Hovedinnhold

Nynazister gir leksehjelp

Rekrutterer nye Vigrid- medlemmer fra skolene Netteksperter slår alarm

LEKSEHJELPER: Vigird-leder Tore W. Tvedt (64) har skoleelever som sin viktigste målgruppe for å få flere med i nynazistorganisasjonen Vigrid. Et av virkemidlene han bruker, er nettbasert leksehjelp. Foto: FRODE HANSEN
LEKSEHJELPER: Vigird-leder Tore W. Tvedt (64) har skoleelever som sin viktigste målgruppe for å få flere med i nynazistorganisasjonen Vigrid. Et av virkemidlene han bruker, er nettbasert leksehjelp. Foto: FRODE HANSEN
Nynazist-organisasjonen Vigrid gir leksehjelp til skoleelever for å skaffe nye, unge tilhengere.

Nå slår foreldre og netteksperter alarm. De krever en mer kritisk holdning fra skolene til nettinnhold.

Vigrid-leder Tore W. Tvedt innrømmer at han bruker store ressurser på å nå frem til ungdom.

- Å hjelpe barn og ungdom med skoleoppgaver er noe av det triveligste jeg gjør. Om de er 10, 12 eller 32 år gamle, spiller ingen rolle. Samtlige får svar, sier den omstridte Vigrid-lederen Tore W. Tvedt (64) til VG.

Blir interesserte

Han legger vekt på å ta henvendelsene på alvor. De fleste får lange, utdypende svar - med mindre nynazistlederen får det han kaller useriøse henvendelser.

Tvedt legger ikke skjul på at tjenesten på Vigrids nettsider har bidratt til at skoleelever har blitt med i Vigrid.

- Ja, det har vi flere eksempler på. Svarene de fikk på sine spørsmål medvirket til at de så seg selv som vigrider, sier Tvedt.

Nettbruk-ekspert Mushtaq Suhail mener Vigrids leksehjelptjeneste er et godt eksempel på hva elever, lærere og foreldre bør ha et veldig kritisk forhold til.

- Hvordan kan en tiåring vite hva Vigrid er? Denne organisasjonen driver leksehjelp. Jeg er redd mange barn og unge har liten sjanse til å stå imot en karismatisk og tydelig lederperson som Tore W. Tvedt, sier Suhail.

Han reiser rundt til norske skoler, skoleklasser og foreldremøter. Der forteller han om betydningen av sterkere kildekritikk.

- Nå slipper vi elever ut på nettet uten at de har snev av kunnskap om kildekritikk. Dette bør utvikles til å bli et eget fag i skolen, understreker Suhail.

Han er spesialrådgiver innen datasikkerhet og med i et landsomfattende nettverk som vil gjøre foreldre oppmerksomme på barns nettbruk.

I den nye læringsreformen Kunnskapsløftet er det et krav at elevene skal ha digitale ferdigheter i alle fag.

- Mitt inntrykk er at det mangler en vesentlig bit i dette bildet, og det er mye større kunnskaper om kildekritikk, mener Suhail.

Etterlyser enslige eldre

Han er ikke overrasket over at nynazistorganisasjonen Vigrid får nye tilhengere gjennom sin leksehjelptjeneste.

- Dette er en effektiv måte å verve medlemmer på, sier Suhail.

Tore W. Tvedt i Vigrid legger ikke skjul på at barn og unge er hans viktigste målgruppe.

- Jeg kunne selvsagt tenkt meg flere enslige eldre med svære eiendommer også. Men det er ungdommen som former morgendagen. Det er de som kjenner problemene på kroppen, beskriver han.

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) er opprørt over at nynazistgrupperingen Vigrid tilbyr skoleelever hjelp med lekser og oppgaver på nettet.

- Dette er helt forferdelig. Vigrid skal ikke drive med leksehjelp av noen art, uten at jeg vet om vi har noen mulighet til å hindre dette, sier Djupedal til VG.

Han understreker i likhet med nettbruk-ekspertene behovet for bedre kildekritikk i skolen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks