Hovedinnhold

Tror ikke på jødeutryddelsen

Flere barn og unge tror ikke på masseutryddelsen av jøder under 2. verdenskrig etter å ha lest propaganda på nettsidene til den nynazistiske gruppen Vigrid.
- Vi blir kontaktet av fortvilte foreldre og lærere som opplever at barn og unge benekter Holocaust etter å ha lest nazipropagandaen fra Vigrid på nettet, sier informasjonsleder og forsker Henrik Lunde ved Antirasistisk senter til Dagsavisen.

På nettsidene forsøker Vigrid og gruppens leder Tore W. Tvedt å overbevise leserne om at tyskernes drap på millioner av jøder under 2. verdenskrig er en eneste stor bløff. At propagandaen nå er tilgjengelig på norsk er et nytt fenomen.

- Det finnes mengder av Holocaust-benektende litteratur på nettet, men inntil nylig var dette på engelsk og dermed lite tilgjengelig for ungdommer. Ved å oversette noe av dette til norsk ser det ut til at Tvedt har funnet sin nisje, sier Lunde.

Det Mosaiske Trossamfund er bekymret over propagandaen.

- Trolig er det ikke mange ungdommer som lar seg lure. Men at Vigrid nå tar i bruk Holocaust-benektelse og at det registreres en økning i tallet på unge som tror på propagandaen er meget bekymringsfullt, sier forstander Anne Sender Det Mosaiske Trossamfund.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks