Hovedinnhold

Voldtektsoffer angrep advokat med kniv

KNIVANGREP I RETTEN: Den 22 år gamle kvinnen risikerer nå selv en lang fengselsstraff etter at hun forsøkte å angripe en av forsvarsadvokatene med kniv i Borgarting lagmannsrett i Oslo. Foto: Scanpix
KNIVANGREP I RETTEN: Den 22 år gamle kvinnen risikerer nå selv en lang fengselsstraff etter at hun forsøkte å angripe en av forsvarsadvokatene med kniv i Borgarting lagmannsrett i Oslo. Foto: Scanpix
(VG Nett) Da forsvarsadvokat René Ibsen begynte å stille spørsmål til kvinnen som skal ha blitt utsatt for en gjengvoldtekt, gikk hun til angrep med en kjøkkenkniv.


Den svært dramatiske episoden skjedde i Borgarting lagmannsrett torsdag ettermiddag. En politimann som var tilstede i rettssalen kastet seg over fornærmede, overmannet henne og tok kontroll på den omkring 20 centimeter lange kniven.

- Jeg så henne ta frem kniven, men politimannen grep raskt inn. Jeg var et øyeblikk litt engstelig for at hun skulle klare å kaste kniven mot meg, men det hele var over i løpet av noen sekunder, sier René Ibsen til VG Nett.

Han forsvarer en 46 år gammel mann som sammen med fire andre menn i vinter ble dømt til fengsel for å ha voldtatt den 22 år gamle kvinnen. Nå pågår ankesaken i Borgarting lagmannsrett og det var på forhånd innført sikkerhetstiltak siden kvinnen også ble fratatt en kniv under rettssaken i tingretten.

FORSØKT ANGREPET: Forsvarsadvokat René Ibsen. Foto: Scanpix
FORSØKT ANGREPET: Forsvarsadvokat René Ibsen. Foto: Scanpix

Etter lunsj i dag fikk hun imidlertid med seg kniven helt inn i sikkerhetssalen til lagmannsretten.

- Slipp kniven, slipp kniven

Ibsen var den første av forsvarsadvokatene som skulle stille spørsmål til kvinnen etter at aktor hadde fullført sin del, men han hadde bare så vidt kommet i gang da kvinnen dro frem kniven. Ifølge personer som var vitne til hendelsen, så klikket 22-åringen fullstendig og gjorde et utfall mot forsvarerbenken med kniv i hånden.

Politibetjenten som var plassert mellom vitneboksen og forsvarerbenken reagerte lynraskt, og kastet seg over kvinnen, mens han ropte: «Slipp kniven, slipp kniven».

- Jeg leste opp et avsnitt fra hennes politiforklaring. Jeg tror ikke det var noen av mine spørsmål som forårsaket angrepet. Jeg tror dette var planlagt fra hennes side og at det var tilfeldig at angrepet ble rettet mot meg, forteller Ibsen til VG Nett.

Han synes det er bekymringsfullt at det er mulig å få med seg en større kniv inn i en norsk rettssal etter at det er i iverksatt sikkerhetstiltak.

- Det ble foretatt en sikkerhetsvurdering på forhånd, men likevel glipper det. Jeg regner med at politiet tar en gjennomgang på hvordan det er mulig, sier Ibsen.

Risikerer streng straff

Tre av mennene, som påtalemyndigheten mener stod bak den brutale gjengvoldtekten på Sinsen i fjor, ble dømt til seks års fengsel i Oslo tingrett i vinter. De to siste fikk fengsel i fem år og seks måneder, samt fire år og seks måneder.

Nå risikerer voldtektsofferet selv en lengre fengselsstraff etter knivangrepet i ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Politiet vil på selvstendig initiativ reise sak etter straffelovens paragraf 132a som gjelder trusler overfor en aktør i rettsvesenet.

Paragrafen har en strafferamme på inntil ti år.

Etter torsdagens knivangrep ble fornærmede plassert i et tolkerom i tilknytning til rettssalen, slik at forsvarsadvokatene kunne fortsette utspørringen av kvinnen uten å frykte for egen sikkerhet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks