Hovedinnhold

Krysset svenskegrensen - mistet bilen

Nashet Abbas fikk et avgiftskrav på 138.000 kroner etter en handletur i Sverige med brorens tyskregistrerte bil.

En fredag i november i fjor tok Abbas med seg sin sønn på tur til Svinesund. Hans bror med familie var på besøk fra Tyskland, og for å gjøre innkjøpene rimeligere tilbød broren seg å låne bort bilen slik at Abbas kunne handle kjøtt og annet i Sverige. På vei hjem ble Abbas stoppet på Svinesund, med beskjed om at det ikke er lov til å innføre utenlandsk bil til landet.

- Jeg forklarte at det var en misforståelse og tilbød å ringe broren min, slik at han kunne komme til Svinesund og plukke opp bilen. Det var ikke aktuelt, og bilen ble beslaglagt. Jeg kontaktet saksbehandler neste arbeidsdag, og fikk beskjed om å skrive en klage. Det gjorde jeg, og fikk etter to uker et brev med avgiftskrav på 126.000 kroner, forteller Abbas til Klassekampen.

Abbas har uten hell forsøkt å klage gjennom advokat. Hans håp er at han uansett om vedtaket blir stående, skal klare å få frigitt brorens bil mot å betale avgiftene i avdrag. Det har ikke vært mulig så langt.

Toll- og avgiftsdirektoratet er enig i at det kan være nyttig å gjøre regelverket mer tilgjengelig, slik at det blir lettere å følge også for nye nordmenn.

- Det er vanskelig å etterleve noe man ikke vet at er en regel, vedgår jurist Eindride Kjørri i Toll- og avgiftsdirektoratet.
Han kan ikke uttale seg konkret om Abbas' tilfelle, men er enig i at reglene kan virke firkantet, men sier dette har sin funksjon.

- Avgiftsregelverket håndheves firkantet for å unngå forskjellsbehandling. Flere og flere blir tatt for uregelmessig kjøring av utenlandskregistrert kjøretøy. Det er et økende problem, sier han.

Han anslår at noen hundre blir tatt for dette årlig

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks