Hovedinnhold

- Kvinner som flørter har skyld i voldtekt

Halvparten av norske menn i ny rapport

Annenhver mann i Norge mener kvinner som flørter åpenlyst selv er ansvarlig hvis de blir utsatt for seksuelle overgrep.

Denne saken handler om:

SKREMT: - Jeg er overrasket og skuffet over disse holdningene. Jeg trodde at vi var kommet lenger, sier stataminister Jens Stoltenberg til VG. (Faksimile VG 25. april 2007)
SKREMT: - Jeg er overrasket og skuffet over disse holdningene. Jeg trodde at vi var kommet lenger, sier stataminister Jens Stoltenberg til VG. (Faksimile VG 25. april 2007)

AvTora B. Håndlykken, Kristin J. Nordby, May Linn Gjerding og Line Møller(foto)

De sjokkerende resultatene kommer frem i en rapport Amnesty har laget i samarbeid med Reform ressurssenter for menn.

Men Frps nestleder Jan Arild Ellingsen (Frp) mener at kvinner kan lære av innholdet i rapporten.

LES MER OM UNDERSØKELSEN OG FLERE REAKSJONER I VG ONSDAG.

Ta ansvar

- Det er klart at det er lov å flørte, men på noen kan slik atferd være provoserende, særlig i et flerkulturelt samfunn. Det er folk som driver risikosport, og noen som dør av det. Kvinner må selv ta ansvaret for hvilke signaler de sender ut, sier Ellingsen til VG.

- Jeg synes resultatene i undersøkelsen er skremmende. Jeg er selv far til en tenåringsjente. Det er ille å se at norske menn mener hun er ansvarlig hvis hun skulle blitt utsatt for et overgrep etter å ha flørtet med en mann, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge.

Av de spurte i undersøkelsen svarer hele 48 prosent av norske menn at kvinnen er helt eller delvis ansvarlig for overgrepet dersom hun flørter åpenlyst i forkant.

- Alvorlig

Rapporten baserer seg på en spørreundersøkelse gjennomført av TNS Gallup der et landsrepresentativt utvalg av 500 menn i alderen 18-60 år har deltatt.

Menn ansvarliggjør kvinner for vold på flere områder:

* Hver femte mann sier at en kvinne som er kjent for å ha flere partnere er helt eller delvis ansvarlig for et seksuelt overgrep.

* Dersom kvinnen går alene på øde strekninger mener en av fire menn at kvinnen er ansvarlig for et seksuelt overgrep.

* 28 prosent mener en kvinne som kler seg sexy er helt eller delvis ansvarlig for det seksuelle overgrepet.

- Akkurat som alle menn har et ansvar for å ikke å begå kriminelle handlinger, har alle kvinner et ansvar for å tenke over at deres atferd kan påvirke andre, sier Ellingsen.

- At noen menn mener at kvinner som er aktive ved for eksempel flørting utsetter seg selv for en risiko, er alvorlig. Det viser at menn gir kvinner en del av ansvaret for volden, sier daglig leder Per Kristian Dotterud i Reform ressurssenter for menn.

Rapporten fra Amnesty og Reform er startskuddet for en holdningskampanje der slagordet er at «Bare menn kan stoppe volden mot kvinner».

- Stadig verre

- Det er et mindretall av menn som utøver vold, men handlinger utledes av holdninger. Derfor er det viktig å ha fokus på menns holdninger til vold mot kvinner, sier Dotterud.

Han vil at menn skal tenke over uttalelser av typen «måtte bare denge kjerringa, derfor kommer jeg for sent», fordi dette kan uttrykke en toleranse for vold.

I undersøkelsen kommer det frem at unge menn mener vold mot kvinner er et mindre samfunnsproblem en det eldre menn mener. Mens halvparten av menn i aldersgruppen 45-60 år definerer vold mot kvinner som et samfunnsproblem, mener bare 23 prosent av unge menn i alderen 18-29 år det samme.

- Det at unge menn synes vold mot kvinner er mindre alvorlig, gjør problemene bare mer akutt. Det kan peke i retning av at problemet med vold mot kvinner vil bli stadig verre, sier generalsekretær Egenæs i Amnesty.

Overrasket

Undersøkelsen avslører også at fire av ti spurte sier de kjenner til en mann i sin omgangskrets eller sitt nærmiljø som har utøvet vold mot en kvinne.

- Tallene overrasker meg veldig. Det viktig å ta undersøkelsen seriøst og gå videre før vi kan si om resultatene er reelle, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen.

To av tre menn svarer i undersøkelsen at de ville ha grepet inn for å stoppe en voldshandling.

- Vi oppfordrer flere menn til å gripe inn mot voldshandlinger, sier Dotterud til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks