Hovedinnhold

- Må ikke gi godtepose til bankene

Opposisjonen håper på nye tanker i bankpakken

- MÅ TENKE NYTT: Venstre-leder Lars Sponheim mener regjeringen må ta nye instrumenter i bruk i sin redningspakke for bankene. Foto: Espen Sjølingstad Hoen
- MÅ TENKE NYTT: Venstre-leder Lars Sponheim mener regjeringen må ta nye instrumenter i bruk i sin redningspakke for bankene. Foto: Espen Sjølingstad Hoen
(VG Nett) Bankpakken bør ikke komme uten krav til bankene, og statens banker kan være et nytt instrument for å løse krisen, mener opposisjonen.

Denne saken handler om:

- Dette er en pakke som er helt avgjørende for utviklingen fremover. Derfor er det utrolig viktig at den innfrir, sier Venstre-leder Lars Sponheim til VG Nett.

- Må dempe presset på bankene

Sammen med de øvrige finanspolitiske talsmennene i opposisjonen har han klare tanker om hva bankpakken, som legges frem av regjeringen klokken 16 i dag, bør inneholde. Sponheim mener man bør tenke nytt for å få fart i kredittflyten, og mener deler av bankpakken bør inneholde midler som kan plasseres i Statens Pensjonskasse.

TETT PÅ NETT:Adm. dir. Arne Hyttnes svarer på dine spørsmål om bankpakken og hva den bytr kl. 2000 søndag. Send inn spørsmål!

Derfra skal pengene sørge for obligasjonslån til norske bedrifter, i et obligasjonsmarked som har stagnert kraftig under finanskrisen.

- Hele greien er jo å finne en løsning som sørger for at bankene gir bedrifter lån. Norske bedrifter har 108 milliarder i obligasjonslån som utløper i år, og her snakker vi om de store tunge norske bedriftene som bærer signalene. Jeg er spent på hvordan regjeringen sørger for at vi får tak i disse pengene, men jeg mener man må ta i bruk nye instrumenter utenom forretningsbankene for å få bedriftene ut av uføret, sier Sponheim.

LES OGSÅ:Derfor er bankpakken viktig for denne familien

Han får støtte fra både Høyre og KrF. Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner mener at bankpakken må ha ulike elementer i seg slik at det gir en tilpasning til mangfoldet innenfor bankvesenet, med både sparebanker, forretningsbanker og banker tilknyttet ulike konsern - som igjen gjør at disse begynner å låne ut penger til lønnsomme prosjekter. Ulike former for hybridkapital - en slags mellomting mellom egenkapital og lån - er en mulig løsning, men ikke nok.

- Et element er å flytte penger fra pensjonsfond utland til pensjonsfond innland, slik at Pensjonsfondet kan gå inn i obligasjonsmarkedet. Dette kan bidra til å dempe presset på bankene, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til VG Nett.

DISKUTÉR:Er det for vanskelig å få lån? Eller er det ansvarlig å knipe igjen i nedgangstider?

- Psykologi viktig

Også KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen mener man må gå litt utradisjonelt til verks om man skal oppheve lånetørken slik at næringsliv kan få de nødvendige lån som kan gi fart i økonomien igjen.

- Man må bruke andre instrumenter til å finansiere lån i utlandet som snart forfaller for norske bedrifter. Det er lånetørke i utlandet, og da må det norske markedet komme inn som lånegiver. Er vi ikke sikre på bankene, bør vi vurdere Folketrygdfondet som en aktør som kan gi lån til norsk næringsliv.

ER DU HELDIG OG HAR FÅTT LÅN?Så mye kan du låne

- Vi bør også bruke statens banker i større grad hvis vi ikke er sikre på at bankene vil stille tilstrekkelig opp for å sørge for tilgjengelig kapital for bedriftene. Ideologiske kjepphester får vi heller legge bak oss - det er ikke noen katastrofe om Folketrygdfonet innløser obligasjoner for bedrifts-Norge, sier Syversen til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet...

- MÅ STILLE KRAV: Både Høyres Jan Tore Sanner (til venstre) og Frps Ulf Leirstein mener pengene i krisepakken ikke må gå til bankene uten at det stilles krav tilbake. Men de har ulike meninger om hvilke krav man skal stille. Foto: Scanpix
- MÅ STILLE KRAV: Både Høyres Jan Tore Sanner (til venstre) og Frps Ulf Leirstein mener pengene i krisepakken ikke må gå til bankene uten at det stilles krav tilbake. Men de har ulike meninger om hvilke krav man skal stille. Foto: Scanpix

Han understreker at han forventer at det meste skal gå gjennom det ordinære bankvesenet, men at man må ta fremtidsutsiktene i betraktning når man vurderer virkemidlene som skal gjøre den økonomiske fremtiden lysere. Det avgjørende nå er å få bukt med den negative psykologien og skape optimisme i markedet, mener han.

- Hele krisen har mye psykologi i seg. Hvis man får trygghet for at gode prosjekter får finansiering, så vil det totale bildet lette, sier han.

Nettopp der ligger nøkkelen til bakkens suksess, mener finanspolitikerne. De er svært varsomme med å anslå hvor stor den bør være i kroner og øre, men er enige om en ting - pengene som sprøytes inn må komme ut i den andre enden.

LES OGSÅ:Slik blir bankpakken

- I den grad det bør følge krav med pakken, må det være nettopp det at pengene som blir stilt til disposisjon går til utlån. Flere land har stilt krav til dette. Det er viktig å understreke at bankpakken ikke kommer for å redde bankene, men for å trygge arbeidsplasser. Det er helt avgjørende, sier Sanner.

- Den viktigste brikken

- Det er klart, bankene må jo til en viss grad vedlikeholde egenkapitalen, men man må finne en balanse. Dette skal ikke bli noen godtepose for bankene. Pengene skal jo bli til arbeidsplasser. Jeg regner med at det foreligger en slik

- INGEN GODTEPOSE: KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen vil ikke at bankpakken skal bli en godepose for bankene. Foto: SCANPIX
- INGEN GODTEPOSE: KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen vil ikke at bankpakken skal bli en godepose for bankene. Foto: SCANPIX

forutsetning for at man i det hele tatt får en krisepakke på bordet., sier Syversen.

LES OGSÅ:Ni av ti bedrifter er påvirket av finanskrisen

Frenskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, mener heller ikke at bankene bør komme uten restriksjoner. Han er imidlertid mest opptatt av banksjefenes bonuser og lederlønninger.

- De bankene som ikke låner ut pengene vil miste kunder. Men dette er en pakke med kapital det er knyttet betydelig risiko til, og vi snakker om skattebetalernes penger. Derfor er det viktig med bonusstopp og begrensninger av lederlønn og utbytte for de som nyttiggjør seg av pakken, sier Leirstein til VG Nett.

LES OGSÅ:Finanskrisen gir flere bekymringer og selvmordstanker

Alle de fire finanspolitikerne tegner et dystert bilde av fremtiden dersom bankpakken ikke innfrir forventningene.

- Vi har nå et marked som overhodet ikke fungerer. Sunn forretningsdrift må finansieres. Hvis ikke blir det kroken på døren for svært mange, sier KrFs Syversen.

- Konsekvensene ser vi jo allerede nå, med kapitaltørke og de enorme utfordringene for næringslivet. Hvis ikke disse tiltakene fungerer, må vi skru opp arbeidsledighetstallene. Dette er den aller viktigste brikken når vi nå møter finanskrisen, slår Leirstein fast.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks