Hovedinnhold

- Ingen elever har bedt om å få bære andre flagg

STÅR SAMLET: Dag Gomnæs (t.v.), Oddbjørg Minos, Morten Elster, Aamir Sheikh, Svetlana Fjæren, Unni Eckhardt, Khalid Mahmood, Gunnar Bye og Balwinder Kaur er skjønt enige om henstillingen om å bruke norske flagg i 17. maitoget. Foto: Per Øyvind Fange
STÅR SAMLET: Dag Gomnæs (t.v.), Oddbjørg Minos, Morten Elster, Aamir Sheikh, Svetlana Fjæren, Unni Eckhardt, Khalid Mahmood, Gunnar Bye og Balwinder Kaur er skjønt enige om henstillingen om å bruke norske flagg i 17. maitoget. Foto: Per Øyvind Fange
SLOTTSPLASSEN (VG Nett) Halve 17. maikomiteen i Oslo har innvandrerbakgrunn. Likevel står de samlet i henstillingen om at barna bør bære norske flagg i barnetoget.


- Jeg har senest i dag snakket med toglederne på alle skolene i Oslo. Jeg spurte dem direkte om noen hadde ytret ønske om å bære noe annet enn norske flagg, men det er det ingen som har. Da forstår jeg ikke helt hva Norsk innvandrerforum vil oppnå, sier leder av 17. maikomiteen i Oslo, Aamir Sheikh til VG Nett.

VGTV:- Ingen elever har bedt om å få bære andre flagg

De siste dagene har det rast en debatt i Oslo rundt hvorvidt det bør åpnes for at barn med innvandrerbakgrunn skal få vifte med flagget fra sitt opprinnelsesland i barnetoget 17. mai.

Dette sier 17. maikomiteen i Oslo nei til. I stedet har de bedt alle skolene gi beskjed til elevene at det er det norske eller det samiske flagget som skal benyttes.

Er det riktig å sette begrensninger på hvilke flagg som skal være med i 17. maitoget?Si din mening her.

Les også:- Utnytter barn i flagg-markeringen

Kan ikke totalforby

Sheikh sier de ikke kan totalforby elevene å bære andre flagg enn det norske, men understreker at han mener det vil være naturlig å be alle bære norske flagg ettersom det er Norges nasjonaldag som feires.

I ettermiddag var komiteen på befaring i Oslo som et ledd i forberedelsene til nasjonaldagen. Ingen av komitemedlemmene hadde problemer med å løfte det norske flaggene VG Nett hadde tatt med.

- Det er ytringsfrihet i Norge som også 17. maikomiteen respekterer, men vi vil anmode på det sterkeste om å bruke det norske flagget på 17. mai.

DISKUTÉR:- Grunnlovsstridig å forby andre flagg

- Skuffet

17. maikomiteen i Oslo består av ni medlemmer. Syv av disse er folkevalgte representanter, og fire av disse har innvandrerbakgrunn. I tillegg har representanten som tidligere i dag trakk seg i protest mot ordfører Fabian Stangs flaggutspill innvandrerbakgrunn.

Likevel er det ifølge komiteens leder en enstemmig komité som står bak henstillingen om å bære norske flagg.

VIL HA MANGFOLD: Leder Athar Ali i Norsk Innvandrerforum. Foto: Anne Elisabeth Næss, VG
VIL HA MANGFOLD: Leder Athar Ali i Norsk Innvandrerforum. Foto: Anne Elisabeth Næss, VG

Leder Athar Ali i Norsk Innvandrerforum står bak kravet om en oppfordring om å benytte andre flagg enn det norske. Han sier han er skuffet over mottakelsen forslaget har fått i 17. maikomiteen i Oslo.

- Jeg kan ikke forvente noe mer fra de med innvandrerbakgrunn enn fra de med norsk bakgrunn, men jeg tenkte de kanskje ville ha en større forståelse for denne problemstillingen.

- Jeg er særlig skuffet når lederen blir så avvisende. Det virket ikke engang ut som om han leste brevet vi sendte før han avviste det, sier Ali.

Les også:To av tre krever norske flagg

- Innvandrerbakgrunn en berikelse

Komiteens leder, Aamir Sheikh, forstår ikke kritikken mot deres beslutning.

- Jeg tror enkelte vil bruke dagen til å slå politisk mynt på dette. Men det er tross alt ikke FN-dagen vi feirer, men den norske grunnlovsdagen.

- De som er med i komiteen representerer hvert sitt parti og det er en berikelse for komiteen. Ingen av representantene har ytret noe annet ønske enn at vi skal henstille om å benytte det norske flagget. Det er en enstemmig 17. maikomite på dette området, sier Sheikh.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks