Hovedinnhold

Full krig om fritt skolevalg

Byrådsleder Lae raser mot bystyret

Byrådsleder Erling Lae (H) mener Ap, SV, KrF og RV sementerer skillet mellom øst og vest i Oslo når de vil fjerne fritt skolevalg.

Denne saken handler om:

Han kritiserer flertallet i bystyret for å gå imot faglige råd.

- Det partiene sier, er at: «Jeg har bestemt meg, vennligst ikke forvirr meg med fakta». Ordningen deres vil gjøre at om du bor på Frogner med dårlige resultater, kan du komme inn hvor du vil, men bor du i Groruddalen, får du vær så god bli der. Partiene befester øst/vest-skillet i Oslo, sier Lae til VG.

SV avviser kritikken fra byrådslederen.

- Jeg er ikke overrasket over at han går ut nå. Dette er en av de verste sakene de kan tape. Vi har ikke tenkt til å vente med å endre systemet. Det er ikke fritt skolevalg i dag. Det er bare fritt for de flinkeste, sier SVs gruppeleder Kari Pahle.

Pahle er også leder for utdanningskomiteen som avga sin innstilling om inntaksordningen 1. desember.

Kan velge skole og kurs

Fritt skolevalg betyr at søkeren skal gis mulighet til å prioritere skoler i tillegg til kurs på søknaden.

Inntakskontoret følger den prioriteringen hver enkelt har satt opp på søknaden. Men dersom en søker har for lav poengsum til å komme inn på ønsket skole, vil han eller hun bli videresøkt til en annen skole.

Ap, SV, KrF og RV vil ha en inntaksordning hvor bosted og karakterer utgjør 50 prosent hver.

Lae retter spesielt kritikk mot SV.

- SV, som er så opptatt av sosial utjevning og mobilitet, velger et system som er dårligere enn fritt skolevalg. SV er for stemmerett for 16-åringer, men ikke at 18-åringer skal få bestemme hvilken skole de vil gå på. Da er det ikke sammenheng mellom liv og lære, sier Lae.

SV-Pahle slår tilbake:

- 60 prosent av skolene, Elevorganisasjonen og Utdanningsforbundet vil endre ordningen. Vi innfører et mer rettferdig skolevalg. Det er ikke bare elever med de beste karakterene som skal bestemme hvilken skole de skal gå på. Jeg føler meg på veldig trygg grunn i denne saken, sier Pahle.

Utdanningsdirektør Astrid Søgnen viser til at ca. 70 prosent av elevene med dagens frie skolevalg får innfridd sitt førstevalg av skole.

Hun mener ingen av de alternative modellene innebærer at flere elever får innfridd sitt førstevalg.

- En inntaksordning som baserer seg på bosted og karakterer, vil bety at elever i sentrum og sentrum vest fortsatt får fritt skolevalg, fordi der er det overskudd på skoleplasser. Elever fra byens ytre regioner blir derimot begrenset av prinsippet om bosted og får dermed dårligere muligheter til å komme inn på de godt søkte sentrumsskolene, sier Søgnen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks