Hovedinnhold

Derfor er bankpakken viktig for denne familien

Har trygge jobber og god økonomi - får ikke nok lån

STORFAMILIE: Denne storfamilien på åtte setter sin lit til at regjeringens bankpakke skal gjøre det lettere å få stort nok lån til å få større plass. Fra høyre Samuel Skåre(3), Celine Bekkevold(11), Julian Skåre(9), Dag Erik Skåre, bak..Beatric Bekkevold(11), på fanget til pappa er Olivia Skåre(6), Susanna Skåre(10) og Christin Bekkevold Foto: Privat
STORFAMILIE: Denne storfamilien på åtte setter sin lit til at regjeringens bankpakke skal gjøre det lettere å få stort nok lån til å få større plass. Fra høyre Samuel Skåre(3), Celine Bekkevold(11), Julian Skåre(9), Dag Erik Skåre, bak..Beatric Bekkevold(11), på fanget til pappa er Olivia Skåre(6), Susanna Skåre(10) og Christin Bekkevold Foto: Privat
(VG Nett) - Hvem får egentlig lån for tiden, spør Dag Erik Skåre og samboeren Christine Bekkevold. Med seks barn trenger de større plass, men bankene kniper igjen.

Denne saken handler om:

Da Dag Erik Skåre (46) flyttet inn i det leide huset til samboeren Christin Bekkevold (39) i fjor, stiftet de en svært barnerik familie sammen. Med totalt åtte barn fra tidligere samboerskap, seks av dem fastboende i huset på Dalbrenna i Oslo, er god plass en fin ting. Men de rundt 170 kvadratmeterne blir fort i minste laget når åtte barn i alderen 3 til 14 år og to voksne skal leve sammen.

LES PÅ E24:Slik blir bankpakken

Derfor vil paret ut på boligmarkedet og kjøpe seg noe større sammen. Men tross trygge jobber i det offentlige og stabil økonomi er signalene fra bankene dårlige. Derfor er Skåre og Bekkevold spent på dagens krisepakke fra regjeringen.

- Får bare 1,2 mill

- Vi vil gjerne ha det litt større, vi. Og vi ønsker oss noe eget og trygt, siden eieren skal selge eiendommen her snart og det skaper uforutsigbarhet. Men det banken vil gi oss holder jo knapt til en toroms, sier Skåre til VG Nett.

ER DU HELDIG OG HAR FÅTT LÅN?Så mye kan du låne

For å starte prosessen, kontaktet paret et formidlingsfirma som tok kontakt med banker på vegne av familien for å høre hvor mye de kunne få i lån. Sjokket var stort da de fikk beskjed om at 1,2 millioner kroner var det beste de kunne håpe på. Da Skåre tok kontakt med DnB Nor, hvor han sier han har vært kunde siden midten av 70-tallet, landet anslaget omtrent på samme sted. Bankenes begrunnelse er ifølge Skåre at det koster å ha barn, og at familien med seks barn dermed ikke kan betjene mer enn 1,2 millioner kroner i lån.

DISKUTÉR:Er det for vanskelig å få lån? Eller er det ansvarlig å knipe igjen i nedgangstider?

- Til det må jeg bare si: Barna skal vel også ha et sted å bo, sier familiefaren.

Selv har samboerparet regnet på det og mener at de fint skal klare å betjene et lån på mellom 2 og 2,5 millioner kroner. Med lønn, barnetrygd og barnebidrag har de totalt rundt 60.000 kroner månedlig å leve av, og med rundt 15.000 budsjettert til boutgifter skjønner de ikke hvorfor bankene ikke vil låne dem mer penger.

TETT PÅ NETT:Adm. dir. Arne Hyttnes svarer på dine spørsmål om bankpakken og hva den bytr kl. 2000 søndag. Send inn spørsmål!

Skåre og Bekkevold jobber som henholdsvis lærer og lærerassistent i det offentlige. Jobbene deres blir sett på som trygge, og inntektsgrunnlaget er dermed bunnsolid også i tiden fremover. Han har en hytte i Strømstad som det kan settes sikkerhet i og et godt forhold til banken sin gjennom over 30 år.

LES OGSÅ:Stoltenberg taus om bankpakken

- Pengene må gå til forbrukerne

- Hvis man legger sammen alt her, skulle jo alt ligge til rette for lån. Vi har begge hatt boliglån tidligere, har ikke betalingsanmerkninger og er stort sett gjeldfrie. Det jeg lurer på er - hvem får egentlig lån nå? Da jeg sist var ute på boligmarkedet, for to år siden, var det ikke noe problem å få lån på 2,5 millioner kroner over telefonen. Det har endret seg veldig, konstaterer han.

Med bankenes dommer har paret lagt de konkrete kjøpeplanene midlertidig på is. Så lenge de ikke har en konkret lånesum å forholde seg til, ser de heller ikke noe vits i å gå på visninger.

LES OGSÅ:Ni av ti bedrifter er påvirket av finanskrisen

- Det blir å lure seg selv. Vi vil vite konkret hva vi kan kjøpe for, sier han.

Derfor har samboerparet store forventninger til regjeringens bankpakke. Ikke minst mener han at de skattepengene som nå sprøytes inn i det norske bankvesenet, ikke kommer uten at det stilles krav tilbake.

- Det må ligge en klausul her om at dette må gå til forbrukerne. Jeg forventer at bankpakken skal slå godt ut for oss vanlige folk, ved at den stimulerer bankene til å låne ut slik at folk kan kjøpe boliger igjen, sier han.

LES OGSÅ:Finanskrisen gir flere bekymringer og selvmordstanker

- Men er det ikke også noe bra i at bankene ikke er så slepphendte som de var før det gikk gale?

- Det er vel det bankene har sett nå, at de måtte stramme inn. Det er greit det. Men vi er sikre på at vi kan låne mer enn det tilbudet vi har fått. Sikkert dobbelt så mye. Klart, unger koster penger, men jeg tror nok bankene tar hardt i, hevder han.

Artikkelen fortsetter under bildet...

DELER UT: Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen legger frem bankpakken i dag. Foto: Scanpix
DELER UT: Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen legger frem bankpakken i dag. Foto: Scanpix

- For gnitne i onde dager

Familien får støtte for sine synspunkter fra Peder Inge Furseth, førsteamanuensis ved BI.

- Jeg etterlyser en holdning fra bankene som gjelder både i gode og onde dager. Det var nesten for lett å få lån i gode dager og det er unødvendig vanskelig nå. Jeg tror ikke de gjør det for å vanskelig, men jeg tror de undervurderte risikoen i gode tider og overvurderer den nå, sier han til VG Nett.

Men livet kan bli lettere for familien Skåre/Bekkevold dersom bankpakken virker som den skal.

LES OGSÅ:Bankene skal ikke skjerpe utlånskravene ytterligere

- Da vil det bli lettere å få lån til mellomfinansiering og boliglån, det vil nok merkes, sier han.

Enn så lenge holder familien sammen i huset på Dalbrenna. Skåre forsikrer at det går fint, men med to barn han er helgepappa til og en stesønn fra tidligere forhold som jevnlig besøker ham i tillegg til de seks andre blir det trangt når det kontinuerlig bor mellom åtte og elleve mennesker i huset.

- Når vi er så pass mange, kan det fort bli trangt. Du vet jo hvordan unger er, de finner fort noe å krangle om. Men det går stort sett relativt greit. Likevel hadde det vært fint å få seg noe eget. Særlig siden det er uvisst hvor lenge vi kan bo her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks