Hovedinnhold

Analyse: Nav svindles for milliarder

ANALYSERER: Simen Pedersen i SAS Institute AS har lagt frem analysen om mørketall i NAV. Foto: Frode Hansen/VG
ANALYSERER: Simen Pedersen i SAS Institute AS har lagt frem analysen om mørketall i NAV. Foto: Frode Hansen/VG
(VG Nett) Nav betaler trolig ut over 10 milliarder årlig i feilutbetalinger og svindel, viser en ny analyse.

I en beregning anslår analyseselskapet SAS Institute AS at det minst er mørketall på 10 milliarder kroner i feilutbetalinger og misbruk av trygdeordninger i Nav.

- Dette er langt ifra et overdrevet anslag. Nav har et forklaringsproblem når de bare avdekker 210 svindelmillioner i fjor, sier Simen Pedersen i SAS Institute.

Nav intensiverte i fjor jakten på de største snylterne, og anmeldte saker for rekordstore beløp.

SAS Institute, som har jobbet tett med analyser av trygdetjenester hos myndighetene i flere europeiske land, begrunner det norske anslaget med sammenlignbare analyser fra Sverige.

- Kan være riktig

Nav-systemet forvalter over 300 milliarder kroner, eller en tredjedel av statsbudsjettet.

En av Norges fremste eksperter på trygdeøkonomi, Knut Røed ved Frischsenteret i Oslo, mener anslaget fra SAS Institute kan være riktig.

- Ut ifra min kunnskap, høres ikke et anslag mellom fem-ti milliarder kroner feil ut, men det er vanskelig å si noe sikkert, sier Røed.
Røed mener den mest effektive metoden å bekjempe misbruk og feilutbetalinger er at NAV får bedre tilgang til opplysninger om inntektsendringer.

REAGERER: Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Trond Solberg/VG
REAGERER: Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Trond Solberg/VG

Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H) reagerer.

- 10 milliarder kroner er et ufattelig stort beløp. Det sier seg selv at vi har mye å tjene på å styrke arbeidet mot trygdesvindel, sier Isaksen.

Han understreker at det er viktig å skille mellom feilutbetalinger som kan ha mange årsaker, og det som er ren misbruk.
- Svindelen undergraver hele tilliten til velferdssystemet vårt, sier Røe Isaksen.

Arbeidsdepartementet slipper om kort tid en omfattende rapport med beregninger av mørketall i NAV-systemet. Rapporten er gjort av PROBA Samfunnsanalyse.
- Det finnes lite tidligere forskning på svindel av trygdeordninger i Norge, og veldig få har forsøkt å anslå størrelsen på misbruket, sier prosjektleder Helene Berg.

Berg vil ikke kommentere hva de har kommet fram til før mørketallene presenteres av Arbeidsdepartementet.

Betydelige beløp

Torbjørn Røe Isaken reagerte ogsa da VG mandag skrev om mannen som er dømt for voldtektsforsøk, utvist fra Norge og uten fast bolig i landet - som likevel får støtte fra Nav. Høyre-politikeren mener saken tyder på at det i klartekst er fritt frem for hvem som helst å få penger fra Nav.

Seksjonssjef i Nav, Magne Fladby, viser til at Proba tidligere har anslått misbruk på sykepengeområdet på rundt to milliarder kroner i 2011. Han vil ikke kommentere tallene fra SAS Institute før PROBAs rapport legges frem.

- Men i lys av tallene de opererer med i Sverige, kan det være betydelige beløp også i Norge, innrømmer Fladby.

Arbeidsdepartementet skriver i en E-post til VG at de ikke gir kommentarer om mørketall i Nav-systemet før PROBA-rapporten publiseres.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks