Hovedinnhold

Aril Edvardsen er død

DØDE LØRDAG: Evangelisten Arild Edvardsen døde lørdag under en reise i Afrika. Foto: SCANPIX
DØDE LØRDAG: Evangelisten Arild Edvardsen døde lørdag under en reise i Afrika. Foto: SCANPIX
(VG Nett)Evangelisten Aril Edvardsen (69) i Troens Bevis i Kvinesdal døde lørdag på en reise i Afrika.

Fakta om Aril Edvardsen

  • Var født Aril Snorre Edvardsen 15. november 1938 i Kvinesdal i Vest-Agder.
  • Formann i det lokale AUF i ungdomsårene, og spilte til dans som lokal countrysanger.
  • Giftet seg 17 år gammel med Kari, som han hadde gått i klasse med.
  • I 1956 – 18 år gammel – fikk han sin omvendelse og søkte etter et kristenliv slik han fant det beskrevet i Bibelen.
  • Stiftet Troens Bevis Verdens Evangelisering i 1965.
  • Utnevnt i 1992 til æresdoktor ved Washington State & Oregon Triune University.
  • Internasjonal fredspris i 1999 for sin «innsats i fredens og forlikelsens tjeneste verden over». Det var Pakistans president Muhammed Rafiq Tarar som overrakte fredsprisen.
  • I 2004 utga forfatteren Håvard Rem biografen «Aril Edvardsen – et selvopplevd portrett»
  • Kilde: Wikipedia/NTB

Arild Edvardsen avsluttet søndag en stor kampanje på Zanzibar, og han og hans kone Kari hadde reist fra Zanzibar til Mobasa i Kenya for å hente seg inn etter kampanjen på Zanzibar, melder NRK.

- Jeg fikk beskjeden en time etter at han døde, og en time etter det var jeg sammen med hans familie her i Kvinesdal, sier styreleder i Troens Bevis, Sten Sørensen til VG Nett.

Troens Bevis Verdens Evangelisering eller bare Troens Bevis, er en internasjonal misjonsstiftelse etablert i 1965 av Edvardsen. Sønnen Rune Edvardsen tok over ledelsen i januar 2007. Stiftelsen holder til på eiendommen Sarons Dal, i Kvinesdal.

- Det har ikke gått opp for dem ennå, for Aril var en så produktiv, vital og aktiv person som gjorde så stort inntrykk på dem han møtte. Og nå var han ute på en av de store reisene sine og møtte mennesker, og det er med stor sorg vi mottok budskapet om hans bortgang.

- Ville dø med støvlene på

- Han har jo hatt problemer med hjertet en tid, men det oppleves allikevel som et sjokk for oss som kjente ham. Han var så aktiv og tilstedeværende selv gjennom sykdom at budskapet nå treffer familien og de rundt ham svært hardt, sier Sørensen.

- Aril sa til meg i sommer at han ønsket å dø med støvlene på, og forlate oss når han drev med det han brant for og likte. Vi trenger litt tid for at dette skal gå opp for oss, men jeg vil si at vi står fattige tilbake, sier Sørensen.

- Vi fikk melding om dødsfallet nå for kort tid siden, og kjenner ikke noe mer til omstendighetene, sier Geir Egeland i stiftelsen Troens Bevis i Kvinesdal til VG Nett.

- Vi ringer nå rundt og orienterer personalet om det som har skjedd. Aril og Karis sønn Rune Edvardsen er i ettermiddag på vei fra Kongo til Nairobi i Kenya for å være sammen med sin mor, sier Geir Egeland i Troens Bevis.

- Venn og forbilde

Leder i Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, sier til NTB at Edvardsen var en brubygger mellom kultur og folkeslag, og er en av de nordmennene som var større og mer anerkjent utenfor landets grenser enn hjemme i Norge.
- Jeg vil minnes ham som en god venn og et forbilde, sier Høybråten.

Ved Troens Bevis i Kvinesdal får NRK Sørlandet bekreftet at Edvardsen for noen dager siden ble syk, og døde lørdag ettermiddag.

Edvardsen har tidligere blitt rammet av hjerteinfarkt.

LES OGSÅ:Hyllet verdensevangelist

LES OGSÅ:Nekter å vise Edvardsen-filmen

Verdensevangelist

Aril Edvardsen var misjonær og grunnlegger av Troens Bevis i Sarons Dal i Kvinesdal.

Han har som misjonspredikant besøkt de fleste land i verden. Særlig har han vært mye i Afrika og India. Troens Bevis når daglig ut med evangeliet gjennom TV, til folkeslag i 200 land. Edvardsen har gjennom sin over 40 år lange tid som forkynner blitt Norges mest kjente predikant.

Siden 1970-tallet har han vært pinsevennenes mest sentrale figur i Norge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks