Hovedinnhold

Her er Giskes «snille automater»

«SNILL» AUTOMAT: Trond Giske presenterte i dag de nye spilleautomatene. Foto: Scanpix
«SNILL» AUTOMAT: Trond Giske presenterte i dag de nye spilleautomatene. Foto: Scanpix
(VG Nett) Kulturminister Trond Giske (Ap) viste i dag frem de nye spilleautomatene, som han mener ikke skal skape spilleavhengige.

Denne saken handler om:

Giske har møtt sterk motbør i saken om spilleautomatene. Men til tross for ordføreropprør og sterk skepsis i regjeringspartiene SV og Sp blir Norsk Tippings spilleautomater plassert ut i kommunene fra 1. januar neste år.

- SV og Senterpartiet var ikke så vanskelige å overbevise. Når man får en full gjennomgang ser man at det er det mest fornuftige og ansvarlige å gjøre, sier Giske.

- Finnes snille automater?

I dag viste han frem et eksempel på de «snille automatene» foran et fullsatt pressekorps.

- Finnes det snille automater, spør Giske, før han selv svarer:
- Det er i alle fall hevet over enhver tvil at det finnes snille og slemme spill.

Kulturministeren viser til at 90 prosent av de som spiller på dagens spilleautomater ansees som «risiko og -problemspillere». Det tilsvarende tallet for Lotto er åtte prosent.

- Det er dramatiske forskjeller på hvor problematiske spill er, sier Giske.

Lavere omsetning

STRENG KONTROLL: De nye spillterminalene skal overvåkes elektronisk for å avdekke uheldig spilladferd. Foto: SCANPIX
STRENG KONTROLL: De nye spillterminalene skal overvåkes elektronisk for å avdekke uheldig spilladferd. Foto: SCANPIX

De nye automatene kalles «spillterminaler», og er en datamaskin som er koblet opp mot en server hos Norsk Tipping på Hamar.

Kulturministeren regner med at de nye spillterminalene vil omsette for under halvparten av det de gamle gjør, fra 22 milliarder i 2006 til rundt 6-7 milliarder kroner neste år.

- Dette systemet er både det beste for å bekjempe et illegalt spillmarked, forhindre spillavhengighet og samtidig skaffe inntekter til frivillige organisasjoner, sier Giske.

Men det er ikke noe mål for kulturministeren at færre skal bruke spilleautomater.

Ikke veto til kommunen

- Det er et mål at omsetningen på spilleautomater skal gå ned, men det er ikke nødvendigvis et mål at færre skal spille. Målet er å tilfredsstille spilleinteressen på en ansvarlig måte, sier Giske.

Kommunene får ikke vetorett mot nye automater, og Giske mener det ikke er noen grunn til det heller.

- Hvis det ikke er noen kjøpesentre eller kiosker i kommunen som vil ha de nye spillterminalene, blir det heller ikke spillterminaler i disse kommunene. Men kommunestyret kan ikke vedta forbud mot terminaler, det vil bare forskyve spillingen over til nabokommunene, sier Giske.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks