Hovedinnhold

Mann og kvinne omkom i ulykke i Kenya

TO OMKOM:En norsk mann og kvinne, begge i 19-20 årsalderen, omkom i en alvorlig ulykke mellom en minibuss og en lastebil i Nanyuki i Kenya under en skoletur i regi av Valdres Folkegøgskule. Foto: AP Photo
TO OMKOM:En norsk mann og kvinne, begge i 19-20 årsalderen, omkom i en alvorlig ulykke mellom en minibuss og en lastebil i Nanyuki i Kenya under en skoletur i regi av Valdres Folkegøgskule. Foto: AP Photo
Åtte er på sykehus og to er omkommet etter en trafikkulykke mellom en minibuss og en lastebil.

Denne saken handler om:

Tips oss

Elevene er en del av en gruppe elever fra Valdres Folkehøgskule.

Rektor Jens Rindal ved skolen bekrefter overfor VG at to av skolens elever er omkommet i en ulykke mellom en minibuss og en lastebil i Nanyuki i Kenya under en skoletur.

De pårørende er varslet, opplyser rektor Jens Rindal.

Informasjonen er lagt ut på nettsiden til Valdres folkehøgskule.

Ulykken skjedde i formiddag, da 11 av en gruppe på totalt 20 stykker fra Valdres Folkehøgskule var i minibussen som kolliderte med en lastebil.

- Jeg kan bekrefte at det har vært en alvorlig ulykke. 11 av våre elever er innblandet. Åtte er på sykehus for behandling med moderate skader, alle er ved bevissthet. To elever er omkommet og en er fysisk uskadet, sier Jens Rindal til VG.

Han vil ikke gå ut med kjønn og alder på de som er omkommet.

Et kriseteam fra UD og en prest fra Sjømannskirken er på vei for å bistå elever og ansatte. I tillegg til elevene var det en lærer og en lokal representant med i gruppen, opplyser Rindal.

- Vi har iverksatt et kriseberedskapsteam på fem stykker her. Presten fra Sjømannskirken skal ivareta omsorgssituasjonen. UD er varslet, og to personer er på vei ned for å bistå elevene og ansatte. De er ventet til Kenya i morgen, opplyser Rindal.

UD bistår
- De omkomne er en mann og en kvinne, begge i 19-20-årsalderen, sier pressevakt Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til VG søndag.

Den norske ambassaden i Nairobi har sendt to representanter til området hvor ulykken skjedde.

- Vi har sendt to representanter fra ambassaden i Nairobi til området hvor ulykken skjedde. De kom fram søndag morgen, og bistår nå skolen og forsikringsselskapet blant annet med transport til Nairobi. Vi har også sendt to representanter fra Oslo som nå er på vei. Videre oppfølging i saken kan jeg ikke si noe om på nåværende tidspunkt, sier Enstad til VG søndag.

Snarlig avgjørelse om hjemreise

Valdres Folkehøgskule skriver søndag at de åtte skadede elevene skal flyttes til et større sykehus i hovedstaden Nairobi i løpet av dagen.

«Transporten er planlagt utført i løpet av dagen i dag. De flyttes siden dette gjør logistikken og oppfølgingen av de involverte elevene bedre. Vi har opplysninger om at skadetilstanden er stabil for samtlige elever», informerer skolen.

Elvene som ikke er skadet blir søndag flyttet til skolens samarbeidspartner YMCA i Nairobi.

«Det vil også blir tatt en snarlig avgjørelse om hjemreisetidspunkt for disse elevene.
For de skadede elevene gjøres en fortløpende vurdering av legene for når det kan være aktuelt å sende de hjem til Norge», opplyser skolen.

Bekreftet ulykken

Enstad bekreftet lørdag at de er varslet om den alvorlige bussulykken i Kenya der nordmenn er involvert.

- Vi har fått varsel om skadde og om dødsfall, men kan ikke bekrefte dette foreløpig. Vi er kjent med at enkelte er fraktet til lokalsykehus for medisinsk behandling, sa Enstad.

Den norske ambassaden i Nairobi har kontakt med reisefølget.

- De reiser fra Nairobi til området der ulykken skjedde, så fort det blir lyst i søndag morgen. Utenriksdepartementet her i Oslo vil også styrke ambassaden med personell fra Oslo, sier Kristin Enstad.

Studietur

Gruppen fra folkehøyskolen dro fra Norge den 12. februar og skulle etter planen være tilbake i Norge 6. mars. Gruppen har vært på Mount Kenya, og hadde blant annet en bistandsdel og en friluftsdel på programmet, ifølge rektoren.

- Vi koordinerer informasjonen herfra nå. Nå må vi takle den situasjonen som har oppstått, og ta vare på de som er i Kenya.

Han opplyser at skolen informerer om ulykken via sin nettside.

Tidligere ulykke

Det er ikke første gangen at norske elever på skoletur er i minibussulykke i Kenya.

For to år siden ble en norsk elev drept og en hardt skadet i en trafikkulykke i Kenya, da elever fra Kvadraturen skolesenter i Vest-Agder var på skoletur.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks