Hovedinnhold

- Frykter at sønnen får terroropplæring

I løpet av to år forandret den norske tenåringen seg totalt. Moren fortviler over at han støtter terror og hater Israel og USA.
REDD: Moren til tenåringsgutten frykter han skal bli involvert i terror om han havner på Koran-skole i et muslimsk land. Foto: ESPEN BRAATA
REDD: Moren til tenåringsgutten frykter han skal bli involvert i terror om han havner på Koran-skole i et muslimsk land. Foto: ESPEN BRAATA

Nå tilhører gutten et fundamentalistisk muslimsk miljø og planlegger en reise til et livsfarlig område i Sør-Asia for å gå på Koran-skole.

Det begynte som et vennskap med en klassekamerat fra et muslimsk land på slutten av ungdomsskolen. Nå er sønnen i slutten av tenårene blitt så ekstrem i sine holdninger at han skremmer vettet av familien.

Han har tatt navnet til en eldre muslimsk mann, og blitt del av et lite og lukket moskémiljø i hjembyen på Østlandet. Der har han blant annet fått opplæring fra unge muslimer fra Storbritannia.

Tidligere denne uken gikk PST-sjef Jørn Holme ut i Aftenposten og uttrykte bekymring for verving av unge norske muslimer til ekstreme islamistiske terrororganisasjoner.

Guttens familie er så bekymret at de har hatt flere møter med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) om saken. PST bekrefter kontakten.

- Radikalisering som dette er noe som er av interesse for oss. Men det avgjørende for PST er ikke ekstreme meninger, men vilje og evne til å utføre voldelige handlinger, sier informasjonsrådgiver i PST Martin Bernsen til VG.

Redd for familien

- I begynnelsen var jeg positiv til at han ville lære mer om en annen religion og en annen kultur, for han hadde ikke vist noe særlig samfunnsengasjement tidligere, forteller moren, som av hensyn til sønnens og den øvrige familiens sikkerhet ønsker å være anonym.

- Men nå er han dratt inn i noe han ikke har kontroll over, og i det i skjulte har han gjennomgått en total forandring.

Moren var i utgangspunktet positiv til at sønnen tilbrakte mye tid sammen med den nye vennens familie, og bodde der i helgene. Hun visste at faren var en dypt religiøs og streng muslim, og var sikker på at tenåringssønnen på den måten holdt seg borte fra usunne festmiljøer.

Men sønnen forandret seg i løpet av de neste to årene. I høst fortalte han familien om årsaken: Han hadde under helgebesøkene deltatt på ulike Koran-skoler og hadde konvertert til islam.

Han overholdt fastemåneden ramadan på strengeste vis, og fordømte den øvrige familiens moral. Han kalte moren «vantro hore», siden hun var skilt og levde som alenemor.

- Men det er andre holdninger som skremmer meg mest. Han uttrykker støtte til terroraksjoner, hat mot Israel og USA, og er blitt veldig interessert i våpen og arabiske nettsider, forteller moren.

- Det ville ikke skremt meg om det kun var snakk om religiøs overbevisning, men her er det snakk om en dypere forandring.

Livsfarlig område

Gutten planlegger en reise til et område i vennefamiliens hjemland i sommer, da han vil være myndig. Det aktuelle området er et meget ustabilt grenseområde i Midtøsten, kjent for terrornettverk og kidnappinger, og som beskrives som livsfarlig av eksperter VG har snakket med.

At sønnen skal bli vervet til terror er morens verste frykt, men hun er også redd for at han skal giftes bort under den planlagte reisen i sommer.

- Han sier han vil at faren i familien skal finne en kone til ham, og han er blitt lovet å kunne velge fritt blant landsbyens jomfruer, forteller guttens mor.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks