Hovedinnhold

Høyre-ordfører ut mot regjeringen:

Høyre-topp om reservasjonsrett: Det er forhistorisk

Mener H/Frp-regjeringen gjør vondt verre for unge kvinner

ORDFØRER: Trude Drevland er ordfører i Bergen. Her under NHOs årskonferanse tidligere i januar. Foto: Jørgen Braastad
ORDFØRER: Trude Drevland er ordfører i Bergen. Her under NHOs årskonferanse tidligere i januar. Foto: Jørgen Braastad
Bergen-ordfører Trude Drevland (H) går rett i strupen på sin partifelle, helseminister Bent Høie: Reservasjonsrett er forhistorisk, mener hun.

Denne saken handler om:

RESERVASJONSRETT

  • Abortloven fra 1975 gir ansatte ved kvinneklinikker rett til å reservere seg mot å utføre eller assistere ved selve abortinngrepet. I tillegg har enkelte allmennleger nektet å henvise pasienter til abort, av samvittighetsgrunner.
  • Dette har norske helsemyndigheter gjennom over 30 år gitt rom for.
  • Samvittighetsspørsmålet har i praksis blitt løst ved at legene som ikke selv vil henvise, har sendt pasientene videre til leger uten samvittighetskvaler.
  • I november 2011 slo Regjeringen fast at norske fastleger ikke har frihet til å følge sin egen samvittighet i møte med etiske kontroversielle helsetjenester.
  • 30. september 2013 inngikk KrF, Høyre og Frp en avtale som sikrer fastlegers reservasjonsmulighet, i tråd med legeforeningens vedtak.

Den frittalende ordføreren fra Erna Solbergs eget lokale Høyre-lag i Bergen er dermed den mest sentrale Høyre-politikeren som til nå åpent flagger sin motstand mot regjeringen i dette betente spørsmålet.

Helseminister Bent Høie er under knallhardt press fra opposisjonen fordi han har foreslått at leger som er motstandere av selvbestemt abort, skal ha mulighet til å nekte å henvise kvinner til abort.

Forslaget kommer som en følge av samarbeidsavtalen Høyre og Frp inngikk med KrF og Venstre i oktober, der de to sentrumspartiene lovte å støtte regjeringen. For KrF var reservasjonsretten et viktig krav. Venstre var ikke med på denne delen av samarbeidsavtalen.

Høyre-politikere har til nå vært lojale mot avtalen. Statssekretær Julie Brodtkorb mener at forslaget vil styrke kvinners rettigheter.

Men nå kaster altså den profilerte Bergen-ordføreren seg inn i debatten.

- Jeg mener at vi ikke kan ha slike særordninger i et moderne Norge. Det er en avleggs diskusjon. Det er forhistorisk, tordner Drevland overfor VG.

- Gjør situasjonen verre

Hun mener regjeringen ved å gi leger rett til å si nei til unge kvinner som vil avbryte svangerskapet, gjør en vanskelig situasjon enda vanskeligere for kvinnene det gjelder.

- Det er ikke lenger slik at man skal spørre noen om lov til å bestemme over ens egen kropp. Det er vanskelige nok valg for kvinnene som står i dette, om vi ikke skal gjøre dette verre. Og jeg mener vi med dette gjør situasjonen verre for kvinner. Det er ikke en utvikling jeg ønsker, sier Drevland.

LES OGSÅ: Dette er Høies krav til reservasjonslegene 

Drevland har også tidligere talt partiledelsen midt i mot: På Høyres landsmøte i fjor gikk hun hardt ut mot Erna Solberg og Bent Høie, som begge argumenterte for å stramme inn abortloven. Til tordnende applaus appellerte hun til delegatenes følelser da hun advarte mot innstrammingen - og hun fikk flertallet i salen med seg.

- Hensynet til jentene går foran alt

Drevlands kollega i Oslo, Fabian Stang, synes diskusjonen om reservasjonsrett er vanskelig. Oslo Høyre skal diskutere spørsmålet på sitt årsmøte denne helgen.

Stang ser for seg at han kommer til å «vurdere å akseptere» en slik rett for fastleger.

ORDFØRER: Fabian Stang, Oslo. Foto: Jan Petter Lynau
ORDFØRER: Fabian Stang, Oslo. Foto: Jan Petter Lynau

- Hensynet til jentene skal gå foran alt. Leger som velger å leve av offentlige tilskudd, har å følge norsk lov. Men dette er en veldig spesiell situasjon hvor noen leger har en sterk overbevisning på et plan der jeg er bekymret for om man vil lykkes med å tvinge dem til å endre mentalitet, sier Stang.

Norske leger forteller: Derfor vil vi ikke henvise til abort (VG+, krever innlogging) 

Han mener en tydelig reservasjonsrett, der legene kan være åpne om at de ikke vil henvise til abort, kan være bedre for de unge kvinnene enn at de ikke vet hva legens holdning er.

- Hvis en jente som er i en vanskelig situasjon kommer til en lege som egentlig ikke vil hjelpe henne, så er jeg redd for at hun ikke får den hjelpen hun har krav på. Da er det kanskje bedre at det står et skilt på døren, for å si det spissformulert, at denne legen vil reservere seg. Jeg vil at jentene skal slippe å møte en moraliserende pekefinger, sier Stang.

- Vil ikke dette «nekte-skiltet» bli oppfattet som nettopp det?

- Nei, for da har man mulighet til å velge en annen lege.

- Kan man ikke vende på det og si at fastlegene kan finne seg en annen legejobb der aborthenvisning ikke er en del av tjenestetilbudet?

- Hvis vi kommer i en situasjon hvor små kommuner ikke kan tilby det jentene har krav på, så må kommunene sørge for at de fastlegene blir skiftet ut.

- Kan bli krevende

Stang mener klimaet i innad i Høyre i reservasjonsspørsmålet er godt fordi alle har som mål å kjempe for kvinners rettigheter, men han vedgår at de er uenige i hvilken politikk de skal bruke for å befeste disse verdiene.

- Jeg ser at det kan bli krevende i småkommuner. Det er verre for en kvinne å møte en lege som egentlig ikke vil hjelpe henne, enn å måtte reise til nabokommunen.

- Vanvittig

Aps gruppeleder i Oslo, Libe Rieber-Mohn, steiler over Stangs forslag:

- Det er helt vanvittig å skulle henge opp skilt på legekontorene som sier at jenter som trenger bistand til svangerskapsavbrudd ikke er velkomne der, sier Rieber-Mohn.

Hun varsler at Oslo Ap vil fremme nytt forslag om at kommunen skal si nei til fastleger som vil reservere seg.

- Det er ingen menneskerett å være fastlege, sier Rieber-Mohn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks