Hovedinnhold

7 av 10 selvmord i fengsel skjer i varetekt

** 81 selvmord i norske fengsler siden 1990
** Forsker mener varetektsystemet er overmodent for endring

LANDETS STØRSTE: Oslo fengsel er landets største, med nesten 400 plasser. De fleste fangene er i varetekt. Foto: KRISTIAN HELGESEN
LANDETS STØRSTE: Oslo fengsel er landets største, med nesten 400 plasser. De fleste fangene er i varetekt. Foto: KRISTIAN HELGESEN
(VG Nett) De fleste fangene som begår selvmord i norske fengsler er ikke dømt. Oslo og Bergen fengsel topper den dystre statistikken.

I april tok Øyvind Vassdal (39) livet sitt på varetektscellen i Oslo fengsel. Livet ble for tungt å bære for rusmisbrukeren, og tolv dager etter at han ble satt i varetekt, ble Vassdal funnet død.

Bare i april og mai har tre varetektsfanger tatt livet sitt i Oslo fengsel. Siden 1990 har minst 81 personer begått selvmord i norske fengsler, viser foreløpige tall.

Forsker Yngve Hammerlin, ved Kriminalomsorgens utdanningssenter (Krus), regnes som en av Nordens fremste eksperter på feltet. Han jobber med en ny rapport om selvmord i norske fengsler og sier tallet kunne vært mye høyere.

- Mange begår også alvorlige forsøk og betydelige selvskader. Hadde det ikke vært for snarrådige betjenter, medfanger og andre fagpersoner, hadde selvmordstallet vært klart høyere, sier han.

Vanligst blant varetektsfanger

Hammerlins forskning viser at selvmord er langt hyppigere blant varetektsfanger enn ordinært innsatte.

KRITISK: Forsker Yngve Hammerlin mener varetektsordningen i Norge er modent for endring. Foto: PRIVAT
KRITISK: Forsker Yngve Hammerlin mener varetektsordningen i Norge er modent for endring. Foto: PRIVAT


- Grovt regnet var 70 prosent av de som brøt livet varetektsfanger. Dette tallet er svært stabilt. Våre studier fra 1956-1992 viste den samme tendensen, nemlig at tre av fire som forkortet livet sitt var varetektsfanger, sier Hammerlin.

40 prosent av dem som begår selvmord, gjør det i løpet av de første to ukene i varetekt.

- Hvorfor er fanger i varetekt ekstra sårbare?

- En del kommer inn og er i en eksistensiell krise. Isolasjon, forhør og oppholdet i politiarresten oppleves som en total katastrofe. I tillegg er det en helsemessig påkjenning. Mange sliter med livet fra før, og livsmatthet, håpløshet, sorg, skam og fortvilelse over det de har gjort, utgjør en stor belastning, sier Hammerlin.

Vil ha endret varetekten

Han mener varetektsordningen i Norge er overmoden for en politisk og faglig revidering.

- Varetektinstituttet blir kritisert både ut fra helsemessige og etiske grunner. Kritikken er at den bryter med humanitet og menneskerespekt. Her produseres det altså lidelse, også jeg er bekymret både som humanist, fengsels- og selvmordsforsker, sier Hammerlin.

Han etterlyser en grundig og kritisk evaluering som kan føre til løsninger der etiske krav og faglige ivaretas bedre enn i dag.

- For få fagfolk

André Oktay Dahl, Høyres justispolitisk talsmann, forventer en tiltaksplan fra regjeringen for å få ned de dystre selvmordstallene.

SAVNER FAGFOLK: Andre Oktay Dahl, justispolitisk talsmann for Høyre, etterlyser flere fagansatte i norske fengsler. Foto: ESPEN BRAATA
SAVNER FAGFOLK: Andre Oktay Dahl, justispolitisk talsmann for Høyre, etterlyser flere fagansatte i norske fengsler. Foto: ESPEN BRAATA


- Ethvert menneske som tar livet sitt er et menneske for mye. Vi trenger en økt legedekning i fengslene, lavere beleggsprosent, flere plasser og at man beholder flere faglærte blant de ansatte, sier han.

Oktay Dahl er bekymret for at så mange fengselsbetjenter ikke arbeider i norske fengsler fem år etter endt utdanning.

- Det er et stort frafall av fagutdannede i norske fengsler. Man utdanner hundrevis av mennesker som jobber få år i fengslet. De erstattes av vikarer og ufaglærte. Det fører til et dårligere tilbud blant de innsatte, sier han.

I 2012 var 8,5 prosent av de 4876 årsverkene i Kriminalomsorgen utført av ufaglærte.

Oslo og Bergen dominerer

To fengsler, Bergen og Oslo, dominerer den dystre selvmordsstatistikken. Her har over 40 prosent av alle selvmordene funnet sted i perioden 1990-2012.

Oslo fengsel er landets største fengsel, med 392 plasser. Flertallet av disse er for varetektsfanger.

- Vi har svært gode kunnskaper om selvmord i norske fengsler. Spørsmålet er hvordan kunnskapen brukes i det forebyggende arbeidet og på praksisfeltet. Det varierer, sier Hammerlin.

- Antall selvmord har gått ned

Oslo fengsel mener mye gjøres riktig.

- Etter at Oslo fengsel igangsatte omfattende selvmordsforebyggende tiltak for 10-15 år siden har selvmordsraten i fengselet gått betydelig ned, selv om vi dessverre har hatt tre selvmord i vår, sier fengselsleder Stig Meisler Storvik.

Risiko for selvmord og selvskading blant fangene vurderes utfra samtaler med lege og kontaktbetjent det første døgnet etter innkomst. En oppfølgingssamtale gjennomføres innen tre dager.

Basert på samtalene og observasjoner, vurderes kontakt med psykiatrisk poliklinikk i fengselet.

- For de innsatte som sliter, har vi tungt tilsyn på gjennom hele døgnet. Men det er ikke alltid vi klarer å fange opp de som er i faresonen, sier Storvik.

Justisdepartementet vil gjøre mer

Statssekretær Kristin Bergersen (Ap) i Justis- og beredskapsdepartementet innrømmer at mer kan gjøres.

- Vi har bedt Krus utarbeide denne rapporten for å få vite mer om årsaker og få anbefalinger for hva man kan gjøre for å forhindre selvmord.

- Er den norske varetektsordningen for brutal?

- Norske fengsler er generelt sett gode og varetektsordningen tåler absolutt dagens lys.

- Er det for få faglige ansatte i norske fengsler?

- Vi har bygget flere plasser for å ta igjen soningskøen som den forrige regjeringen etterlot i 2005. I den anledning har det vært brukt en del ufaglærte. Målet er imidlertid at alle faste ansatte skal ha gjennomført fengselsutdanning. Derfor har vi i år utvidet kullet som utdannes, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks