Hovedinnhold

Forsker mener E-sjefens åpenhet kan øke terrorfare

KOMMENTERTE LEKKASJEN: Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, kommenterte tirsdag Snowdon-lekkasjen i Dagbladet. Foto: NTB scanpix
KOMMENTERTE LEKKASJEN: Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, kommenterte tirsdag Snowdon-lekkasjen i Dagbladet. Foto: NTB scanpix
Åpenheten om Etterretningstjenestens arbeidsmetoder kan gjøre Norge og norske mål i utlandet mer sårbare for terror, ifølge NUPI-forsker Henrik Thune.

Denne saken handler om:

Han mener etterretningssjef Kjell Grandhagen handlet i panikk han blottla noen av Etterretningstjenestens arbeidsmetoder.

- Jeg ble overrasket over den store åpenheten til Etterretningstjenestens sjef da han fortalte om etterretningssamarbeidet med amerikanske NSA, sier Henrik Thune til Dagbladet.

Thune er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), med Midtøsten som et av sine spesialfelt.

OVERRASKET: NUPI-forsker Henrik Thune. Foto: NUPI
OVERRASKET: NUPI-forsker Henrik Thune. Foto: NUPI

Etter Dagbladets oppslag tirsdag om at 33 millioner nordmenn var overvåket av NSA over en periode på 30 dager, kalte Grandhagen inn til pressekonferanse. Der sa han at materialet Dagbladet presenterte, stammet fra E-tjenesten, og at det dreide seg om norsk utenlandstjeneste, særlig i Afghanistan, og terrorbekjempelse, ikke om overvåking av norske borgere.

- Det er en fare for at Grandhagens åpenhet eksponerer Norge for terror. Mest av alt synes jeg åpenheten virker litt panikkaktig, at det var avgjørende for Grandhagen å slokke den brannen som Dagbladets oppslag hadde skapt. Det virker som han tenkte mer på det innenrikspolitiske klimaet enn på de utenrikspolitiske konsekvensene av sine uttalelser, sier Thune.

Glenn Greenwald, som sitter på Snowdens materiale i Rio de Janeiro, mener Grandhagen ikke snakker sant, og at han kan være ført bak lyset av sine samarbeidspartnere i NSA.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks