Hovedinnhold

Dette kan være verdensrekord i torsk

**Knuser trolig 44 år gammel rekord **Forsker: Uhyre sjelden

(VG Nett) Se torsken! Og tyskeren - som trolig kan smykke seg med verdensrekordtittel etter fisketuren i Nord-Norge.

Denne saken handler om:

Michael Eisele fra Tyskland fra på fisketur utenfor Breiviksfjorden på Sørøya, da han plutselig befant seg midt i sitt livs fiskehistorie.

Etter det som blir beskrevet som på fiskebloggen Pure Fishing blir beskrevet som «en hard og spennende kamp», fikk han halt beistet opp fra dypet:

En torsk på 160 centimeter og 47 kilo!

- Da jeg så fisken, forsto jeg med en gang at det minst måtte være europeisk rekord. Jeg har sett flere torsk over 30 kilo denne sesongen, og de var mye mindre, sier Darius Ignatavicius til VG.

LES OG DEL FISKEHISTORIER:Fortell din historie og last opp bilder her!

RUGG: Tyske Michael Eisele sammen med rekordtorsken på 47 kilo. Foto: SØRØYA HAVFISKESENTER
RUGG: Tyske Michael Eisele sammen med rekordtorsken på 47 kilo. Foto: SØRØYA HAVFISKESENTER

Han er eier og guide ved Sørøya Havfiskesenter, der Eisele og flere kompiser har brukt den siste uken på torskefiske.

- På min vekt veide torsken 47,2 kilo. Men jeg ba dem ta den med inn på fiskemottaket med en gang. Der ble den veid til 47, siden de ikke måler annet enn hele kilo, sier Ignatavicius.

Det er godt over den gamle verdensrekorden for atlanterhavstorsk tatt på stang. Den strekker seg tilbake til 8. juni 1969, da Alphonse Bielevich tok en rugg på «bare» 44,79 kilo på stang utenfor New Hampshire.

Venter på godkjenning

- Vi har sendt inn all dokumentasjon til godkjenning hos International Game Fish Assosiation (IGFA). Har vi gjort alt riktig, og det tror jeg at vi har, vil dette bli ny verdensrekord, sier Ignatavicius.

VG har ikke lykkes i å få tak i fiskeren selv. Eisele er nemlig ute på torskefiske.

- Da tar han ikke mobilen, nei, humrer Ignatavicius.

Også ved Havforskningsinstituttet lar de seg imponere av størrelsen på torsken.

- Jeg har aldri hørt at noen har tatt en så stor torsk på stang, sier seniorforsker Terje van der Meeren ved Havforskningsinstituttet til VG.

Ifølge Sørøya havfiskesenter, var rekordtorsken nesten ferdig gytt, men hadde litt rogn igjen i buken.

- Da vil jeg tro at den bare for en måned siden har vært over 50 kilo. Og en så stor torsk er uhyre sjelden, sier seniorforskeren.

Stadig større og eldre torsk

Ifølge uoffisielle lister, er svært mange av verdens største atlanterhavstorsk tatt nettopp i farvannene rundt Sørøya i Finnmark. Sørøya ligger i Hasvik kommune, som - betegnende nok - markedsfører seg som «storfiskens rike».

- Årets sesong har vart i 1,5 måned, og så langt har vi tatt 33 torsk over 30 kilo. Det er veldig moro, sier Ignatavicius.

Ikke uventet, ifølge seniorforsker Harald Gjøsæter ved Havforskningsinstituttet.

- Vi har hatt et ganske forsiktig fiske på torsk de siste fem til ti årene. Dermed blir torsken eldre enn før, og dermed også større, sier Gjøsæter.

Ifølge fiskesenteret, skal kjemepfisken trolig stoppes ut. Men også forskerne vil gjerne se litt nærmere på torsken.

- Det hadde vært veldig interessant om de kunne tatt vare på fiskens øresteiner. De kan vise oss hvor gammel den er, sier Gjøsæter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks