Hovedinnhold

Politiet: Narkosiktet investor var politilederens informant

FELLES KAMP: Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) støttet i sin tid opp om Eirik Jensen og Oslo-politiets bekjempelse av kriminelle gjenger i hovedstaden. Her er de to avbildet sammen i forbindelse med en konferanse om gjengkriminalitet i 2007. VG lyktes ikke å få kommentar fra Storberget i går. Foto: NTB Scanpics
FELLES KAMP: Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) støttet i sin tid opp om Eirik Jensen og Oslo-politiets bekjempelse av kriminelle gjenger i hovedstaden. Her er de to avbildet sammen i forbindelse med en konferanse om gjengkriminalitet i 2007. VG lyktes ikke å få kommentar fra Storberget i går. Foto: NTB Scanpics
I mange år var en narkotikasiktet investor i 40-årene informanten til politioverbetjent Eirik Jensen (56) som nå er siktet for grov korrupsjon.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det får VG bekreftet fra flere uavhengige kilder.

Mandag morgen ble den erfarne politispaneren Eirik Jensen pågrepet i kjelleren på politihuset på Grønland og siktet for grov korrupsjon.

Deretter gikk turen til arresten hos politiet i Asker og Bærum og et to timer langt avhør.

Tett kontakt

Eirik Jensen har hatt et nært spanerforhold til en investor i 40-årene som er siktet i en stor narkotikasak. Det er blant annet forholdet til denne investoren politiet nå ettergår i detaljer, får VG opplyst.

Investorens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, ønsker ikke å kommentere saken.

Investoren i 40-årene er et kjent navn for politiet. På 80- og 90-tallet ble han straffedømt en rekke ganger for vinningsforbrytelser og narkotikaovertredelser.

Investoren har ikke vært domfelt de siste ti årene.

I en dom mot mannen i 1995 kommer det frem at han på egenhånd kom seg ut av narkotikamisbruket sitt og at han hadde startet et selskap som solgte tyske biler.

De senere årene har han ifølge Brønnøysundregistrene eid og driftet flere mindre selskaper med base i Bærum utenfor Oslo.

Blant annet skal han ha drevet med kjøp og salg av eiendom. Han har også drevet et importselskap som ble slått konkurs i fjor.

Erkjent hasj-oppbevaring

19. desember i fjor møtte investoren en medsiktet mann i 30-årene ved Tintin Sushi på Lysaker stasjon utenfor Oslo.

Under dette møtet skal investoren ha fått overlevert en bærepose med om lag én million i kontanter.

VÅPENBESLAG: Superspaneren Eirik Jensen viser beslag gjort opp mot gjengmiljøet. Foto: JARLE BRENNA/VG
VÅPENBESLAG: Superspaneren Eirik Jensen viser beslag gjort opp mot gjengmiljøet. Foto: JARLE BRENNA/VG


Kort tid senere ble investoren pågrepet av politiet. Hjemme hos investoren ble det i tillegg til kontanter, gjort beslag i biler og andre kostbare verdigjenstander.

Mannen i 40-årene har erkjent oppbevaring av 80-90 kilo hasj, ifølge en fengslingskjennelse fra Asker og Bærum tingrett 3. januar.

Investorens samboer og sønnen i 20-årene er også siktet i saken. Begge er siktet for heleri.

Erfaren spaner

Eirik Jensen har i en årrekke hatt ansvaret for spaneres kontakt med ulike kriminelle miljøer, og har blitt beskrevet som en uortodoks, men også meget effektiv politimann, med god oversikt over det kriminelle miljøet i Oslo.

Han har hatt ansvaret for kontakt både opp mot gjengmiljøet og MC-miljøet.

ADVOKATEN: Jens-Ove Hagen forsvarer politimannen Eirik Jensen, som tirsdag ble varetektsfengslet her i Oslo tingrett. Foto: HELGE MIKALSEN
ADVOKATEN: Jens-Ove Hagen forsvarer politimannen Eirik Jensen, som tirsdag ble varetektsfengslet her i Oslo tingrett. Foto: HELGE MIKALSEN

Spesialenheten har siktet Jensen for grov korrupsjon, men ønsker ikke å kommentere konkret hva siktelsen går ut på.

Det som er på det rene, er at informanten, som Jensen har hatt gjennom en årrekke, er involvert i en narkotikasak hvor det er snakk om betydelige pengesummer, får VG opplyst.

- Jeg har overhodet ikke noe kommentar til etterforskningen av min klient. Det eneste jeg vil si er at det er frustrerende for ham å være siktet i en sak, der siktelsen er så vag. Han er klar for å forsvare seg og gi svar for det han måtte være anklaget for, sier Hagen.

Støtteerklæringer

Advokaten opplyser at han har mottatt en rekke støtteerklæringer fra kolleger av Eirik Jensen som ønsker å sende ham lykkeønskninger.

- Jeg får dem på mail, telefon og tekstmeldinger. Dette er personer som ønsker Jensen godt og som fremhever at han er meget dyktig og skikkelig politimann, sier Hagen.

Det er ikke planlagt nye avhør i dag.

- Jeg er i tett kontakt med min klient. Jeg snakker med ham både på telefon og i form av fengselsbesøk. Han er fortvilet over situasjonen. Det kan vel alle skjønne, sier Hagen.

- Ingen kommentar

Etterforskningsleder Liv Øyen ved Spesialenheten for politisaker ønsker ikke å kommentere saken utover uttalelsene hun ga til en rekke medier tirsdag ettermiddag.

- Det foreligger skjellig grunn til mistanke for grov korrupsjon. Vi ser på saken som alvorlig og den er høyt prioritert, sa Øyen til VG.

Politiets Fellesforbund reagerer i dag på at media svært raskt identifiserte politimannen i Oslo som er siktet for korrupsjon i en narkotikasak.

- Dette er en fryktelig tragisk sak for politiet og for alle involverte, understreker forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund.

Han påpeker samtidig at forbundet reagerer på offentliggjøringen av navn og bilde i media med en gang saken ble offentlig kjent mandag kveld.

- Det er en god regel i norsk strafferett at folk regnes som uskyldige inntil det motsatte er bevist. Da er det også slik at de har rett til å slippe å få ansiktet sitt plassert på forsiden av alle aviser og på TV straks saken blir kjent. Vedkommende er vel og merke en profilert politimann, men Politiets Fellesforbund mener de samme reglene skal gjelde for politifolk som for andre, sier forbundsleder Bolstad.

Forbundet avventer nå Spesialenhetens etterforskning.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks