Hovedinnhold

- Koranen bør tolkes på nytt

Kadra krever nytt syn på kvinnene

Norsk-muslimske Kadra er lei av at kvinner holdes utenfor, og sier det er på høy tid at Koranen tolkes på nytt.

Denne saken handler om:

PÅ BANEN IGJEN: Kadra Noor ønsker seg forandringer i Koranens kvinnesyn. Forrige gang hun gikk ut i mediene, var det omskjæring av kvinner hun satte søkelyset på. Foto: Espen Sjølingstad Hoen
PÅ BANEN IGJEN: Kadra Noor ønsker seg forandringer i Koranens kvinnesyn. Forrige gang hun gikk ut i mediene, var det omskjæring av kvinner hun satte søkelyset på. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

Av KIM DANIEL LINDEGAARD og BJØRN HAUGAN

Det er i magasinet WHERE2GO at landskjente Kadra utfordrer Islamsk Råd i Norge med et meget kontroversielt utspill.

- Det er Koranens syn på kvinner som bør fortolkes på nytt. Jeg savner en debatt om hvilke rettigheter og plikter den moderne muslimske kvinnen har, sier Kadra til VG.

26-åringen understreker at hun fortsatt tror på mye av det som står i Koranen. Likevel mener hun at tiden for en fortolkning nærmer seg med stormskritt.

- Det er lite plass til den moderne kvinnen i Koranen. For å ta et eksempel: Da Jonas Gahr Støre var på besøk i moskeen på Grønland for å holde foredrag, var det bare menn i salen. Kun tre kvinner var til stede i moskeen, men de måtte oppholde seg på galleriet slik at ingen kunne se dem. Vi kan ikke ha det slik i 2007, sier Kadra.

Kald skulder

Hun blir møtt med en meget kald muslimsk, mannlig skulder: pressetalsmann Gulam Sarwar i Central Jamaat-e Ahl-E Sunnat i Oslo, som sier Kadra ikke bestemmer noe som helst.

- Vi kan ikke forandre Koranen eller islam på grunn av henne. Vi tar avstand fra hennes uttalelser, hun har ikke noe med å krenke vår religion, sier Sarwar.

Central Jamaat er en av de sentrale menighetene i Islamsk Råd i Norge.

- Hun kan si hva hun vil, og er sikkert pen og har en fin kropp, men vi kan ikke forandre Koranen på grunn av hva en kvinne mener, sier Sarwar.

- Koranen er det som kommer fra himmelen. Sånn er det, sier han.

Kadra ble landskjent for syv år siden da hun ved hjelp av skjult mikrofon avslørte imamenes forhold til omskjæring i TV-programmet «Rikets tilstand».

Vantro

- Jeg ønsket å skape redsel. Jeg ville at folk skulle tenke at hvis jeg får datteren min omskåret, så gjør jeg noe alvorlig og kan havne i fengsel, forklarer Kadra til WHERE2GO.

Selv om Kadra nå etterlyser en fortolkning, tror hun dette kan bli svært vanskelig å gjennomføre i praksis.

- Kvinners posisjon har aldri blitt tatt opp tidligere. De få kvinnene som har forsøkt å sette dette temaet på dagsordenen, har blitt stemplet som vantro. Islamsk Råd bør definitivt ta opp denne problemstillingen. Men det blir nok ikke så enkelt med tanke på at alle som sitter i Islamsk Råd er menn, sier Kadra.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks