Hovedinnhold

Vil gjennomgå sikkerheten etter NAV-dødsfall

Frp: Viser at hverdagen i NAV kan være tøff, hard og utfordrende
Ap: Vi vil se på sikkerheten

VAR PÅ JOBB: Den kvinnelige NAV-ansatte var på jobb ved kontoret på Grorud i Oslo da hun ble knivstukket mandag. Like etter ble en 26 år gammel mann pågrepet og siktet for drapsforsøk. (Foto: SCANPIX)
VAR PÅ JOBB: Den kvinnelige NAV-ansatte var på jobb ved kontoret på Grorud i Oslo da hun ble knivstukket mandag. Like etter ble en 26 år gammel mann pågrepet og siktet for drapsforsøk. (Foto: SCANPIX)
Sentrale politikere mener departementet og NAV må gå gjennom sikkerhetsrutinene etter at en kvinnelig NAV-ansatt døde torsdag.

Denne saken handler om:

Torsdag kveld døde en kvinnelig NAV-ansatt av skadene hun fikk etter å ha blitt knivstukket av en klient mandag.

En 26 år gammel mann har vært siktet for drapsforsøk siden hendelsen skjedde mandag. Han blir betegnet som åpenbart syk av advokaten.

Forventer gjennomgang

- Det er en tragedie, og jeg tenker først og fremst på familie og venner, sier Høyres arbeidspolitiske talsmann, Torbjørn Røe Isaksen.

- TENKER PÅ FAMILIEN: Høyres Torbjørn Røe Isaksen mener det som har skjedd er en tragedie. (Foto: HELLE GANNESTAD)
- TENKER PÅ FAMILIEN: Høyres Torbjørn Røe Isaksen mener det som har skjedd er en tragedie. (Foto: HELLE GANNESTAD)

Han tar det som en selvfølge at saken følges opp videre og at Arbeidsdepartementet går gjennom sikkerheten på NAV-kontorene sammen med NAV sentralt og representanter for de ansatte.

- Vi vet jo at NAV-ansatte har vært utsatt for trusler og voldsepisoder tidligere, og vi må gjøre alt vi kan for at de ansatte skal kunne føle seg trygge på jobb. Vi må se om vi kan ta noe lærdom av dette her, men jeg er sikker på at NAV og departementet hele tiden vurderer sikkerheten, sier han.

- Tøff, hard og utfordrende hverdag

Frps Robert Eriksson mener at NAV må gå gjennom rutinene.

- Jeg synes det var utrolig trist å høre hva som har skjedd. Mine tanker går først og fremst til pårørende og kolleger, sier Eriksson.

- Dette viser at hverdagen i NAV kan være både tøff, hard og utfordrende, legger han til.

- Vi må sørge for at nødvendig sikkerhet er på plass for de ansatte. Uansett hvor du jobber så må du føle deg trygg, sier han.

Felles interesser

Også SVs Karin Andersen mener den tragiske hendelsen gjør det naturlig med en ny gjennomgang av sikkerhetsrutinene på NAV-kontorene.

- FELLES INTERESSER: Karin Andersen (SV) sier både ansatte og brukere i NAV er tjent med god sikkerhet. (Foto: ROGER NEUMANN)
- FELLES INTERESSER: Karin Andersen (SV) sier både ansatte og brukere i NAV er tjent med god sikkerhet. (Foto: ROGER NEUMANN)

- Nå bør man sette seg ned med NAV-ledelsen, representanter for de ansatte og representanter for brukerne for å bedre sikkerheten sier hun.

Andersen legger til at NAVs ansatte og brukere har felles interesse av bedre sikkerhet.

- Midt i denne tragiske hendelsen må vi huske at det er én person som er kriminell her - ikke alle NAV-brukere. Men trusler og vold forekommer og ansattes sikkerhet og NAV-brukernes trygghet må tas på høyeste alvor.

- Må gjøre mer

Overfor NRK lover arbeidsminister Anniken Huitfeldt en gjennomgang av sikkerhetsrutinene.

- Vi vil sette oss ned sammen med Nav og Oslo kommune der kvinnen jobbet for å finne ut hva vi kan gjøre for å styrke sikkerheten, sier Huitfeldt.

Høyre-leder Erna Solberg uttrykker sin støtte til offerets familie og venner på sin åpne Facebook-side.

- Ofte blir vi politikere spurt om vår sikkerhet, men det er ikke vi som er mest utsatt. Det er alle dem som jobber i førstelinjetjenesten og møter mennesker som er i en livskrise. Dette ble tragisk bekreftet i dag ved at en NAV-ansatt døde etter å ha blitt knivstukket på jobb. I kveld går mine tanker til hennes familie og venner. Og til alle andre som har møtt trusler fordi de gjør en jobb for vårt samfunn, skriver hun.

- Tragisk hendelse

- TRAGISK: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier at tankene går til familie og venner (Foto: JAN PETTER LYNAU)
- TRAGISK: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier at tankene går til familie og venner (Foto: JAN PETTER LYNAU)

Huitfeldt har ikke besvart VGs henvendelser om sikkerheten, men skriver i en tekstmelding at det var vondt å få meldingen om dødsfallet.

- Tankene går først og fremst til hennes familie og venner. Hennes kollegaer i NAV har vært vitne til en tragisk hendelse og opplevd å bli frarøvet en kjær kollega som var på jobb for å hjelpe andre, skriver hun.

Forbundsleder Mimmi Kvisvik i Fellesorganisasjonen (FO) er mer enn villig til å diskutere sikkerheten på NAV-kontorene

- Jeg håper vi kan tenke mer på sikkerheten til alle sosialarbeidere, både fysiske grep og bemanningsmessige grep.

- Vi setter oss gjerne ned med politikere og ser hvordan vi kan forbedre sikkerheten på NAV-kontorene spesifikt, sier hun.

Vil samarbeide

Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad er også i sorg etter dødsfallet torsdag.

- Nå tenker jeg på vår kollega og hennes familie. Et dødsfall er det verste som kan skje på en arbeidsplass, sier Lystad.

Han er åpen for å gå gjennom sikkerhetsrutinene.

- Vi vil nå jobbe sammen med kommunene og våre ansatte for å se om ting kan gjøres bedre, sier han.

600 trusler- og voldshenvendelser

I desember skrev VG at antallet hendelser knyttet til trusler og vold mot NAV og NAV-ansatte var nesten tre ganger så høyt i 2012 enn tre år tidligere. I 2010 ble det registrert 481 hendelser, mens det i 2012 var 1261.

Frem til mai i år var det registrert 598 hendelser med trusler og vold mot NAV-ansatte.

Når det gjelder fysiske angrep ser økningen ut til å bli langt høyere, dersom slike hendelser fortsetter med samme frekvens. I 2013 er det registrert 28 tilfeller av fysiske angrep frem til mai, mot 41 i hele fjor.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks