Hovedinnhold

- Jeg flyktet fra mine brødres fiender

** Åpenhjertig Rasool-bror til VG

KNUST: Her er den 26 år gamle Rasool-broren hjemme i leiligheten i London, der han har bodd de siste årene. Foto: Simen Grytøyr
KNUST: Her er den 26 år gamle Rasool-broren hjemme i leiligheten i London, der han har bodd de siste årene. Foto: Simen Grytøyr
LONDON (VG) Å få foreldrene fengslet er det verste den 26 år gamle Rasool-broren har opplevd i livet. Selv reiste han fra Norge i frykt for å bli skutt av brødrenes fiender.

Denne saken handler om:

I dag avgjørt Oslo tingrett om foreldrene og fire av brødrene hans skal varetektsfengsles i nye uker.

- Da jeg fikk høre at de hadde pågrepet faren og moren min satt jeg meg ned i et hjørne, slo av telefonen og begynte å gråte, sier 26-åringen til VG.

I kampen for å knuse B-gjengen slo politiet til mot Rasool-familien i en storaksjon i mai. Politiet kaller brødrene hans for mafiabrødre.

Til sammen ble ti personer i familien pågrepet og siktet i Norge. Broren Shahid Rasool sitter i fengsel i Brasil.

26-åringen er den eneste av brødrene som politiet har sluppet ut.

- Jeg sier ikke at brødrene mine bare har rent mel i posen. De er dømt i noen saker og har dermed gjort en del ting galt. Men det jeg vet er at de ikke har gjort noe i nærheten av det politiet påstår i denne saken, sier han.

Ble skutt på

VG møter 26-åringen i London der han har jobbet som restaurantsjef i over ett år, med 90 ansatte under seg. Han ønsker ikke å stå frem med navn, av hensyn til arbeidsgiveren.

- Når jeg bestemte meg for å flytte ut av landet, var fiendskapet som brødrene mine har til enkelte miljøer i Oslo, avgjørende, forteller han.

Tre av brødrene hans har siden 2000 blitt skutt på ved fem ulike anledninger. I mars ble storebror Abbas Ghulam beskutt utenfor familiens hjem på Furuset.

- Det kunne vært meg som gikk ut den døren, eller de kunne truffet barna som sto like innenfor inngangsdøren til leiligheten. Når jeg gikk på gaten i Oslo, måtte jeg hele tiden være oppmerksom, det er klart det var en belastning.

I tillegg forteller 26-åringen at han var lei av å bli fotfulgt av politiet på grunn av navnet sitt.

- Fordi jeg heter Rasool har politiet tillatt seg å trakassere meg i mange år. Jeg har jobbet hardt og betalt mer skatt enn en gjennomsnittlig nordmann, sier han.

26-åringen er også siktet i den omfattende saken mot Rasool-familien. Han satt i varetekt i en uke.

Ifølge den foreløpige siktelsen skal han ha hvitvasket 790 000 kroner.

Perifer rolle

- 26-åringen synes å ha en noe mer perifer rolle i saken og forholdene han er siktet for ligger lengre tilbake i tid, fra før 2004 da han reiste til utlandet for å jobbe, sier politiadvokat Olav Hovstad i Oslo politidistrikt til VG.

Etter det VG kjenner til, mener politiet at det ikke lenger er grunnlag for å si at 26-åringen har hvitvasket et så stort beløp.

- Jeg har gitt politiet full tilgang til å sjekke bevegelser fra kontoen min og har gitt en logisk forklaring på hvor pengene kommer fra, sier han.

26-åringen forklarer at han hele livet har bidratt til økonomien hjemme og at mye av foreldrenes overskudd kommer fra hans lønninger.

Samlet er Rasool-familien siktet for grovt heleri av mellom fem og ti millioner kroner i Norge. I tillegg har politiet i Brasil siktet en rekke nordmenn og Rasool-brødrene for hvitvasking av til sammen rundt 300 millioner.

Den 26 år gamle Rasool-broren reagerer kraftig på at foreldrene hans ble fengslet i storaksjonen.

- Jeg blir lei meg når jeg tenker på foreldrene mine. Særlig fordi jeg vet at de er uskyldige, og det vet politiet også. Hvis noen av brødrene mine har kommet på kanten av loven er det ikke foreldrene våre sin skyld, sier han.

26-åringen er tidligere straffedømt til fem måneders fengsel i 2000 for legemsfornærmelse.

220 forhold

Ifølge et rettsdokument fra Brasil som Dagens Næringsliv har fått tilgang til, knyttes Rasool-familien til 220 straffbare forhold i Norge. Tallet skal være en utskrift fra det norske politiets straffesaksregister. Registeret viser alle saker der personer er domfelte, men også forhold der personer er anmeldt, bøtelagt, mistenkt eller siktet.

- De har et stort antall forhold på seg, noen er avgjort og andre er ikke avgjort. Hva den brasilianske domstolen legger til grunn er jeg ikke kjent med, sier Eirik Jensen, leder for gjengprosjektet i Oslo politidistrikt.

26-åringens forsvarer advokat Anita Hessen mener klientens sak nå står sterkere.

- Det er ikke overraskende dersom siktelsen mot min klient reduseres beløpsmessig allerede nå. I tråd med at vitner har blitt avhørt så mener jeg at hans troverdighet har blitt styrket, sier Hessen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks