Hovedinnhold

Norske myndigheter: Ti norske kvinner i hellig krig

KVINNEKRIGERE: Dette bildet skal vise kommandanten Um Fadi (i midten) som poserer med sine kvinnelige krigere i en brigade tilknyttet Free Syrian Army. Bildet skal være tatt i byen Aleppo i Syria i mai i fjor. Foto: ABACA
KVINNEKRIGERE: Dette bildet skal vise kommandanten Um Fadi (i midten) som poserer med sine kvinnelige krigere i en brigade tilknyttet Free Syrian Army. Bildet skal være tatt i byen Aleppo i Syria i mai i fjor. Foto: ABACA
I løpet av de siste 18 månedene har om lag ti kvinner reist fra Norge til Syria for å slutte seg til hellig krig, mener norske myndigheter.

Denne saken handler om:

Tips oss

VET DU NOE? TIPS OSS!


FRA EUROPA TIL SYRIA
  • Stadig flere kvinner reiser fra Europa til Syria. Organisasjonen Syrian observatory for human rights anslår at om lag 5000 kvinner fra hele verden deltar i kampene.
  • Dusinvis av britiske kvinner har også giftet seg med engelsk-talende jihadister eller forsøker å gjøre det, mener forskere ved The International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR), som har overvåket ulike nettforum.
  • Forskere ved International Centre for the Study of Radicalisation anslår at 11.000 utenlandske krigere fra 74 nasjoner kjemper sammen med opprørere mot regimet til Bashar al-Assad. 18 prosent, opp mot 2000 av disse, antas å være fra Vest-Europa. Norge er blant landene som har størst andel utenlandske krigere per 100.000 borgere.

Det er ulike årsaker til at de aktuelle kvinnene har valgt å dra, ifølge VGs opplysninger:

Noen skal ha hatt et ønske om å følge etter eller møte kjærestene sine, andre vil støtte opp om deres kamp mot regimet i landet.

- Vi ønsker ikke å gå inn på tall, men det er flere kvinner med tilknytning til Norge som har reist, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til VG.

Fenomenet skaper bekymring.

- Det er definitivt overraskende og foruroligende. Dette bør være av interesse, og ikke bare for forskere: Dette er også et sikkerhetsanliggende for samfunnet, sier førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus til VG.

Drept i rakettangrep

I begynnelsen av mai i fjor dro en norsk-algerisk mann (32) til Syria for å kjempe mot regimet. Noen uker senere reiste kjæresten (28) hans etter for å gjenforenes med ham.

Kort tid etter ankomst ble den norsk-algeriske mannen drept i et rakettangrep.

Ifølge VGs opplysninger, oppholder kjæresten seg fortsatt i Syria.

For et halvt år siden dro også to norsk-somaliske søstre fra Akershus til Syria. Tilbake på farens datamaskin lå et avskjedsbrev der de blant annet skrev:

«Det er nå slik at muslimene blir angrepet fra alle hold og vi må gjøre noe».

Politiet i Asker og Bærum har blant annet jobbet ut fra en teori om at et eventuelt gjensyn med kjærestene kan ha motivert dem til å forlate familien.

- Skeptisk

Norske myndigheter har avdekket at ekstremister i Syria har henvendt seg til islamister i Norge, får VG opplyst.

Syrerne skal ha etterlyst koner til opprørerne i det krigsherjede landet.

- Jeg er skeptisk til opplysningene. Vi må være forsiktig med disse anekdotene, men vi kan ikke se bort fra at dette forekommer, sier Gule.

Etter det VG får opplyst, skal noen av kvinnene ha blitt lokket til Syria for å bli såkalte «tredagerskoner».

Det betyr at man vier seg på islamsk vis, for deretter å skille seg etter kort tid. Slik kan en mann offentliggjøre at han er gift - for eksempel via Facebook - og deretter ha sex med kvinnen uten at det bryter med islam.

- Det å bruke Internett og sosiale medier for å finne seg kjærester og «koner» er blitt vanligere blant islamister, og så misbruker de islam til å legitimere sine seksuelle aktiviteter, sier Gule.

Han mener de unge kvinnenes avgjørelse om å dra til Syria kan handle om jakt på identitet, ungdomsprotest og et legitimt opprør mot urettferdighet.

- En del jenter som har dratt ned for å gjøre en humanitær innsats kan plutselig oppdage at de forventes å bli krigsbruder, tror Gule.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks