Hovedinnhold

Oppfatter Norwegian-sitat som illojalt

Arbeidsrettsadvokat Håvard Bjørnstad (innfelt) mener Handelands uttalelser bidrar til å undergrave Norwegians omdømme. (Foto: JOSTEIN MATRE/ ADVOKATFIRMAET CODEX
Arbeidsrettsadvokat Håvard Bjørnstad (innfelt) mener Handelands uttalelser bidrar til å undergrave Norwegians omdømme. (Foto: JOSTEIN MATRE/ ADVOKATFIRMAET CODEX
Arbeidsrettsadvokat Håvard Bjørnstad mener Norwegian-teknikeren og tillitsvalgte Roger Handelands intervju med Finansavisen kan krenke lojalitetsplikten.

Denne saken handler om:

- At arbeidstaker er lojal mot sin arbeidsgiver er en forutsetning for et arbeidsforhold, og det betyr at man som arbeidstaker i utgangspunktet skal være positiv til og støttende til de forretningsmessige prinsipper som bedriften har lagt ned, sier partner Håvard Bjørnstad i advokatfirmaet Codex.

Han legger til at et brudd på lojalitetsplikten i seg selv kan føre til oppsigelse.

- Kalkulert risiko

Mandag må flytekniker for Norwegian og leder av Norsk Flytekniker Organisasjon, Roger Handeland, møte i oppsigelsessamtaler etter at han lot seg intervjue om selskapets to Dreamliner-fly, skriver Finansavisen.

MÅ I OPPSIGELSESSAMTALE: Flytekniker Roger Handeland må mandag møte i samtaler med Norwegian. (Foto: ANDREA GJESTVANG)
MÅ I OPPSIGELSESSAMTALE: Flytekniker Roger Handeland må mandag møte i samtaler med Norwegian. (Foto: ANDREA GJESTVANG)

Det var i september at Handeland ble intervjuet av Finansavisen i forbindelse med problemene med Dreamliner-flyene. Han uttalte blant annet at Norwegian burde slakke på timeplanene og bruke flere egne folk for å utbedre feilene.

- Alle fly har innkjøringsproblemer, men her har Norwegian tatt en kalkulert risiko, sa Handeland.

Handelands advokat Arve Due Lund mener ikke at hans klient brøt lojalitetsplikten i intervjuet.

- Bidrar til å undergrave Norwegians omdømme

Advokat Bjørnstad ønsker ikke å spekulere i hvorvidt Norwegian har grunnlag til å si opp Handeland som flytekniker, men reagerer på Handelands uttalelse om at Norwegian har tatt en kalkulert risiko.

- Når han går direkte ut i media og snakker om en kalkulert risiko så bidrar dette til å undergrave Norwegians omdømme. Det oppfatter jeg som illojalt, sier Bjørnstad til VG.

Bjørnstad tar forbehold om at det finnes detaljer i saken som han ikke har kjennskap til, og påpeker at han uttaler seg om intervjuet isolert sett.

- Jeg vet for eksempel ikke i hvilken grad han har tatt opp problemstillingene internt og benyttet sin rolle som tillitsvalgt for å ta opp det han kritiserer selskapet for i Finansavisen, sier han.

- Stor risiko for tap

Også førsteamanuensis Tine Eidsvaag ved juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen mener utsagnet om at Norwegian har tatt en «kalkulert risiko» kan være på grensen til å krenke lojalitetsplikten.

- Generelt vil spørsmålet avhenge av hvilken risiko for tap som arbeidsgiver blir utsatt for som følge av uttalelsen. Risikoen for tap virker her å være relativt stor, sier Eidsvaag.

KOMMENTERER IKKE: Norwegian ønsker ikke å kommentere personalforhold. Her er Norwegian-sjef Bjørn Kjos fotografert i et av selskapets Dreamliner-fly. (Foto: JOSTEIN MATRE)
KOMMENTERER IKKE: Norwegian ønsker ikke å kommentere personalforhold. Her er Norwegian-sjef Bjørn Kjos fotografert i et av selskapets Dreamliner-fly. (Foto: JOSTEIN MATRE)

Hun sier at ytringsfriheten i en slik sak må ses i forhold til lojalitet ovenfor arbeidsgiver.

- Risikoen for skade på arbeidsgivers interesser må likevel veies opp mot ytringsfriheten som også arbeidstakere har. Tillitsvalgte har også et særlig ansvar for å si fra om uheldige forhold. Uansett stilles strenge krav for oppsigelse av arbeidstakere, sier hun.

- Spent på hva Norwegian har å si

Handelands advokat Arve Due Lund skal være med på møtet mellom Handeland og Norwegian klokken 14 mandag.

- Jeg har lest gjennom hele intervjuet, og forstår ikke her hva det er som får ledelsen til å se rødt. Nå er jeg spent på hva de har å si, sier advokaten til VG.

Due Lund sier til VG at han er forbauset over hvordan Norwegian har gått frem i denne saken.

- Dette viser jo at det er grunn til å være forsiktig - og det er kanskje det selskapet vil også: Å kneble de ansattes ønske om å ytre seg om forhold internt i selskapet. Det er en dårlig vei i et fritt samfunn, sier han.

Norwegian ønsker ikke å kommentere saken.

- Den eneste kommentaren jeg vil gi er at vi ikke kommenterer personalforhold, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks