bygget på sandgrunn, og regjeringen har gjort en ynkelig retrett. Og det mener jeg bør få et enda større etterspill enn det jeg har sett, mener Sponheim.

Onsdag 20. mai skal tidligere næringsminsiter Dag Terje Andersen og nåværende næringsminister Sylvia Brustad forklare seg i Stortinget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks