Hovedinnhold

Krever norsk skole i Pakistan

Pakistanere er den største innvandrergruppen i Norge. Nå krever de norsk skole i hjemlandet, sponset av den norske stat.

Denne saken handler om:

Det finnes 20 norske friskoler i utlandet. Deriblant i Spania, Frankrike, Belgia og England.

Nå vil en av ildsjelene bak Norges første moské med minareter og bønneutrop, World Islamic Mission, sende søknad om en norsk skole i Pakistan.

Han er lei av at norske politikere uttrykker bekymring for at pakistanske foreldre sender barna på dårlige urdu- og koranskoler i hjemlandet.

Ifølge den norske ambassaden i Islamabad oppholder det seg 3000 til 4000 norske statsborgere i Pakistan til enhver tid. De fleste av dem er under 16 år og bor i jordbruksområdet Kharian i Punjab.

Svært mange norsk-pakistanere reiser tilbake i flere perioder, både for å besøke landet eller pleie eldre foreldre, men også for å lære barna morsmålet.

Vil unngå skoletapere

Mange foreldre ønsker å lære barna urdu og punjabi, spesielt nå som det er flertall på Stortinget for å kutte morsmålsopplæring i den norske skolen.

Det er faren til den profilerte innvandrertalsmannen advokat Abid Q. Raja som er initiativtager til prosjektet. Sønnen, som nå studerer ved universitetet i Oxford i England, mener det er viktig at norske barn i utlandet får en utdanning som gjør at de ikke blir skoletapere.

De vil bygge skolen i nettopp Kharian, også kjent som «Little Norway».

- Vi kan ikke forby folk å flytte.

Må følge læreplanen

Noen velger å reise til Spania, andre til Pakistan. Da må en sørge for å gi barna et slikt tilbud at de kan fungere i det norske samfunnet når de kommer tilbake, sier Raja til VG.

Han mener mange lærere helt sikkert kunne tenke seg å jobbe i et land som Paki-stan i forskjellige perioder.

- Vi snakker om en skole med norske lærere, norsk pensum, svømmeundervisning for gutter og jenter - og norske lønninger, sier Raja.

Det er Utdannings- og forskningsdepartementet som godkjenner søknader om friskoler i utlandet.

Så langt har ingen fått nei. Oppfylles alle kravene, får skolen også en solid årlig driftsstøtte av Staten.

På barnetrinnet gis det årlig 70000 kroner pr. elev hvis skolen har maksimum 40 elever. Støtten er halvparten hvis skolen har inntil 200 elever.

- Kravet er at en slik skole skal følge friskoleloven. Det innebærer at en må følge læreplanverket for den offentlige skolen, sier underdirektør Cathrine Børness i opplæringsavdelingen i Utdannings- og forskningsdepartementet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks