Hovedinnhold

Siv stuper på VG-måling

...mens Jens går frem

Mindre enn to uker etter at Frp gikk inn i regjering, opplever partiet en markant nedgang på VGs partibarometer.

På det første partibarometer etter valget som InFact har utført for VG, går Fremskrittspartiet tilbake 2,1 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet 9. september.

Oppslutningen på 14,2 prosent gjør at Frp nå er omtrent halvparten så stor som regjeringspartner Høyre.

Trykk på statsråder

Fagsjef i InFact, Knut Weberg, knytter tilbakegangen til kontroversene rundt enkeltstatsråder:

Landbruksminister Sylvi Listhaug fått kritikk for å holde kundelistene fra First House hemmelig, mens barne - og likestillingsminister Solveig Horne har måttet svare for tidligere uttalelser om voldtekter og «homoeventyr» i barnehagen.

- Det er Frp som har fått det største trykket i media. Det så vi også på statsrådsmålingen som vi har gjort litt tidligere. Frp-statsrådene, særlig Listhaug og Horne, led nok litt under det trykket som har vært de første dagene, sier Weberg.

Skal snakke politikk

Parlamentarisk leder Harald Nesvik lar seg ikke skremme av målingen. Han mener utviklingen vil snu så snart Frp får vist frem sine politiske seire.

- Det er relativt kort tid til vi skal legge frem tilleggsproposisjonen (endringer i budsjettet, red.anm.) i begynnelsen av november. Da vil vi igjen få politiske ting på kartet. Frem til nå har mye i media handlet om andre ting enn politikk.

- Men statsrådene deres har jo fått mange muligheter til å snakke om politikk?

- Ja, men det er viktig for Frp å kontinuerlig jobbe for å få frem det politiske. Når budskapet kommer skikkelig ut, vil meningsmålingene endre seg, sier Nesvik.

ROLLENE ER BYTTET: Denne uken var Jens Stoltenberg i Stortinget leder for Norges største opposisjonsparti. På VGs måling befester Ap avstanden til Høyre. Foto: NTB SCANPIX
ROLLENE ER BYTTET: Denne uken var Jens Stoltenberg i Stortinget leder for Norges største opposisjonsparti. På VGs måling befester Ap avstanden til Høyre. Foto: NTB SCANPIX


Også de andre partiene i den blå blokken går tilbake på VGs måling. Selv om nedgangen hos Høyre, KrF og Venstre er svak, fører det til at de borgerlige mister totalt syv mandater sammenlignet med valgresultatet.

Ap størst

Samtidig gjør Arbeiderpartiet et kjempebyks ved å gå frem 2,9 prosentpoeng. Med en oppslutning på 33,7 prosent befester de sin posisjon som landets største parti.

- Jeg tror det henger sammen med at Ap ser fremover: Vi har gått inn i rollen som opposisjonsparti med full energi og vi er åpen og nysgjerrig, sier partileder Jens Stoltenberg.

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Bernt Aardal, advarer mot å legge for mye vekt på bevegelser som skjer like etter et valg. Han blir imidlertid ikke overrasket dersom tendensen fra VGs måling fortsetter.

- Det er ikke uventet om det å gå i regjering - og måtte ta noen nederlag og kompromisser - vil føre til at Frp mister noe oppslutning, sier Aardal.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks