Hovedinnhold

- Pinlig kunnskapsnivå hos mediefolk

RYSTET: Professor Frank Aarebrot mener Frp oppfordrer til angiveri. Foto: Scanpix
RYSTET: Professor Frank Aarebrot mener Frp oppfordrer til angiveri. Foto: Scanpix
Her kommer en undersøkelse som vil gi vann på mølla for mediekritikere som mener norske mediefolk ikke aner hva de holder på med.

Denne saken handler om:

Kunnskapstesten Norsk Respons har gjort for arrangørene av Nordiske Mediedager i Bergen i mai, avdekker nemlig til dels grove mangler i allmennoversikten til både journalister og redaktører.

Hva synes du om resultatet? Si din mening nederst i artikkelen.

Påfallende mange svarer for eksempel feil på viktige samfunnsspørsmål som hva KS er, hvem som eier og driver de offentlige sykehusene og hvem som har gitt NATO i oppdrag å delta med militære styrker i Afghanistan.

Er du bedre?Ta quizen her!

-Jeg er sjokkert over resultatene. Det er flaut, pinlig og til dels skremmende det som fremkommer i denne undersøkelsen. Dette står til stryk, mener professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.

500 journalister og 250 redaktører har svart på ti kunnskapsspørsmål. Og mange bommer stygt på halvparten av oppgaven - til tross for at de fikk alternativer å velge mellom.

Krig og fred og sånn

QUIZ: Du kan forsøke deg i den samme quizen i VG Netts nye quiz-verktøy. Foto:
QUIZ: Du kan forsøke deg i den samme quizen i VG Netts nye quiz-verktøy. Foto:

Også 800 privatpersoner er blitt stilt overfor den samme utfordringen - og publikum scorer faktisk bedre på flere områder enn dem som har som yrke å holde folk oppdatert.

De fleste redaktører og journalister vet hva NAV og AFP er. De kjenner også til hva Treholt-saken og Kyoto-avtalen gikk ut på, og at USA er medlem av WTO.

- Men heller ikke her er svarene 100 prosent. Det er for eksempel fire prosent av journalistene og syv prosent av redaktørene som ikke vet at USA er med i WTO. Det er i seg selv for dårlig i disse yrkesgruppene, men kunne vært akseptert hadde feilmarginen vært like lav i de fem spørsmålene hvor resultatet ikke kan karakteriseres som annet enn sensasjonelt svake, sier Aarebrot.

Her er de mest oppsiktsvekkende resultatene:

- 36 prosent av norske journalister tror at KS er en fagforeningen for kommuneansatte, mens det er 33 prosent av redaktørene som tror det samme. Blant publikum er det «bare» 32 prosent som tror KS er en fagforening.

- 27 prosent av journalistene, og 13 prosent av redaktørene har ikke fått med seg at det er staten som nå eier og driver helseforetakene og de offentlige sykehusene. Blant publikum er det 39 prosent som ikke vet dette.

- 31 prosent av journalistene og 25 prosent av redaktørene vet ikke at et primærvalg er et nominasjonsvalg. Blant publikum er det 65 prosent som ikke vet dette.

- 82 prosent av journalistene og 81 prosent av redaktørene vet ikke at USA er medlem av OSSE (Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa). Blant publikum er det «bare» 76 prosent som ikke vet dette.

- 41 prosent av journalistene og 33 prosent av redaktørene vet ikke at det er FN som har gitt NATO i oppdrag å delta med militære styrker i Afghanistan. Blant publikum er det 51 prosent som ikke vet dette.

HVA MENER DU? Diskuter mediaHER!

- Oppsiktsvekkende

Når det gjelder eierforholdene for helseforetakene og på spørsmålet om KS, er det flest journalister i nettaviser og riksdekkende TV - samt de som jobber med sport og foto - som tror KS er en fagforening.Verre er det nok likevel at hele 34 prosent av de journalistene som arbeider med politikk, samfunn og økonomi tror det samme.

Neste år er det ti år siden Nordiske Mediedager ble arrangert for første gang. I forbindelse med hver eneste utgave av mediefestivalen er det gjort spørreundersøkelser og meningsmålinger i forkant om aktuelle tema.

- Dette er det mest oppsiktsvekkende resultatet vi har fått i løpet av disse årene. Jeg blir bare trist av dette, sier Torgeir Foss, ansvarlig for undersøkelsen helt siden 1999.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks