Hovedinnhold

Atom-tabbe ved Halden-reaktoren

Kjernekraft-prosjekt for Brasils marine var ikke godkjent i UD

TABBE: Forskerne ved atomreaktoren i Halden stopper et forskningsprosjekt for atomdrevne ubåter i Brasil, fordi de ikke har fått lisens fra UD til å eksportere data fra prosjektet. Foto: THOMAS ANDREASSEN
TABBE: Forskerne ved atomreaktoren i Halden stopper et forskningsprosjekt for atomdrevne ubåter i Brasil, fordi de ikke har fått lisens fra UD til å eksportere data fra prosjektet. Foto: THOMAS ANDREASSEN
Atomreaktoren i Halden har utført tester for å bistå utviklingen av atomdrevne ubåter til den brasilianske marinen - uten å søke om eksportlisens fra Utenriksdepartementet.

Nå innrømmer Institutt for Energiteknikk, IFE, som eier Halden-reaktoren, at de ikke skulle ha startet forsøkene for Brasils marine før UD hadde gitt grønt lys.

- Vi har gjort en tabbe. Vi burde ha søkt om eksportlisens da vi inngikk kontrakten med Brasil i 2011, sier Fridtjov Øwre, forskningsdirektør i IFE og toppsjef ved Halden-reaktoren, til VG.

Atomkraftverk
Saken ble kjent i Norge før helgen, da Ny Tid siterte den brasilianske avisen O Estado de São Paulo, som omtalte de første testene i Halden 12.mai i år.

Ifølge Øwre har Halden-reaktoren inngått en samarbeidsavtale med den brasilianske marinen om noen tester i reaktoren. Oppdragsgiveren i Brasil har oppgitt at forsøkene inngår i en søknad om å bygge en testreaktor - både for mindre kjernekraftverk., og for eventuell bruk i fremdriften av atomubåter.

- Alvorlig
- Det er et meget alvorlig brudd på retningslinjene og i strid med Stortingets forutsetninger, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona, til VG.

I de etiske retningslinjene til Halden-reaktorene heter det at de ikke skal «eksporterer teknologi eller materialer som kan benyttes til å styrke en annen nasjons militære evne, uten eksporttillatelse fra Utenriksdepartementet».

- Vi innhentet en sluttbrukererklæring fra Brasil, hvor de erklærer at forskningsarbeidet skal brukes til fredelige aktiviteter og absolutt ikke til masseødeleggelsesvåpen. Det trodde vi var tilstrekkelig, men innser nå at det på langt nær tilfredsstiller myndighetenes krav, sier Fridtjov Øwre.

Måledata
Den første brasilianske, atomdrevne ubåten skal være klar i 2023, og en stor brasiliansk delegasjon har det siste halvåret fulgt de såkalte bestrålings-testene i Norge, ifølge Ny Tid.
- Det er riktig at det var flere fra Brasil til stede under det første forsøket i mars, som strakk seg over to dager. Det var imidlertid sivilt ansatte. Vi har heller ikke overført måledata til Brasil, sier Margaret McGrath, som er forskningsdirektør ved IFE og den ansvarlige for Brasil-samarbeidet.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor VG at IFE ikke hadde søkt om eksportlisens da de ble kjent med saken gjennom Ny Tid før helgen:

- På det tidspunktet forelå det ikke noen søknad, men UD har nå fått en søknad om utførselslisens fra IFE til Brasil. Søknaden behandles i tråd med eksportkontrollregelverket, sier underdirektør Frode O. Andersen i UD til VG.

Militært
Bellona mener imidlertid at utvikling av atomreaktorer til Barsils marine er langt unna hva forskerne i Halden skal holde på med:

- Det kan vanskelig hevdes at å bidra til å utvikle en atomdrevet ubåt, ikke er hjelpe Brasil til å bedre sin militære flåte. Dette er ren faglig støtte til at et land får utvikle en atomdrevet ubåt for å angripe andre land, eller forsvare eget land. Det er så langt utenfor det IFE skal drive med, at vi nesten ikke tror det er sant, sier Nils Bøhmer.

Stortingsrepresentant Laila Gustavsen (Ap) var saksordfører for stortingsmeldingen om eksportkontroll av militært materiell. Hun er overhodet ikke i tvil om at IFE må ha en lisens fra UD for å overlevere forskningsdata.

- Stortinget har for få år siden bestemt at ikke mare militært materiell, men også tjenester, krever lisens fra myndighetene. Tester som skal hjelpe Brasil til å utvikle atomdrevne ubåter faller utvilsomt inn under disse reglene, og de skal håndheves strengt, sier Gustavsen til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks