Hovedinnhold

De inviterte til 8-årsdag. Men ingen dukket opp.

** Skjult mobbing som gjør veldig vondt

DELTE: Med dette bildet fortalte Marianne Smedholen om hendelsen på Facebook. Fire fulle godteskåler sto der. Foto: PRIVAT.
DELTE: Med dette bildet fortalte Marianne Smedholen om hendelsen på Facebook. Fire fulle godteskåler sto der. Foto: PRIVAT.
AURSKOG-HØLAND (VG) Godteskålene sto klare, men de to guttene (8) ventet forgjeves på bursdagsgjestene.

Lørdag for to uker siden var det pyntet og klargjort til fest hjemme hos Marianne og Johnny Smedholen. To spente kamerater på 8 år ventet på at guttebursdagen skulle begynne.

- Vi hadde sendt ut invitasjonene én uke i forveien gjennom skolen. Noen få hadde meldt avbud, men vi var veldig klare til å ta imot resten. Guttene gledet seg selvfølgelig veldig, sier Marianne Smedholen til VG.

Men det skulle ikke gå helt etter planen: Det kom nemlig ingen bursdagsgjester til det festpyntede huset denne lørdags formiddagen.

Etter hvert som klokken gikk, innså mammaen at det heller ikke kom til å komme noen - selv om de skulle være i alt tretten gutter i selskapet.

- Så da måtte vi si det til gutta, da. Jeg måtte si: «vet dere, jeg tror ikke det kommer noen i bursdagen deres». Som mor var det selvsagt utrolig vanskelig. Vi gjorde det vi kunne for at de skulle få en fin kveld likevel, og de var heldigvis to stykker sammen.

PROTOKOLL: Hva er dine erfaringer med barnebursdager? Del dine tanker her! 

- Vil ikke «ta» noen

De prøvde likevel å gjøre det beste ut av situasjonen. Guttene fikk godteri og pølser, og 8-åringene fikk overnatte sammen da kvelden kom. Men søndag kveld var det likevel to små gutter som gruet seg til å gå på skolen neste dag.

- Dette er noe som satt i hos guttene. Noen dager senere sa sønnen min til meg: «Så rart at ingen ville komme i bursdagen min, mamma».

SÅRET: - Vi er ikke sinte eller bitre, men det er klart at slikt er sårt, sier Marianne og Johnny Smedholen. Johnny er bonusappa for gutten til Marianne. Foto: FRODE HANSEN
SÅRET: - Vi er ikke sinte eller bitre, men det er klart at slikt er sårt, sier Marianne og Johnny Smedholen. Johnny er bonusappa for gutten til Marianne. Foto: FRODE HANSEN

Familien ønsker ikke at sønnens navn eller navnet på skolen hans skal stå på trykk.

De ønsker likevel å fortelle historien sin, for at voksne skal forstå hvilke konsekvenser en slik hendelse kan få for barna. De ønsker også å advare foreldre mot å ta for lett på hva bursdagsfeiringer betyr for små barn.

- Det er kanskje for lett å si at «Nei, dette har vi ikke tid til». Dette handler ikke om barna, det handler utelukkende om de voksnes prioriteringer. Vi ønsker ikke å «ta» noen, men vi mener det er viktig å si fra, sier Marianne.

- Jeg vet ikke om det er julestria, tidsklemma eller om det er mobbing som er årsaken. Selskapet skulle være på en lørdag formiddag, og det er kanskje et vanskelig tidspunkt. Vi fikk tilbakemelding på at noen ikke kunne komme fordi de var for travle, mens andre ikke har gitt lyd i det hele tatt, sier Smedholen.

Etter bursdagen som ikke ble noe av, la Marianne ut et bilde på Facebook av fire fulle godteriskåler, med teksten: «2 spente gutter skulle feire barnebursdag sammen, og ingen dukket opp».

Voldsom respons

Responsen var overveldende. Innlegget er nå delt over hundre ganger, og flere skriver at de har opplevd lignende episoder.

- Det som er viktig for meg å få frem er hvordan dette påvirker de barna som blir utsatt for det. Som foreldre har vi et ansvar for å være litt nabokjerringer. Vi må snakke sammen, og sørge for at alle blir inkludert, sier Marianne.

- Og når barna kommer og sier at «Jeg vil ikke i bursdag til han eller henne», så er det kanskje nettopp da man skal gå. Det er i alle fall den lærdommen jeg selv tar fra dette, og jeg kommer aldri til å ta lett på en bursdagsinvitasjon igjen.

I ettertid har flere beklaget seg. Noen dager senere ble guttene invitert på kino og McDonalds av to foreldrepar, og andre har tatt kontakt og sagt at de er veldig lei seg.

- Det har både vi og guttene satt umåtelig pris på, sier mammaen.

- Sårt for oss

- Det er klart at dette har vært veldig sårt for oss, men det er først og fremst guttene vi tenker på. Å utelate noen, er en form for skjult mobbing som gjør veldig vondt, sier Johnny Smedholen, som er bonuspappa for gutten.

- På skolen hans er det en klar regel om at dersom man skal invitere til bursdag gjennom skolen, så skal alle bli invitert, nettopp for at alle skal inkluderes.

Familien tror det kan bli vondt å invitere til bursdag neste år.

- Jeg tror nok det er noe vi kommer til å tenke over ja. Men jeg håper at sønnen min ikke gjør det.

VG har vært i kontakt med rektor på den aktuelle skolen, som ikke ønsker å kommentere saken.

- Har hørt om andre tilfeller

Leder for Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Elisabeth S. Gundersen, roser foreldrenes åpenhet.

- Det er faktisk ikke lenge siden jeg hørte om et lignende tilfelle hvor det også var snakk om en barnebursdag der ingen kom, sier Elisabeth S. Gundersen.

- Den gang laget de et nytt selskap hvor alle i klassen ble bedt. Det viste seg også at mange av foreldrene ikke hadde sett noen invitasjon til selskapet.

Men det viktigste skolen kan gjøre etter en slik episode er å ta det med opp i foreldremøte og sette fokus på det, sier Gundersen.

Hun mener foreldrene gjør det rette når de velger å stå frem - og å ta opp dette med de andre foreldrene.

- Store forventninger

- Det er viktig. Det er selvsagt kjempetrist for den ene som opplever noe slikt, men om man ser et mønster så må man for alvor ta tak i det, sier hun.

Hun tror ting vil forandre seg når de andre foreldrene blir oppmerksomme på hva som har skjedd.

- For det er et er vanligvis ikke vond vilje fra hverken foreldre eller barn som ligger bak, sier Gundersen.

Barnepsykolog Willy-Tore Mørch. Foto: TERJE MORTENSEN
Barnepsykolog Willy-Tore Mørch. Foto: TERJE MORTENSEN

- For de aller fleste barn så er bursdag en veldig viktig hendelse, og det er store forventninger knyttet til denne dagen. Jo høyere man stiller forventningene, og jo mer man satser på å feire dagen - jo større blir skuffelsen om det ikke går helt etter planen, sier spesialist i barnepsykologi, Willy Tore Mørch, til VG.

Får konsekvenser

- Om det er snakk om en enkelthendelse, så betyr det sikkert ikke annet enn en skuffelse. Men om andre barn holder barnet unna, og dette gjentar seg, da er det klart at det er veldig sårende.

Mørch presiserer at barn ofte ikke skjønner at de sårer hverandre.

- Men barn er også ganske utspekulerte, og om man ønsker å skade en kamerat eller gjøre noe negativt, så er de flinke til å få til det. Men de skjønner ikke konsekvensene av dette.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks