Hovedinnhold

Støre ut mot sykepleierforbundet

**Tillitsvalgte kaller påstandene flåsete

DØGNÅPENT: Jonas Gahr Støre venter lengre åpningstider og flere heltidsansatte på sykehusene. Her under et tidligere besøk på St. Olavs Hospital, der intensivsykepleier Hilde Stuedahl Mohn demonstrerer trening på vanskelige situasjoner på fødestuen. Foto: GEIR OTTO JOHANSEN, NTB SCANPIX
DØGNÅPENT: Jonas Gahr Støre venter lengre åpningstider og flere heltidsansatte på sykehusene. Her under et tidligere besøk på St. Olavs Hospital, der intensivsykepleier Hilde Stuedahl Mohn demonstrerer trening på vanskelige situasjoner på fødestuen. Foto: GEIR OTTO JOHANSEN, NTB SCANPIX
(VG Nett) Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) går rett i strupen på Norsk Sykepleierforbund og fastslår at det ikke er noen menneskerett å jobbe bare hver tredje helg.

Denne saken handler om:


- Norske sykehus er åpne syv dager i uken, 24 timer i døgnet, hele året. For å klare det, må vi ha en forsvarlig bemanning som kan levere pleie og omsorg av høy kvalitet - men det skal selvsagt skje innenfor arbeidsmiljølovens rammer, sier Støre til VG.

Den betente striden om turnusarbeid på Ahus, universitetssykehuset i Akershus, har rast i flere uker. Det begynte med at sykepleierne nektet å godta ledelsens nye turnusplan med arbeid inntil tre helger i tillegg til dagens ordning med vakter hver tredje helg.

Diktat

På et styremøte på Ahus i går avviste styrets flertall et krav fra sykepleierne om å trekke tilbake det omstridte turnus-diktatet.

Sykepleierforbundets landsmøte har vedtatt at kravet om fri to av tre helger en gang for alle skal skrives inn i tariffavtalen som et ubrytelig prinsipp, men har ikke fått gjennomslag for dette.

I Sverige er hovedregelen at man jobber to av fem helger i turnus i helsevesenet.

Venter fleksibilitet

For første gang går helseminister Støre nå rett inn i turnusstriden, som også pågår på andre sykehus:

- I mine ti krav til sykehusene, forventer jeg at sykehusene skal legge til rette for lengre åpningstider til beste for pasientene. Men samtidig har vi sagt at sykehusene må legge til rette for at flere kan jobbe fulltid på sykehusene. Jeg venter at de ansatte må utvise mer fleksibilitet i forhold til arbeidstider. De skal ikke pålegges å jobbe mer, men kanskje på andre tider enn de har gjort til nå, sier Jonas Gahr Støre.

Han mener det må være bedre med noen flere helgevakter i skiftplanene, enn til stadighet å bli oppringt av arbeidsgiveren på fritiden med ønske om å jobbe ekstravakter.

- Er mer turnusarbeid en forutsetning for å få til bedre pasientbehandling?

- Ja, skal vi få til lengre åpningstider på sykehusene, så må man jobbe litt annerledes enn i dag. Men det finnes mange gode eksempler. I Kristiansund har jeg sett hvordan ortopedisk avdeling har forhandlet fram frivillige arbeidsordninger slik at de får utnyttet utstyr og lokaler bedre.

- Kommer du til å gripe inn i disse forhandlingene dersom det låser seg helt?

- Det foregår diskusjoner om organisering av arbeidet nå ved flere sykehus, men det må skje innenfor rammen av forhandlinger, og jeg forutsetter at partene blir sittende ved bordet inntil de finner gode løsninger. Jeg har merket meg at Fagforbundet har inngått slike avtaler ved flere sykehus.

- Spre belastningen

- Er det en menneskerett å ikke jobbe oftere enn hver tredje helg?

- Nei, det er ikke en menneskerett. Arbeidsmiljølovens rammer gjelder, men innenfor lovens rammer må man kunne organisere arbeidet slik at pasientenes behov ivaretas på best mulig måte.

- Er det akseptabelt å pålegge noen å jobbe annenhver helg?

- Så vidt jeg forstår, er ønsket fra sykehusene at sykepleierne jobber noen få helger ekstra i året. Jeg forutsetter at dette må man kunne løse på hvert enkelt sykehus. Jeg har også merket meg at mange sykepleiere ikke jobber i turnus, og jeg tenker at det må være mulig å spre belastningen på flere for å komme ut av den uønskede situasjonen med stadige brudd på arbeidsmiljøloven.

- Hva er viktigst - hensynet til pasientene eller hensynet til de ansatte?

- Det overordnede er selvsagt pasientenes beste. Men så skal vi også sørge for at de ansatte har gode og forutsigbare arbeidsordninger, sier Støre.

Innlegg fra Støre: Bomskudd fra VG

- Flåsete

Kai Øivind Brenden, tillitsvalgt for sykepleierne ved Akershus universitetssykehus, har ikke mye til overs for Jonas Gahr Støres uttalelser.

PÅ GULVET: Tillitsvalgt for sykepleierne Kai Øivind Brenden ved Akershus universitetssykehus krever at helseministeren setter seg mer inn i situasjonen på gulvet. Foto: JAN PETTER LYNAU
PÅ GULVET: Tillitsvalgt for sykepleierne Kai Øivind Brenden ved Akershus universitetssykehus krever at helseministeren setter seg mer inn i situasjonen på gulvet. Foto: JAN PETTER LYNAU


- At statsråden uttaler at vi må være fleksible, ser jeg på som en flåsete påstand. Er det noen som er fleksible for å ivareta pasientsikkerheten, så er det sykepleiere og annet helsepersonell på sykehus, sier Brenden til VG.

- Flytter problemet

Han mener problemet bare flyttes ved å få ansatte til å jobbe oftere helg.

- Han hevder at hvis vi jobber flere helger, blir alt bra. Men det blir det ikke. For hvem skal da ta hånd om pasientene på ukedagene?

- Han har åpenbart ikke vært inne i en sykehusavdeling og sett hvordan bemanningssituasjonen er og hvordan arbeidet er organisert, sier Brenden.

Han får støtte av ansattrepresentant og hovedverneombud Finn W. Halvorsen.

- Jeg reagerer sterkt på slike uttalelser. På Ahus er det høy vaktbelastning i utgangspunktet, og det som skjer nå, er at de som i utgangspunktet har strukket seg langt, må strekke seg enda lenger, sier Halvorsen.

- Vil slutte

Leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund frykter at mer helgejobbing vil få store konsekvenser.

- Vi har aldri sagt at det er en menneskerett å jobbe bare hver tredje helg. Men våre medlemmer er veldig tydelige på at de ikke ønsker å skru tiden 20 år tilbake og begynne å jobbe annenhver helg igjen. Blir det tilfelle, har mange sagt de vil slutte, sier By.

LO støtter Støre

- Både Jonas og jeg vet at dersom vi øker bemanningen og reduserer bruk av vikarer og overtid, vil vi lykkes. Man kan også tilrettelegge for at ansatte kan jobbe oftere hvis de vil, men da må det kompenseres. Dette kan vi få til ved å tariffeste at man ikke skal jobbe mer enn hver tredje helg.

LO-leder Gerd Kristiansen er i stor grad enig med helseministeren.

- Støre refererer bare til det som ligger i arbeidsmiljøloven og det som ligger i arbeidsgivers styringsrett.

ENIG: LO-leder Gerd Kristiansen mener helseministeren har rett i det han sier. Foto: FRODE HANSEN
ENIG: LO-leder Gerd Kristiansen mener helseministeren har rett i det han sier. Foto: FRODE HANSEN

Arbeidsmiljøloven setter en begrensning på at man ikke kan jobbe mer enn annenhver rød dag, sier Kristiansen til VG.

Stusser

Heller ikke direktør Hulda Gunnlaugsdottir ved Akershus universitetssykehus har noe å utsette på Støres uttalelser.

- BEDRING: Direktør Hulda Gunnlaugsdottir ved Akershus Universitetssykehus tror mer helgejobbing vil bedre pasientforholdene. Foto: ERLEND AAS
- BEDRING: Direktør Hulda Gunnlaugsdottir ved Akershus Universitetssykehus tror mer helgejobbing vil bedre pasientforholdene. Foto: ERLEND AAS


- Det er behov for å forbedre pasientbehandlingen i sykehusene. Det får vi til med disse endringene.

Stortingsrepresentantene Laila Dåvøy (KrF), som også har vært leder i Norsk Sykepleierforbund, og Kari Kjønaas Kjos (Frp) stusser over Støres uttalelser.

- Helsearbeiderne er slitne fra før, og det er grenser for hva de kan klare, sier Dåvøy.

- Jeg synes det er litt underlig at han tar det til det nivået. Vi tenger en gjennomgang av arbeidsmiljøloven og av regelverket som ligger, sier Kjos.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks