Hovedinnhold

Filmet helikopterulykken: Det var helt forferdelig

Lastebilsjåfør Martynas Varanius skulle bare ta noen naturbilder mens han sto og ventet i kø på E16. Han endte opp med å fange dødsulykken med mobilen.

Tips oss

Litaueren var tirsdag formiddag på vei nordover på E16. Han og en rekke andre trafikanter måtte stoppe etter en lastebilulykke, og litaueren begynte å ta bilder av naturlandskapene rundt seg.

- Jeg har ikke vært i Norge så lenge, og syns det er et veldig vakkert land. Derfor begynte jeg å ta bilder, sier Varanius.

Begynte å filme helikopteret

VG møter lastebilsjåføren mens han har pause på Skullerud i Oslo. Han viser frem flere naturbilder han tok utover Tyrifjorden før helikopteret kommer.

- Etter hvert dukket det opp et helikopter, så jeg tok noen bilder av dette. Så begynte jeg å filme litt. Plutselig så jeg at det falt rett i bakken. Det var helt forferdelig, sier han til VG.

På videoen ser man det gule ambulansehelikopteret treffe høyspentledningen like utenfor Sønsterudtunnelen. Det står gnister fra rotorene, og så faller helikopteret rett ned.

BLE VITNE: Martynas Varanius sto og ventet i kø da han begynte å filme helikopteret. Han syns ulykken var helt forderdelig. Foto: KYRRE LIEN/VG
BLE VITNE: Martynas Varanius sto og ventet i kø da han begynte å filme helikopteret. Han syns ulykken var helt forderdelig. Foto: KYRRE LIEN/VG

To omkom

Anestesilege Anders Rostrup Nakstad (38) og pilot Bjørn Nergård (52) døde i helikopterstyrten. Navnene ble frigitt av politiet på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

OMKOM: Bjørn Nergård. Foto: NORSK LUFTAMBULANSE
OMKOM: Bjørn Nergård. Foto: NORSK LUFTAMBULANSE

En tredje person, en 51 år gammel mann, var også om bord i helikopteret. Han ligger alvorlig skadet på sykehus.

Ambulansehelikopteret som styrtet, var på vei til en alvorlig vogntogulykke, som skjedde rundt klokken 10.30. En trailer veltet da ved det ene utløpet til Sønsterudtunnelen på E16. Føreren av vogntoget er også alvorlig skadet, og ligger innlagt ved Oslo universitetssykehus.

Traff høyspentledning

Ifølge Tor Nørstegård i Statens havarikommisjon er fire tråder i høyspentledningen over ulykkesstedet kuttet.

- Under høyspentledningen ligger helikopteret med merker etter kontakt med høyspenten. Det forteller oss at det siste som skjedde var at helikopteret var i kontakt med høyspentlinja og datt ned, sier Nørstegård til VG.

Politiet i Nordre Buskerud uttalte på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at politipatruljer på stedet mente den avstengte delen av E16 var en fornuftig landingsplass for helikopteret som styrtet.

- Ved ulykkesstedet er E16 stengt på grunn av tunnelarbeider. Det er en veistrekning før tunnelen som er avstengt og uten trafikk, som da våre patruljer mente var et fornuftig landingssted. Men politiet bare stod der og det er helikopteret som velger landingssted, sa stabssjef Kjell Magne Tvenge i Nordre Buskerud politidistrikt.

Havarikommisjonen og åstedsgranskere avsluttet tirsdag ettermiddag undersøkelsene på ulykkesstedet.

- Det er foreløpig ingenting som tyder på teknisk feil på helikopteret, sier innsatsleder Jens Ole Hval i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.

Grafikk: TOM BYERMOEN/VG
Grafikk: TOM BYERMOEN/VG
Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks