Hovedinnhold

Hetses på nettet

SKIEN (VG) Datatilsynet mener det haster med nye regler for å få stanset uthenging og sjikane av navngitte enkeltpersoner på norske internettsider.
Også Knut Storberget i Stortingets justiskomité reagerer sterkt på persontrakassering på flere nettsteder og mener problemet må tas inn i arbeidet med ny straffelov.

På et av nettstedene er det barnevernet og fagfolk i sedelighetssaker som får gjennomgå. Nettstedet har lagt ut en omfattende liste over personer nettstedet fraråder å samarbeide med.

På listen finnes nå 121 navngitte psykologer «og lignende», 276 navngitte barnevernsansatte «og tilknyttede», 40 navngitte advokater «og lignende», herunder flere statsadvokater og en høyesterettsdommer, pluss syv navngitte personer i kategorien pressefolk, alle med tilknytning til Pressens Faglige Utvalg. Tidligere justisminister Grete Faremo er blant disse.

Også flere leger har falt i unåde. Om en navngitt lege heter det: «En særdeles subjektiv naiv lege som bør unngås for enhver pris. En skam for legestanden.»

Datatilsynet har allerede vurdert hva nettstedet driver med, men har ikke grepet inn.

- Vi liker ikke det vi ser, og virksomheten er integritetskrenkende mot enkeltpersoner. Men våre hjemler er uklare.

- Hull i loven

- Lovgivningen er ikke oppdatert. Det er et hull i lovgivningen, og vi håper dette hullet kan fylles så snart som mulig, sier rådgiver Christian With i Datatilsynet til VG.

Stortingsrepresentant Knut Storberget er blitt hengt ut på nettsteder, blant annet som advokat i barnefordelingssaker.

- Vi står overfor en utvikling i bruk av Internett som justispolitikerne bør vie mange tanker, sier Storberget.

- Vi voksne kan tåle mye, det er mer problematisk at disse nettstedene omtaler og identifiserer små barn som er uskyldig part i bitter kamp mellom foreldrene.

Internett brukes som et nytt våpen i en krig mot angivelig urett begått mot norske menn og fedre. Angrep mot enkeltpersoner florerer.

- På Stortinget skal vi i år og neste år vedta ny straffelovgivning. Uakseptable personangrep på Internett er et av områdene vi må se nøye på, sier Storberget.

Flere kommuner har politianmeldt et av nettstedene, men sakene henlegges.

På vegne av en lang rekke medlemmer har også Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO) anmeldt samme nettsted.

- Vi har ikke nådd gjennom med noe for å få stanset det som foregår. Vi tror det må en lovendring til, sier 1. nestleder i FO, Siv Karin Kjølmoen.

Generalsekretær i Legeforeningen, Terje Vigen, har sett nærmere på et av nettstedenes omtale av leger.

- Leger henges ut på det groveste. Jeg synes dette er både trist og skremmende. Vi ser en dreining og et misbruk av Internett som medium.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks