Hovedinnhold

Tjostolv Moland er død

DØD: Omstendighetene rundt Tjostolv Molands dødsfall er foreløpige uklare, opplyser hans advokat. Her er han fotografert under rettssaken i Kisangani i 2010. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX
DØD: Omstendighetene rundt Tjostolv Molands dødsfall er foreløpige uklare, opplyser hans advokat. Her er han fotografert under rettssaken i Kisangani i 2010. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX
(VG Nett) Tjostolv Moland (32) ble funnet død i fengselcellen sin i Kinshasa søndag morgen.

Denne saken handler om:

Fakta

  • Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai. Begge har hele tiden nektet straffskyld.
  • 8. september 2009 ble de funnet skyldig og dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Begge anket dommen.
  • Dommen ble anket til militær høyesterett i hovedstaden Kinshasa.
  • I 2011 ble saken behandlet på nytt i ankedomstolen i Kisangani, hvor nordmennene satt fengslet.
  • 10. juni ble de to nok en gang dømt til døden. Moland ble dømt for drapet, mens begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Retten frafalt imidlertid spionasjeanklagene mot Norge.
  • De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.
  • Like før jul 2011 ble de flyttet til et fengsel i Kinshasa.
  • Norske myndigheter har flere ganger i år vært i samtaler med kongolesiske myndigheter, med mål om å få overført nordmennene til Norge.
  • 18. august får VG bekreftet at Tjostolv Moland er død.

Det bekrefter utenriksminister Espen Barth Eide under en pressekonferanse søndag ettermiddag.

- Han ble funnet i fengeselcellen i Kinshasa i morges. Våre tanker og medfølelser går til hans nærmeste og de pårørende.

VGTV: Se intervju med Espen Barth Eide

Eide vil ikke kommentere hva norske myndigheter vet om dødsårsaken. Han opplyser imidlertid at Utenriksdepartementet sendte en representant til fengselet i Kinshasa umiddelbart etter at de ble informert om dødsfallet.

BEKREFTER DØDSFALLET: Espen Barth Eide holdt en pressekonferanse om Tjostolv Molands dødsfall søndag ettermiddag. Foto: NTB SCANPIX
BEKREFTER DØDSFALLET: Espen Barth Eide holdt en pressekonferanse om Tjostolv Molands dødsfall søndag ettermiddag. Foto: NTB SCANPIX


- Vi forventer at kongolesiske myndigheter samarbeider fullt ut om Molands båre, og om en avklaring rundt Joshua Frenchs situasjon, sier Eide.

- Stor sorg

Molands familie ble informert om dødsfallet få timer før utenriksministerens orientering søndag ettermiddag.

- Hans pårørende er varslet og de mottar dette med stor sorg, sier Molands advokat, Hans Marius Graasvold, til VG.

Han sier at omstendighetene rundt dødsfallet foreløpig er uklare.

- Dette er nytt for oss alle. Omstendighetene vil bli klarlagt etterhvert, sier Graasvold, som har vært nordmennenes advokat siden mars i år.

Evangelist Rune Edvardsen sier at familien er knust.

- Molands mor, Mathilde, ringte meg for få timer siden. Hun var helt knust og sa at Tjostolv var død. Alle rundt Tjostolv er lammet av sorg, sier Edvardsen, som står familien nær.

- Røde Kors tilkalt

Eks-soldatene Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i Kongo i mai 2009 og tiltalt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. De to nektet straffskyld, men ble dømt til døden.

VGTV: Se opptak fra pressekonferansen

Kilder ved fengselet opplyser at Røde Kors ble tilkalt søndag morgen.

- Fengselet opplyser til meg at Røde Kors ble tilkalt og at avdøde er blitt flyttet til et likhus nær fengselet for å undersøkes, sier VGs medarbeider i Kongo, Adolphe Mbikay.

- Ettersom dette er et militært fengsel, så er de svært tilbakholdne med informasjonen - men det vil trolig komme en offisiell redegjørelse og gjennomgang av hva som har skjedd, fortsetter han.

- Tragisk utfall

I juni i år tok utenriksminister Espen Barth Eide opp fengslingen av nordmennene med den kongolesiske presidenten.

- Utenriksdepartementet har i alle disse årene arbeidet for å finne en løsning slik at de skulle kunne komme hjem til Norge. Det er dypt tragisk at denne saken har fått et tragisk utfall, sier Barth Eide.

- Det er fryktelig trist og veldig tragisk, istemmer UDs representant i Kongo, Arild Øyen, overfor VG.

Vil ha French hjem

Eide sier at norske myndigheter nå konsenterer seg om å få Joshua French til Norge.

- Det er ingen informasjon som tilsier at han skal være i noen akutt fare i forhold til det som skjedde nå. Men situasjonen hans har vært vanskelig i flere år. Vi kommer til å jobbe med fullt trykk for å få avklart situasjonen hans, slik at vi kan få ham trygt hjem til Norge.

- Hvordan har han det?

- Han har delt celle med en som han har kjent og tidligere jobbet sammen med, i fire og et halvt år. Det er klart at han vil være veldig preget av denne situasjonen, sier Eide.

Norske myndigheter har tatt kontakt med den britiske utenriksministeren William Hague, siden French også har britisk pass.

- Nå har vi fokus på Joshua French og hans situasjon, sier advokat Hans Marius Graasvold.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks