Hovedinnhold

Skoleforfall uten tilsyn

Mange norske skoler er så forfalne at de bryter loven, men bare ett av landets fylker har tilsyn med lovbruddene.

Denne saken handler om:

UHYGIENISK: På Bøler skole i Oslo må elevene rydde seg frem til doen, som blir brukt både som toalett og bøttekott. Foto: Andrea Gjestvang
UHYGIENISK: På Bøler skole i Oslo må elevene rydde seg frem til doen, som blir brukt både som toalett og bøttekott. Foto: Andrea Gjestvang

Dette kommer frem i en kartlegging Barneombudet har gjort i alle landets fylker. Det er fylkesmennene selv som har rapportert at de ikke har tilsynsrutiner.

16 av fylkesmennene innrømmer at de ikke har noen oversikt over tilsynet med det fysiske miljøet på skolene i fylket.

- Det er helt håpløst at elever må gå på skolen under så elendige forhold. Fylkesmennene må ta sitt kontrollansvar på alvor. Dette er å svikte barna, sier rådgiver Jan Mossige ved Barneombudet.

Krever tilsyn

Opplæringsloven krever at fylkesmennene skal føre tilsyn med hvordan skoleeier ivaretar den fysiske standen til skolene. Likevel er det bare fylkesmannen i Hedmark som oppgir at de har et tilfredsstillende tilsyn med skolene.

Mange norske skoler er i så dårlig stand at de bryter loven. Nærmere 60 prosent av skolene Riksrevisjonen undersøkte tidligere i år, hadde en fysisk standard som ikke var tilfredsstillende.

Vedlikeholdet av skolebygningene var ifølge undersøkelsen langt under et faglig anbefalt nivå.

- Det er alarmerende at skolene er i så dårlig stand. Kommunene har dårlig økonomi, og nettopp derfor er det nødvendig at fylkesmennene tar tak i situasjonen, sier Mossige ved Barneombudet.

I Vestfold er det 138 grunnskoler og ti videregående skoler, men fylkesmannen har ingen oversikt over lovbruddene.

Kan pålegges

- Vi vet at det er en god del skoler her i fylket som ikke oppfyller loven, men vi har ikke en fullstendig oversikt over hvilke skoler dette er, sier utdanningsdirektør Kåre Hoel ved fylkesmannen i Vestfold.

Det finnes til sammen 3260 grunnskoler og 520 videregående skoler i Norge.

Når skolene er i for dårlig stand, kan fylkesmannen pålegge kommunen å føre bedre tilsyn og rette opp eventuelle mangler ved skolebygningene og utearealet.

De fem fylkene Troms, Sør-Trøndelag, Oppland, Hordaland og Aust-Agder angir at selv om de mangler registreringsrutiner, er de opptatt av å ivareta elevenes rettigheter til et godt fysisk skolemiljø.

Hovedansvar

- Vi har ikke ført tilsyn på dette området. Men hovedansvaret ligger hos skoleeier, som er kommunen eller fylket. Kontrollen fra fylkesmannen kommer i annen rekke, sier utdanningsdirektør Bjørg Ølstad ved fylkesmannen i Oslo og Akershus til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks