Hovedinnhold

Pasient fikk 6 millioner for unødvendige rotfyllinger

Pasienten i 40-årene fikk en rekordhøy millionerstatning fordi tannlegen rotfylte seks tenner - uten å finne ut hvor smertene stammet fra.

Tips oss

Aldri før har noen blitt tilkjent en så høy erstatningssum fra en tannlegesak i privat sektor, opplyser Norsk pasientskadeerstatning.

- Smerter i kjeven

Pasienten ble tilkjent hele seks millioner da saken ble avsluttet i september i år. Den nest høyeste utbetalingen for tannlegeskade er til sammenligning på 400.000 kroner.

Før pasienten fikk behandling hos tannlegen hadde vedkommende klaget over smerter i høyresiden av overkjeven. Dette er et
område som ofte kan knyttes til problemer i bihulene.

Tannlegen valgte i stedet å rotfylle én av tennene fordi denne ikke var ferdigbehandlet. Men pasientens smerter forsvant ikke og vedkommende oppsøkte på nytt tannlegen for å få hjelp.

Denne gangen valgte tannlegen å rotfylle fem nye tenner i samme område av munnen basert på antagelsen om at årsaken var infeksjon. Men den massive rotfyllingen hjalp ikke på kjevesmertene.

Det er også denne vurderingen som ligger til grunn for at NPE tilkjente pasienten seks millioner kroner i oppreisning. Tannlegen burde i stedet vurdert andre tester i stedet for å rotfylle, mener NPE.

Senere er det påvist at smertene var nevropatiske, som stammer fra skade eller sykdom i nervesystemet. NPE synes også tannlegen sviktet fordi pasienten fikk utført rotfyllingene over svært kort tid, spesielt siden vedkommende «fikk mer og mer smerter i behandlingsforløpet».

Det er ikke vanlig å gjøre mange rotfyllinger kort tid etter hverandre.

- Store utgifter

Gjennom hele behandlingen, men også i tiden etterpå, har tannlegepasienten hatt redusert inntekt på grunn av smertene.

Vedkommende har i tillegg hatt store utgifter med den omfattende tannbehandlingen. NPE forventer også at pasienten vil tape inntekt også i fremtiden.

Norsk Pasientskadeerstatning har ikke kunnet kommentere flere detaljer rundt saken på grunn av taushetsplikten.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks