Hovedinnhold

Anmeldes for brudd på menneskerettigheter

Krever at Røkke fjerner seg fra omstridt fengsel

Kjell Inge Røkkes selskap Aker Kværner blir anmeldt for å bidra til brudd på menneskerettighetene i den amerikanske fangeleiren Guantánamo Bay.
AVDEKKET OVERGREP: Flere hundre personer sitter fengslet i Guantánamo Bay på Cuba. Det er avdekket mange tilfeller av overgrep mot fangene. Foto: REUTERS
AVDEKKET OVERGREP: Flere hundre personer sitter fengslet i Guantánamo Bay på Cuba. Det er avdekket mange tilfeller av overgrep mot fangene. Foto: REUTERS

Paraplyorganisasjonen ForUM, med Amnesty i spissen, krever full gjennomgang av Røkke-selskapets arbeid i den amerikanske fangeleiren Guantánamo Bay på Cuba.

Mandag leverer ForUM inn en anmeldelse mot Aker Kværner til det norske kontaktpunktet i OECD:

- Ikke medskyldig

«Aker Kværner ASA og KPSI (datterselskapet på Guantánamo) har muliggjort den fortsatte driften av fasilitetene, og med det også overgrepene som har foregått og foregår,» skriver ForUM i klagen til OECD.

Aker Kværner mener at ForUM «bommer litt på realitetene»:

- Vi er ikke medskyldig i brudd på menneskerettighetene, sier informasjonsdirektør Torbjørn S. Andersen i Aker Kværner ASA.

Rådgiver Gunhild Ørstavik i Forum for utvikling og miljø (ForUM) er av en annen oppfatning:

- Vi vil på mandag levere en anmeldelse av Aker Kværner. Vi mener den jobben de gjør på Guantánamo er helt sentral for driften, dermed bidrar de til at bruddene på menneskerettighetene der kan fortsette, sier Gunhild Ørstavik i ForUM.

De mener Aker Kværners

Flere hundre personer sitter fengslet i Guantánamo. Basen ble tatt i bruk som fangeleir i forbindelse med USAs krig mot terror, og det er avdekket mange tilfeller av overgrep mot fangene.

- Det har vært egne kontrakter for bygging av fengselet. Aker Kværner har ikke vært involvert i disse. Amerikanske myndigheter forestår drift av fengselet, sier Torbjørn S. Andersen.

- Men ferskvannssystemet er felles for marinebasen og fangeleiren. Skjer noe med drikkevann eller avløp, er vedlikehold vårt ansvar, opplyser informasjonsdirektøren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks