Hovedinnhold

ÅLESUND-DRAPET:

Siktelsen utvidet til å gjelde seksuelt misbruk

ÅLESUND (VG) Politiet opplyser at studenten Anja Weløy Aarseth (21) ble utsatt for et seksuelt overgrep i forbindelse med drapet.

Denne saken handler om:

Tips oss

Fakta om Ålesund-drapet

  • Anja Weløy Aarseth (21) fra Bergen forlot lesesalen ved Høgskolen i Ålesund ved 1530-tiden onsdag 28. august.
  • Et overvåkningskamera fanget klokken 18.10 opp en sølvgrå Toyota Yaris som var på vei til der 21-åringen parkerte bilen for å legge ut på joggetur.
  • Torsdag ble 21-åringen meldt savnet og leteaksjon ble iverksatt.
  • Lørdag i 13-tiden ble en kvinne funnet død på Akslafjellet. Hele søndagen jobbet kriminalteknikere på funnstedet.
  • Obduksjonen som ble foretatt mandag bekreftet at det var Anja Weløy Aarseth som var funnet død. Obduksjonen viste at hun ble drept.
  • Onsdag pågrep politiet en 23 år gammel mann. Han er siktet for drapet.
  • Romsdalingen erkjente at han var gjerningsmannen i første avhør. Han har foreløpig ikke tatt stillingen til spørsmålet om straffskyld.
  • Torsdag opplyste politiet at siktelsen er utvidet til å gjelde seksuelt misbruk.

Det kom frem på en pressekonferanse som politiet holdt i Ålesund klokken 13 i dag.

Politiadvokat Yngve Skovli bekreftet også at den foreløpige obduksjons- rapporten konkluderer med at Anja ble kvalt. Han opplyste videre at siktelsen er utvidet til å gjelde seksuelt misbruk. Familien er orientert om dette.

Politiet mener den pågrepne romsdalingen var alene om handlingen. Han er nå siktet for forsøk på grovt ran, seksuelt misbruk og drap. Alt i løpet av et kort tidsrom onsdag i forrige uke.

- Vi har ingen holdepunkter for at det skulle være flere involverte, understreker Skovly.

Etter det VG får opplyst var det spor etter det seksuelle overgrepet som gjorde at politiet sikret seg 23-åringen DNA-profil.

Før de fikk treff, var også navnet hans en del av etterforskningen. Nordmøre og Romsdal politidistrikt hadde tatt kontakt og gitt beskjed om drapsetterforskerne burde se nærmere på vedkommende.

- Det var et helt ordinært tips om en person vi burde undersøke nærmere. Vi har fått flere av disse tipsene. Så vi føler oss sikre på at siktede ville ha dukket opp som en kandidat i saken, selv uten de tekniske bevisene, sier Skovly.

Han ble også observert av vitner i Akslafjellet og dette var opplysninger som politiet jobbet med å sjekke ut.

23-åringen har forklart at han var ruset da han drepte Anja Weløy Aarseth. Ifølge politiet har forklart seg greit om det som skjedde i avhør og ikke hatt hull i hukommelsen.

Erkjente i avhør

Etterforskningen pågår fortsatt for fullt, men det er ventet at flere av de åtte prosjektene som sirklet inn den drapssiktede småbarnsfaren - vil bli sluttført i løpet av kort tid.

- Vi runder av prosessen, men vi vil samtidig bruke tid på å lære av det vi har gjort. Det er dessverre ikke siste gang at Kripos vil bli koblet inn i en drapssak, sier politiadvokat Yngve Skovly ved Sunnmøre politidistrikt til VG.

BESTEVENN:  - Jeg spurte om det var han som hadde gjort det

DRAPSSIKTET: Dette bildet av siktede er tatt i 2011 i en lokal skatepark. Foto: PRIVAT
DRAPSSIKTET: Dette bildet av siktede er tatt i 2011 i en lokal skatepark. Foto: PRIVAT

Den drapssiktede småbarnsfaren er norsk statsborger opprinnelig fra Romsdal, men registrert bosatt i Skarbøvik utenfor Ålesund.

Etter pågripelsen klokka 17.25 onsdag ble han ført inn til politihuset og senere avhørt i over tre timer.

- Vi avsluttet avhøret like over midnatt. Han har erkjent drapet og at han var ruset, men han har ikke tilkjennegitt noe motiv, sier Skovly.

Avhøres på nytt

Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere detaljer fra avhøret, men forteller at siktede har forklart seg om sine bevegelser på drapsdagen og frem til pågripelsen.

Politiet har også siktet småbarnsfaren for grovt ran av Pluto-kiosken i Ålesund samme dag som han skal ha drept Anja. Til TV2 forteller daglig leder Magne Finsæther i Pluto-kiosken at siktede oppsøkte kiosken igjen samme dag som Anja ble funnet drept.

- Han kom sist lørdag rundt 18-tiden, og beskrivelsen stemte godt overens med beskrivelsen som de ansatte hadde gjort av raneren, sier Finsæther til TV2.

Tok utskrifter

Han forteller at de ansatte var såpass sikre på at det var samme mann som forsøkte å rane kiosken to dager tidligere, at det ble tatt utskrift av bankterminal og ekspedisjonslogg.

Dette skal umiddelbart ha blitt overlatt til politiet.

Ifølge TV2 skal mannen først ha forsøkt å betale med et bankkort som ble avvist, før han brukte et kredittkort.

Fengslingsmøte fredag

Siktede vil bli avhørt på nytt i dag. Han har også bedt om å få snakke med en prest.

Det er berammet fengslingsmøte i forbindelse med drapssaken i Ålesund i morgen fredag klokken 09.30.

Rettsmøtet vil bli avholdt i Sunnmøre tingrett kl 0930. Retten har forstått det slik at aktor kommer til å begjære lukkede dører.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks