Hovedinnhold

Avviser endringer i statsbudsjettet

HAR NOTATET: Finansminister Kristin Halvorsen Kristin Halvorsen sitter på det hemmelige notatet som avslører kontakten mellom Statsministerens kontor og DnB NOR-sjef Rune Bjerke. Foto: Scanpix
HAR NOTATET: Finansminister Kristin Halvorsen Kristin Halvorsen sitter på det hemmelige notatet som avslører kontakten mellom Statsministerens kontor og DnB NOR-sjef Rune Bjerke. Foto: Scanpix
STORTINGET (VG Nett) Finansminister Kristin Halvorsen mener at det ikke er nødvendig å gjøre endringer i statsbudsjettet etter at finanskrisen ble et faktum.

Denne saken handler om:

- Det er vanskelig å se at vi skal føre en annen politikk når det gjelder statsbudsjettet. Retningen og virkningene i statsbudsjettet møter utfordringene på en god måte. Vi har fulgt finanskrisen nøye og har hele tiden vært klar over at veksten i 2009 vil bli betydelige lavere enn den har vært de siste årene, svarte finansminister Kristin Halvorsen på spørsmål fra Jan Tore Sanner (H).

VGTV:Se høringen LIVE fra klokken 14 her

Sanner er kritisk til at regjeringen var avventende til finanskrisen, og at gjennomførte krisetiltak flere dager etter at sentralbanker over hele verden slo seg sammen for å kutte rentene.

Derfor tok han initiativ til dagens høring hos finanskomiteen der sentralbanksjef Svein Gjedrem, direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet og finansminister Kristin Halvorsen deltar.

LES OGSÅ:Dette må finansministeren svare på

- Jeg mener at det må gjøres endringer i statsbudsjettet, spesielt for å bedre rammebetingelsene til små og mellomstore bedrifter, som er konkurranseutsatte, sier Jan Tore Sanner til VG Nett.

KRITISK: Høyres Jan Tore Sanner mener finansministeren må gjøre endringer i neste års statsbudsjett. Foto: Scanpix
KRITISK: Høyres Jan Tore Sanner mener finansministeren må gjøre endringer i neste års statsbudsjett. Foto: Scanpix

Lover full beredskap

Sanner mener også at regjeringen med finansministeren i spissen ikke tok krisen nok på alvor.

- Helt i starten av oktober la finanskomiteen frem et forslag for å sikre en mulighet for at bankene kunne få statsobligasjoner. Vi har overvåket denne situasjonen nøye hele veien, og mener at vi har kommet med de rette tiltakene slik situasjonen er nå, sier Halvorsen.

Halvorsen legger imidlertid ikke skjul på at situasjonen er alvorlig og at utsikkerheten i markedet fortsatt er stor.

- Ingen kan ha full oversikt over hva morgendagen og ukene fremover bringer.

Derfor mener hun at finansdepartementet ikke kan legge en konkret plan fremover, men lover at de har den høyeste beredskap i en usikker situasjon som kan forandre seg.

Eksperter:- Invester nå

Overskudd i blødende marked

Til tross for krise i finansmarkedet verden over, vil de aller fleste norske banker likevel gå med overskudd denne perioden.Det viser ferske tall fra Kredittilsynet som direktør Bjørn Skogstad Aamo la frem i høringen.

- Det fryktes noe økende tap, særlig næringslån i fjerde kvartal og inn i 2009. Men bortsett fra 8-10 av totalt 137 banker vil alle ha overskudd også for tredje kvartal 2008, sier Skogstad Aamo.

LES OGSÅ:AP-topp med renteaksjon på Facebook

Likevel var han raskt ute med å understreke at bankene tjener store penger på ditt lån.

- Vi kan ikke ha et bilde av at norske banker tjener mye på boliglån. Norske banker har derimot forbedret sin kvalitet på tapsforbedring og porteføljeoppfølging.

- I tillegg er soliditeten til bankene fortsatt tilfredsstillende.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks