Hovedinnhold

Tok med våpen fra barnevern-tur til Thailand

Pris: 3000 kr pr. døgn

TRONDHEIM (VG) Det private barnevernet sendte 17-åringen alene hjem fra Thailand.
Med seg i bagasjen hadde han nyinnkjøpte våpen.

Politiet på Gardermoen inndro fire slåsshansker, en batangakniv, en springkniv og en teleskopbatong da gutten kom til Norge.

Den såkalte verstingen fikk 4000 kroner i bot for forsøk på ulovlig innførsel av våpen. De to ledsagerne fortsatte oppholdet i ferieparadiset.

Klaustrofobi

Formålet med turen var å ta dykkersertifikat. Men da følget kom til Thailand, hevdet 17-åringen at han ikke kunne dykke på grunn av klaustrofobi.

Østfold fylkeskommune betalte 3000 kroner i døgnet for at institusjonen Oppatt O Atte AS skulle ta seg av gutten.

Fra og med i år må det nyopprettede Statens barnevern og familievern (SBF) godkjenne alle private og kommunale barnevernsinstitusjoner. Innen 1. juli skal det foreligge en svarteliste.

Oppatt O Atte AS gikk konkurs i november og kommer ikke på svartelisten. Før konkursen hadde fylkesmannen i Telemark pålagt nedleggelse av institusjonens avdeling på Notodden, der 17-åringen bodde.

- Veldig uheldig

Ifølge daværende daglig leder Roar Hansen i Oppatt O Atte har ikke konkursen noe med Thailand-turen og tvangsnedleggelsen på Notodden å gjøre.

- Men i ettertid ser vi at det var veldig uheldig å sende ungdommen alene hjem fra Thailand, sier Hansen.

Han hevder imidlertid at forhold fylkesmannen i Telemark slo ned på, ble godkjent av fylkesmenn andre steder. Fylkesmennene fører tilsyn med institusjonene.

Hvert eneste år bryter staten sitt eget lovverk ved å droppe flere hundre lovpålagte tilsynsbesøk på grunn av pengemangel. Inspeksjonene skal se til at landets mest sårbare barn er sikret god omsorg og tilstrekkelig rettssikkerhet ved institusjoner som for en stor del drives på kommersiell basis.

Tilsynsrapportene for Oppatt O Atte AS på Notodden gir et lite innblikk i norsk barnevern - til 3000 kroner døgnet - anno 2003:

* Ved første tilsyn fant fylkesmannen ingen institusjon i det hele tatt på oppgitt adresse.

* Tre ungdommer med alvorlige atferdsvansker viste seg å bo alene på hybler i byen.

* Mannen som ledelsen hevdet var faglig ansvarlig, insisterte på at han ikke ville være det. Han tok avstand fra plasseringene på Notodden.

* Turnusplanen viste at bare én person skulle ta seg av de tre ungdommene i byen. En av bakvaktene bodde i Bergen, en annen i Fredrikstad.

* I juli slo så barnevernet i 17-åringens hjemkommune alarm etter å ha snakket med gutten, som fortalte blant annet følgende om ukesturen til Thailand:

Han var mye alene. Han kjøpte både hasj, piller og krystallisert amfetamin, og ruset seg mesteparten av tiden. Gutten ble blakk, men fikk låne mer penger av daglig leder.

17-åringen med store atferdsvansker kjøpte våpen på gata i Thailand. Han mellomlandet i Frankfurt.

Ifølge daglig leder Roar Hansen ved Oppatt O Atte AS merket ikke han at gutten ruset seg. Hansen var ukjent med våpenkjøpet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks