Hovedinnhold

Sendte ut nesten fire millioner personnumre

IKKE BEKYMRET: Norske finansinstitusjoner er solide, hevder Kristin Halvorsen. Foto: Scanpix
IKKE BEKYMRET: Norske finansinstitusjoner er solide, hevder Kristin Halvorsen. Foto: Scanpix
Skatteetaten sendte tirsdag ut skattelister til en rekke redaksjoner. Ved en feil ble nærmere fire millioner personnumre sendt ut. Nå kaller finansministeren skattedirektøren inn på teppet.

- Her har det skjedd en skjedd en alvorlig feil. Disse opplysningene skal ikke ut, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skatteetaten til NRK.

Personnummeret er konfidensielt og skal derfor ikke være oppført på listene Skatteetaten sender ut til redaksjoner. Listene skulle legges ut slik at publikum kan søke i dem.
Finansminister Kristin Halvorsen (Sv) kaller nå skattedirektøren inn på teppet, melder NRK.

Kan misbrukes

Informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet understreker at personnumre kan misbrukes grovt.

- Dette er materiale som kan misbrukes, blant annet til identitetstyveri. Derfor skal denne type materiale vernes veldig godt, og her har staten ved Skatteetaten et særlig tungt ansvar, sier Skåra til NRK.

Han mener Skatteetaten er bedre rustet enn de fleste andre etatene i landet til å sørge for å verne denne typen personopplysninger.

Skandale

- Hvis denne typen beskyttelsesverdig informasjon er utlevert i et slikt omfang, så er det en skandale som nå har rammet Norge på samme måte som det rammet Storbritannia, sier Skåra.
Skatteetaten jobbet tirsdag kveld med å finne årsaken til feilen.

Mistillit

Venstres leder Lars Sponheim er opprørt over avsløringene om at millioner av personnumre er feilsendt.

- Som finansminister er Kristin Halvorsen personlig og parlamentarisk ansvarlig for situasjonen som nå har oppstått. Jeg vil ved første anledning stille spørsmål i Stortinget om hvordan dette har blitt mulig, sier Sponheim.

- Dersom svaret vi mottar ikke er tilfredsstillende, og det viser seg at rutinene i direktorater under Finansdepartementet ikke er i stand til å fange opp denne typen feil, vil Venstre måtte vurdere å stille mistillit til finansministeren, sier Sponheim.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks