Hovedinnhold

-Vold i Guds navn er opprør mot Gud

Representanter fra en rekke forskjellige trossamfunn var samlet på Oslo bispegård torsdag for å utforme en appel mot terror. Her er Mehboobur Rehman, leder av imamkomiteen i islamsk råd, og biskop Ole Christian Kvarme under to minutters stillhet-markeringen av terrorangrepet i London. Foto: Scanpix
Representanter fra en rekke forskjellige trossamfunn var samlet på Oslo bispegård torsdag for å utforme en appel mot terror. Her er Mehboobur Rehman, leder av imamkomiteen i islamsk råd, og biskop Ole Christian Kvarme under to minutters stillhet-markeringen av terrorangrepet i London. Foto: Scanpix
En fanatisme som utøver vold i Guds navn er opprør mot Gud og et grunnleggende svik mot hans skapning. Ingen religiøs begrunnelse, ingen politiske mål, kan rettferdiggjøre slike voldshandlinger.

Denne saken handler om:


Med disse sterke fellesord avsluttet religiøse ledere fra en rekke trossamfunn torsdag et møte i Oslo Bispegård, der de tok sterkt avstand fra terrorismen som råder verden, nå sist i London 7. juli.

Etter møtet, som Oslos biskop Ole Christian Kvarme hadde tatt initiativet til, reiste forsamlingen seg til to minutter stillhet i solidaritet med terrorofrene i London.

Stillhet

Torsdag ettermiddag kl. 12 lokal tid ble det holdt minnestund i London, og onsdag oppfordret regjeringen alle til å holde to minutters stillhet over hele landet torsdag, til minne om London-ofrene.

Mange sluttet seg til oppfordringen. Foruten de religiøse lederne fra mange trossamfunn i Oslo, fulgte også Oslo Sporveier og NSB oppfordringen.

Også Oslo Børs viste respekt for terrorofrene. Handelen stanset i to minutter fra kl. 13 torsdag. Samtidig oppfordrer børsen samtlige aktører i markedet om å legge ned arbeidet og vise respekt for ofrene under minnestunden.

Partilederne i det rødgrønne alternativet, Jens Stoltenberg (Ap), Kristin Halvorsen (SV) og Åslaug Haga (S9) tok to minutters pause i presseintervjuene etter å ha presentert viktige politiske prioriteringer fra et eventuelt nytt flertall etter valget.

Fiendebilder

Oslo-biskopen sier til NTB at hensikten med samlingen var å ta sterkt avstand fra terrorhandlingene, ikke bare i London, men også ellers i verden. Og det er ikke meningen at samarbeidet er slutt med denne samlingen ledere fra islamske, jødiske og kristne trossamfunn.

-Vi vil fortsette med i fellesskap å motarbeide fiendebilder av religiøse minoriteter i vårt eget land og bidra til å skape tillit og åpenhet mellom grupper i vårt samfunn, sier Kvarme.

-Jøder, kristne og muslimer har en del fellesverdier, og denne samlingen er også en markering av disse fellesverdiene, som er viktige i et sivilt samfunn. Det er også viktig for oss å bidra til å bygge tillit mellom forskjellige samfunnsgrupper.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks