Hovedinnhold

- Psykisk syke får for dårlig oppfølging

KRITISK: Rettspsykiater Kjell Noreik mener at psykisk syke kommer for tidlig ut fra institusjonene. Foto: Nicolai Prebensen
KRITISK: Rettspsykiater Kjell Noreik mener at psykisk syke kommer for tidlig ut fra institusjonene. Foto: Nicolai Prebensen
(VG Nett) Rettspsykiater Kjell Noreik mener psykiatriske pasienter får for dårlig oppfølging.

Denne saken handler om:

Tips oss

Politiet sier at 38-åringen som er siktet for trippeldrapet i Tromsø er psykisk ustabil. Minst 18 mennesker er de siste fem årene drept av gjerningsmenn med psykiske problemer, ifølge NRK.

Les også:Familie drept av leieboer

Professor i psykiatri Kjell Nordeik sier at psykisk ustabile personer begår en del av drapene som begås.

- Slik har det alltid vært, men det synes vel å ha vært en økende tendens i de senere år, sier Noreik til NRK.

For tidlig

- En av grunnene en kan tenke seg er at psykotiske pasienter holdes kortere tid i institusjonene og kommer ut for tidlig. Dermed er de ikke så friske som de burde vært når de blir skrevet ut, sier han.

Les også:Siktede må stabiliseres psykisk

Han mener at man tidligere tok mer hensyn til tilstand enn nå, og at økonomi gjør at mange blir utskrevet for tidlig.

- Det «lønner seg» ikke å ha dem innlagt. Men det å finne en middelvei mellom de veldig lange opphold en hadde før og de, etter min mening, for korte opphold en har nå, er problematisk, sier Noreik til NRK.

Domfelt tre ganger

Den siktede 38-åringen har vært domfelt tre ganger tidligere, og et eller flere av tilfellene dreier seg om vold, melder Bladet Tromsø.

Mannen har bodd i Båtsfjord, der han er oppvokst. Han har også bodd i Oslo og i en periode i Finland. I Oslo bodde han i tre perioder de siste 13 årene, sist i 2002/03. Da bodde han i et leilighetskompleks som med leiligheter som disponeres av Frelsesarmeen, som også har leiligheter hvor innsatte soner den siste tiden av sin dom.

I 2008 flyttet han til Tromsdalen og hybelleiligheten i det drepte parets bolig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks