Hovedinnhold

Skuffet over ruspolitikken

ENGASJERTE: Nini Stoltenberg og samboeren Karljohn Sivertzen er opptatt av ruspolitikken og har sterke meninger om hva norske politikere bør gjøre for å bedre forholdene. Foto: Markus Aarstad
ENGASJERTE: Nini Stoltenberg og samboeren Karljohn Sivertzen er opptatt av ruspolitikken og har sterke meninger om hva norske politikere bør gjøre for å bedre forholdene. Foto: Markus Aarstad
(VG) Nini Stoltenberg er skuffet over den norske ruspolitikken. Sammen med samboer Karljohn Sivertzen tar hun et oppgjør med holdningene til tiggere og narkomane.

Denne saken handler om:

- Vi vil ikke bo i en by der det ser ut som en luke har åpnet seg i bakken og slukt alle som ikke var pent nok kledd, sier Nini Stoltenberg og samboeren Karljohn Sivertzen til VG.

I dette intervjuet forteller de to om sin bekymring for hvordan noen av samfunnets svakeste behandles i Norge. De merker liten bedring under regjeringen som ledes av Ninis bror, statsminister Jens Stoltenberg.

- Vi skulle virkelig ønske vi hadde sett tydeligere tegn. Men i praksis ser det ikke ut til at man kan merke noen særlig bedring for dem det gjelder, sier Stoltenberg.

- Kanskje har de det hardere. Nå blir rusmisbrukere virkelig jaget, det er ikke ett sted de kan slappe av. Kanskje sier 99 prosent av leserne nå at det var da enda godt. Men det er jo ikke sånn at problemene forsvinner, de går bare enda mer under jorden, mener de to.

Fjern straffen

Stoltenberg og Sivertzen etterlyser en mer human behandling av de narkomane i gatene, og berømmer Bondevik-regjeringens justisminister Odd Einar Dørum (V) for å si klart fra om at brukere ikke skal plages av politiet. Samtidig ønsker de flere behandlingsplasser og mer midler til akutt avrusning.

- De er ikke motivert dagen etter, understreker Sivertzen, som selv har jobbet i behandlingsapparatet.

Paret er også tilhengere av å avkriminalisere hasj:

- Det vil føre til at hasjsalget skilles ut fra det tyngre miljøet, og hindre rekruttering til sterkere stoffer, sier Stoltenberg.

- Legalisering vil jeg ikke ta til orde for, for det innebærer å si at hasj er helt greit. Men å fjerne straffene for hasjbruk, vil hindre rekruttering til tyngre stoffer.

Stoltenberg mener det har skjedd altfor lite i norsk ruspolitikk de siste 30 årene, og at brukerne på gaten ikke merker de ulike regjeringsskiftene på kroppen.

- Vi ser jo at det er valg neste år, dette er ikke en populær valgkampsak. Det er nesten å be om å tape valget hvis man sier at man skal frede aktive rusbrukere. Veldig mange har den holdningen at de bare kan takke seg selv, og opposisjonen hiver seg over det med en gang, mener hun.

- Det denne regjeringen faktisk har gjort er å ta tak i fengslene med tanke på rus. Det er blitt lønnsomt å ikke ruse seg, da får du et bedre tilbud, påpeker Sivertzen.

- Men det er samtidig veldig urettferdig, mener Stoltenberg.

- De som ikke har rusproblemer, får de fordelene automatisk. Igjen straffes de som har rusproblemer.

Levde isolert

Både Stoltenberg og Sivertzen har vært langt nede i rusavhengigheten. Stoltenbergs historie ble kjent da hun sammen med familien snakket offentlig om problemene i 2001. Statsministerens yngste søster har vært heroinmisbruker og gått på metadon.

- Jeg var veldig glad da jeg fikk metadon. Men det ble to år der jeg satt og tviholdt på sofaen og fjernkontrollen og spiste iskrem rett fra bøtten. Jeg traff ikke et menneske. Jeg var privilegert med et stort nettverk av folk uten rusproblemer, men det var uaktuelt å kontakte dem. Skamfølelsen var for stor, forteller Stoltenberg

- Etter to år med Oprah Winfrey og Ricki Lake måtte jeg høre noen stemmer igjen, men de eneste jeg turte å oppsøke var andre som ruset seg. Andre steder forventet jeg bare å få kjeft.

Nå sier paret at de ikke er avhengig av stoff.

- Vi har snublet og vi har falt og alt det der. Men vi har kontroll over livet.

- Er det mulig å ha et kontrollert forhold til heroin?

- Verdig liv

- Nei, med det vi har opplevd, vil vi ikke anbefale noen å tenke på den måten, sier Stoltenberg.

- Vi har et ålreit liv, og av og til kommer det rus inn i det livet, tilføyer samboeren.

De to mener både politikere og rusinstitusjonene må endre tankegang, og ikke kreve total rusfrihet av narkomane som forsøker å slutte.

- De institusjonene som fortsatt finnes må fokusere mer på å gi folk tilbake troen på seg selv. Dårlig selvtillit er felles for alle brukerne. Den blir ikke bedre når du går gjennom kvernen og møtes med fy, som et barn, og straffes når du får tilbakefall, sier Stoltenberg.

- Vi bøyer oss i støvet for dem som har klart å bli helt rusfri, og samtidig skapt seg et godt liv. Men de som ikke klarer det, fortjener også et verdig liv. Noen ruser seg av og til, men kanskje kunne de i kombinasjon med medisinering klare å gå på en jobb, mener Sivertzen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks