Hovedinnhold

- Voldtatt av pleier på sykehuset

HAR DET TUNGT: Den nå 20-årige kvinnen som har anmeldt en sykepleier for voldtekt, har for tiden base i bilen sin. Livet raknet etter overgrepet, og hun har ingen fast bopel. Foto: JAN PETTER LYNAU Foto:
HAR DET TUNGT: Den nå 20-årige kvinnen som har anmeldt en sykepleier for voldtekt, har for tiden base i bilen sin. Livet raknet etter overgrepet, og hun har ingen fast bopel. Foto: JAN PETTER LYNAU Foto:
I sengen på sykehuset skal en mannlig sykepleier ha dopet ned og deretter voldtatt en da 19 år gammel kvinne.

Voldtektsofferet er sikker på at en kollega av mannen så hva som skjedde på Akershus Universitetssykehus, men unnlot å gripe inn.

- Jeg ble dopet og voldtatt på sykehuset. Slike folk burde ikke finnes i helsevesenet, sier kvinnen som for annen gang har fått livet ødelagt av voldtekt.

Administrerende direktør Erik Kreyberg Normann ved Akershus Universitetssykehus, bekrefter at han selv ble varslet om hendelsen samme morgen som kvinnen slo alarm.

- Det ble da umiddelbart sørget for at politiet og helsetilsynet ble varslet. Mannen ble suspendert fra jobben. Etter noen måneders suspensjon ble han kalt inn til samtale med meg, der arbeidsforholdet ble avsluttet, sier Normann.

- Det er selvfølgelig svært beklagelig at noe slikt kan skje på et sykehus, sier sykehusdirektøren.

Dopet ned

36-åringen er nå tiltalt etter straffelovens paragraf 192, for å ha hatt samleie med noen som var bevisstløs, eller ute av stand til å motsette seg handlingen. Strafferammen er fengsel i ti år. Saken skal behandles i Nedre Romerike tingrett neste uke.

Den nå 20 år gamle kvinnen var 31. oktober 2006 lagt inn på sykehuset på Lørenskog med dobbeltsidig lungebetennelse og blodforgiftning.

- Jeg var veldig syk, jeg kastet opp blod, det var vondt å puste og jeg fikk pustehjelp, forteller kvinnen.

Løy på vekten

Ifølge tiltalen skal sykepleieren ha gitt pasienten en injeksjon med det sterkt beroligende middelet Diazepam intravenøst, før han forgrep seg på henne: Til tross for neddopingen merket 19-åringen at sykepleieren la henne over på siden i sykehussengen, trakk ned buksen hennes og gjennomførte samleiet mens han selv sto på gulvet.

- Mens han holdt på, merket jeg at døren gikk opp og at en kvinne sa noe. Så lukket hun døren igjen, uten å stanse ham. Det har fått min familie til å lure på om han kan ha forgrepet seg på flere. Jeg forstår ikke hvorfor hun ikke stoppet ham, sier kvinnen til VG.

Overgrepet skal ha skjedd da hun for annen gang i løpet av få dager ble lagt inn på sykehuset på Lørenskog på grunn av lungebetennelsen.

- Jeg kjente igjen sykepleieren fra første gang jeg ble lagt inn. Han ga meg først smertestillende i form av en stikkpille. Jeg er alltid forsiktig med medisiner. Da han også ville gi meg beroligende intravenøst, oppga jeg at jeg veide mindre enn jeg gjør. Årsaken var at jeg da ville få en mindre dose medisin. Fordi dosen var så lav, forsto jeg hva som skjedde, sier kvinnen.

Hun forklarer at hun var hysterisk da hun rett etter voldtekten ringte moren sin. Da var klokken nesten 7 om morgenen. Like etter ble sykehusledelsen varslet.

- På sykehus skal alle føle seg trygge, sier kvinnen som aldri var i tvil om at overgrepet skulle anmeldes.

VG møtte kvinnen i går kveld sammen med et nært familiemedlem.

De fortalte at kvinnen rett etter at voldtekten skal ha funnet sted, løp opp til gynekologisk avdeling på sykehuset og varslet om overgrepet.

Gynekologen fant DNA fra sykepleieren inne i kvinnen.

- Anmeldelsen skjedde rett etterpå, og det ble tatt prøver. Jeg ville ikke avhøres samme dag fordi jeg var dopet av medisinene, men avga forklaring noen dager senere. Politiet dro hjem til sykepleieren og tok prøver, sier kvinnen.

Støtten kuttet

Hun studerte helse- og sosialfag da overgrepet skjedde, men har slitt veldig det siste året.

- Jeg ble voldtatt av en voksen mann som 14-åring og hadde fem år etter kommet meg videre. Så skjedde dette, sier kvinnen.

Hun holder seg nå unna Lørenskog-området.

- Jeg kan ikke sove i en seng hvis jeg er der. Jeg må ligge på en sofa og ha ryggen mot veggen. Jeg er så redd for at noen skal komme, sier 20-åringen.

Hun bor nå hos venner og familie fordi hun har mistet bostøtten fra sosialkontoret.

- Det henger også sammen med det som skjedde. Jeg klarer ikke å følge opp arbeidstreningen, spesielt ikke nå som rettssaken nærmer seg. Jeg orker heller ikke møter med sosialkontoret før rettssaken er over. Derfor er støtten kuttet, sier kvinnen.

Forrige gang hun ble voldtatt tilsto gjerningsmannen.

- Han ble dømt til fengsel i 45 dager.

Jeg har anmeldte sykepleieren for at dette ikke skal skje med andre. Jeg håper han får en lang straff, sier 20-åringen. Sykepleierens advokat Karl Tvedt ville i går kveld overhodet ikke kommentere saken.

Til Romerikes Blad har han tidligere sagt at hans klient ikke erkjenner straffskyld, og hevder han er uskyldig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks