Hovedinnhold

Firebarnsfar tiltalt som falsk autist

2004: Han fikk utstedt førerkort
2005: Krabbet rundt i bleier uten språk
2006: Snakket med politiet

Dustin Hoffman fikk Oscar for rollen som autist i filmen Rain Man. I følge politiet har den 30-årige mannen gått skuespillerstjernen en høy gang i det virkelige liv.

30-åringen skal sammen med sin mor i flere år ha klart å lure eksperter og helsevesenet trill rundt i rollen som alvorlig, sterkt psykisk utviklingshemmet og helt avhengig av sin mor.

Dermed fikk han utbetalt uførepensjon i tre år fra 1999 til 2002 - til sammen 576 307 kroner.

Da han ble innkalt til kontroll hos trygdemyndighetene i mai 2005 krabbet mannen rundt på gulvet i bleie. Under samtalen med de to sakkyndige endevendte han en søppelkasse, dro i skolissene til de to som undersøkte han og spiste papir.

Etter å ha vurdert mannen, konkluderte de to fagfolkene med at han måtte være mentalt retardert og ga han diagnosen barneartist.

- Alvorlig syk

Den tiltalte 60 år gamle kvinnen hevdet bestemt at sønnen er alvorlig syk da VG møtte de to i en leilighet på Østlandet.

- Noen ganger er han helt frisk, andre ganger er han helt borte, sier moren.

30-åringen sitter og vugger fram og tilbake og ser rett fram for seg da VG kommer inn i det varme rommet. Deretter begynner han å tromme med fingrene på bordkanten.

Den tiltalte mannen kom sammen med sin mor da han ble undersøkt i 2005. Hun fortalte at sønnen aldri hadde utviklet et språk. Under kontrollsamtalen ville 30-åringen hele tiden dra ned blusen til moren og han ga uttrykk for at han ville komme til brystene hennes. Samtidig laget han det de sakkyndige mente var sugebevegelser med munnen.

- Jeg er ikke psykiater, men det er jeg som sliter med sønnen min og har sorgen, sier moren.

- Simulerte syk

Men påtalemyndigheten mener det er en rekke forhold som beviser at han bare har simulert sykdommen.

** 2000 fikk sønnen utstedt nytt pass ved det norske konsulatet i Rotterdam. De ansatte der har oppgitt at de har kjent vedkommende i lang tid og at han aldri har fremstått syk overfor dem.

** I 2004 ble det også utstedt et førerkort til hennes sønn.
- Det er sønnen til min ene bror som misbruker navnet hans, sier moren.

** I forbindelse med at sønnen var i kontakt med en annen offentlig etat for en tid tilbake, fremstod mannen uten symptomer av funksjonshemning. De offentlig ansatte som møtte ham mente tvert imot han fremsto som helt adekvat i sin oppførsel.

** En politimann i Rogaland skal ha avhørt hennes sønn i 2006. Politimannen mente den tiltalte mannen var både fysisk og mentalt frisk og helt oppegående.

- Det var ikke min sønn. Det var noen som misbrukte hans navn, sier moren.

Deretter begynner sønnen som sitter i sofaen å rope "boul". Moren sier hun ikke vet hva det betyr.

Oslo tingrett

Den 20. oktober skal sønnen møte som tiltalt i Oslo tingrett. Men det er ikke sikkert han møter.

- Jeg venter på telefon for å få sønnen innlagt på psykiatrisk sykehus, forteller moren.

- Har han vært innlagt tidligere?

- Nei, men han har vært hos hundrevis av psykiatere i Norge og i Europa. Noen ganger er han helt frisk, andre ganger er han helt borte, sier moren.

Den 30 år gamle mannen som sitter i sofaen er far til fire barn - to tvillingpar.

Til de sakkyndige har moren fortalt at sønnen ble det hun kaller forført en gang mens hun selv sto i dusjen. Denne kvinnen skal ha blitt så begeistret for sønnens angivelig store kjønnsorgan, slik at samleiene fortsatte.

- Hvordan ble han far?

- Vi bor tett og en kvinne så på da jeg vasket ham. Dette er vanskelig å snakke om som mor, men hun ble imponert, sier moren.

Sønnen, som sitter ved henne i sofaen, går ned på alle fire, krabber bort til VGs reporter og trekker i skolissene på den ene skoen.

Moren tar rundt sønnen sin og beklager oppførselen. Den store mannen blir liggende på huk med hodet i morens fang.

Hun er opprørt over at sønnen er tiltalt for trygdebedrageri.- Jeg håper retten tar hensyn til mine barn, sier den 60-årige kvinnen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks